Noteboky nalezené ve skladu ministerstva financí.

Noteboky nalezené ve skladu ministerstva financí. | foto: Lukáš Wagenknecht

Ve skladu Ministerstva financí ležela téměř stovka notebooků

  • 675
Kontroloři na ministerstvech pod správou ANO dokončují audity. První náměstek ministra financí Andreje Babiše Lukáš Wagenknecht už některá zjištění prezentoval v televizi a na Twitteru. Ukázal například snímek stovky nepoužitých notebooků ležících ve skladu. Na Ministerstvu financí je zároveň více tiskáren než úředníků.

"Tak jsem se byl podívat ve skladu MF na nevyužité tiskárny a šup, našel jsem 100 nepoužitých notebooků," napsal náměstek Wagenknecht na svůj twitterový účet. Na potvrzení přidal snímek hromady krabic s nápisem Dell a jedním rozbaleným notebookem.

"Jde o notebooky DELL Latitude E5430 a E7440, bylo jich na skladě 85. Ostatní byla běžná zásoba," informoval server Lidovky.cz náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Dodal, že počítače za 20 a 40 tisíc korun převzalo ministerstvo v únoru, ale dodavatel do 6. května odstraňoval rozdíly mezi tím, co bylo objednáno, a co ministerstvo dostalo.

28.května 2014 v 22:27, příspěvek archivován: 29.května 2014 v 16:19

tak jsem se byl podívat ve skladu MF na nevyužité tiskárny a šup, našel jsem 100 nepoužitých notebooků pic.twitter.com/ve1uTeWYsj

Na problémy s notebooky objednanými za ministra Jana Fischera upozornila už v lednu MF DNES. Poukázala na to, že ministerstvo financí vedené Janem Fischerem loni plánovalo nákup notebooků pro své zaměstnance za 27 milionů korun. Vítěze soutěže, společnost AutoCont CZ, však za notebooky měla inkasovat 55 594 504 korun bez DPH.

"Jednalo se o centralizovanou zakázku resortu financí, notebooky jsou určeny zejména pro pracovníky finančních a celních úřadů. Soutěž proběhla v otevřeném výběrovém řízení, vítěz nabídl nejnižší cenu," reagoval na článek tehdejší mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek

"Pouhým administrativním zaváháním nebyla ve formuláři zpětně opravena původní odhadovaná cena zakázky (27 milionů korun), která by po zohlednění navýšení počtu přístrojů byla více než 60 milionů. Soutěžitelé byli o poptávaných počtech samozřejmě informováni a vysoutěžená cena (55 milionů korun) znamená výraznou úsporu," dodal tehdy.

Audit se konal jen na ministerstvech pod vedením hnutí ANO

Současná kontrola se týkala šesti úřadů pod vedením ministrů z hnutí ANO, tedy ministerstev financí, obrany, dopravy, spravedlnosti, životního prostředí a ministerstva pro místní rozvoj. V Otázkách Václava Moravce Babišův první náměstek uvedl, že audit nabízeli i jiným ministerstvům, ale neuspěli.

Výsledky chce Wagenknecht veřejně prezentovat 5. června. Na Twitteru už ale ukázal některá zjištění. Mimo notebooků ležících ve skladu napsal také, že je na ministerstvu financí 1 300 zaměstnanců, ale k dispozici mají 1 500 tiskáren. "A chtěli koupit dalších 200, tak si šetření nepředstavuji," uvedl Wagenknecht.

"Úkolem ministerstva financí opravdu nebylo objednávat a kontrolovat počty tiskáren. Jestli někdo zanedbal svoji povinnost, tak ať je za to postižen," odpověděl na otázku rádia Impuls, co ví o počtu tiskáren na ministerstvu financí, Miroslav Kalousek.

Odpovědnost za nákup odmítá i Kalouskův nástupce a Babišův předchůdce Jan Fischer. "Za svého působení na Ministerstvu financí jsem žádnou takovou objednávku nepodepsal," napsal Fischer v sms iDNES.cz.

Zajímavé údaje poskytlo i porovnání nákupních cen mezi jednotlivými ministerstvy. Zatímco Ministerstvo obrany dokázalo koupit Škodu Octavia v průměru za 400 tisíc korun, na Ministerstvu životního prostředí platili téměř 600 tisíc.

Wagenknecht v České televizi uvedl, že podobné rozdíly by měly zmizet díky centrálním nákupům státu, které má vláda v programovém prohlášení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video