Všeobecná zdravotní pojišťovna, VZP.

Všeobecná zdravotní pojišťovna, VZP. | foto: David Votruba, iDNES.cz

VZP nedala na Ratha, úvěr si nevezme

  • 62
Správní rada VZP rozhodla, že si pojišťovna zatím nebude brát překlenovací úvěr. Její dluh činí asi 11 miliard. Prozatímní ředitel Čekal rozhodnutí rady vítá. Vzít si půjčku navrhoval pojišťovně ministr zdravotnictví David Rath.

Rada si k případné půjčce nejprve vyžádala další analýzu. David Rath pojišťovně navrhoval, aby si vzala překlenovací úvěr ve výši pěti až šesti miliard korunu.

"Pro daný okamžik je to správné rozhodnutí," řekl prozatímní ředitel VZP Josef Čekal. Půjčka by podle něj zatím nebyla pro pojišťovnu vhodná. Podle Čekala by si ji VZP mohla vzít, až se celkově zlepší její finanční situace a dluhy se sníží. "Letos určitě ne," dodal Čekal.

Úvěr odmítala v minulosti i odvolaná ředitelka VZP Jiřina Musílková. Opakovaně upozorňovala na to, že pokud pojišťovna nemá peníze na jeho splácení, mohla by tak být půjčka chápána jako úvěrový podvod.

Úvěr by podle ní měl smysl, kdyby dosahoval výše potřebných 11 miliard. Správní rada se půjčkou zabývala několikrát, ale nikdy je neodsouhlasila. Rath o Musílkové prohlašoval, že tak sabotuje řešení situace.

Správní rada se po debatě mimo jiné shodla na tom, že pošle ředitelce Musílkové za její činnost ve VZP děkovný dopis.

Ministr rozhodnutí rady nekomentoval. "My jako ministerstvo jsme udělali řadu kroků k vylepšení situace. Teď očekávám, že k tomu bude také aktivně přistupovat nové vedení VZP," uvedl David Rath.

Podle něj by měl management pojišťovny navrhnout opatření, která by řešila její platební neschopnost. Kvůli dluhům totiž platí pojišťovna za péči zdravotníkům s velkým zpožděním.

Podle zákona, který schválila Sněmovna, by VZP mohla dostat bezúročný úvěr od státu ve výši až poloviny deficitu. Zákon ale musí napřed schválit Senát a podepsat prezident.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video