Učitelé občanské výchovy a základů společenských věd zakládají svou asociaci (ilustrační snímek)

Učitelé občanské výchovy a základů společenských věd zakládají svou asociaci (ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Občanské výchovy je málo, stěžují si učitelé. Chtějí ji pozvednout

  • 15
Učitelé společenských a občanských věd si stěžují na neustále nové a nové povinnosti, které na ně připadají. Ve výuce přitom podle svých slov mají nižší prostor než ostatní předměty. I proto nedávno založili svou asociaci, skrze kterou chtějí zkvalitnit svůj obor nebo si vyměňovat zkušenosti.

„Máme poměrně intenzivní pocit, že se společenským a občanským vědám ve vzdělávání nedává tak velký prostor, jaký by si zasloužily. Je potřeba vystupovat jednotně,“ vysvětlil na úterní tiskové konferenci vznik Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd její předseda Michal Řezáč z pražského Gymnázia Sázavská. 

Učitelé chtějí prostřednictvím nové organizace zlepšit prestiž svého předmětu i svou vlastní kvalitu. "Výborných učitelů občanské výchovy je samozřejmě mnoho, ale je potřeba je zaštítit a pomáhat jim," doplnil Zdeněk Kučera, který učí na gymnáziu v Třeboni.

Asociace vznikla po dvouletých přípravách 23. května, nyní má desítky členů. V příštích dnech e-mailem osloví všechny základní a střední školy. "Chceme vtáhnout i studenty pedagogických fakult," doplnila Petra Slámová ze ZŠ Zákupy na Českolipsku. Učitelé většiny ostatních předmětů už profesní organizace mají.

Na výchovu k občanství nezbývá moc času, vadí učitelům

Řezáč připomněl, že předmět před rokem 1989 trpěl nánosem komunistické ideologie. V 90. letech se pak nacházel ve vakuu, kdy nebylo přesně jasné, co všechno do něj zařadit.

V rámci občanské výchovy a základů společenských věd se vyučuje politologie, ekonomie, sociologie, filozofie, základy práva či logika. Učitelé však upozorňují, že v posledních letech přibyla i řada dalších témat, například drogová prevence, výchova ke zdraví nebo finanční gramotnost. Na základních školách se navíc občanka často prolíná i s rodinnou a sexuální výchovou.

"Dostáváme se do pozice mouřenína, který na svůj hrb přibírá další a další povinnosti. Ministerstvo na nás klade docela vysoké nároky, ale nemáme úplně pocit, že se nám dostává adekvátní podpory. Často je to předmět poslední z posledních," uvedl Řezáč. Občankáři se prý někdy setkávají i s tím, že kolegové učitelé jejich předmět znevažují.

Asociace chce proto s ministerstvem školství v budoucnu jednat i o zvýšení počtu hodin občanky ve vyučování. Zatím se učí na základních školách hodina týdně, stejně tak v prvních dvou ročnících čtyřletých gymnázií, ve zbývajících dvou letech jedna hodina přibývá.

Podle Řeháka je obtížné časově skloubit přípravu žáků na maturitu a zároveň s nimi probrat pro život potřebnější věci, jako například co dělat, když jim za domem vzniká skládka, nebo jak čelit propagandě. "Oddálili jsme se od toho směřovat děti k občanství, hlubšímu zájmu o společenské a politické dění," souhlasí Kučera.

Peníze na start asociace učitelé dostávají od drobných dárců

Nová asociace chce aktualizovat výukové materiály, pořádat vzdělávací semináře a konference či "propagovat ideu aktivního občanství a přispívat tak k pozitivním změnám ve společnosti". Třináctého srpna spustí web Občankáři.cz, na kterém učitelé budou sdílet své zkušenosti.

"Chceme propojit učitele z různých typů škol. V rámci tohoto předmětu je mnoho oborů a učitel ne vždy musí být v každém plně odborník. Každý z nás preferuje určitou oblast," uvedla místopředsedkyně asociace Tereza Vodičková z pražské střední soukromé školy Bean.

Na rozjezd své činnosti se sdružení občankářů snaží shromáždit peníze od dárců přes crowdfundingový portál Hithit. Z částky 96 tisíc za dva týdny dostalo polovinu, na získání zbytku má ještě 23 dní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video