Oslav na Hradě, které pořádá prezident Miloš Zeman, se z vlastní vůle nezúčastní rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Oslav na Hradě, které pořádá prezident Miloš Zeman, se z vlastní vůle nezúčastní rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Rektoři se postavili proti Zemanovi, většina odmítá přijít na Hrad

  • 2808
Drtivá většina rektorů z 26 veřejných vysokých škol a univerzit na protest proti Miloši Zemanovi nepůjde na pondělní oslavu státního svátku. Reagují tak na to, že Zeman dva rektory záměrně nepozval. Přední politici mají za to, že Zeman měl na oslavy státního svátku 28. října pozvat všechny rektory.

Prezident Miloš Zeman nepozval na Hrad rektora brněnské Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a hlavu Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera. Důvody nesdělil, což je dle místopředsedy České konference rektorů Ivo Medka nepřípustné.

Podle agentury ČTK se pondělních oslav chce zúčastnit jen pět rektorů z celkového počtu 28 veřejných vysokých škol v Česku. Medek však odmítl číslo potvrdit. "Pokud nebudeme vidět vstřícné gesto z Hradu, pravděpodobně účast rektorů v pondělí bude mizivá," řekl iDNES.cz. Za vstřícné gesto považuje vysvětlení Miloše Zemana, proč Beka s Grubhofferem nepozval a případné jejich dopozvání.

Miloš Zeman v pátek odpoledne na brífinku v Roudnici nad Labem prohlásil, že se rektor Bek dopustil urážky hlavy státu (podrobnosti čtěte zde).

Pro rektory, kteří domlouvali společný postup přes telefony a e-maily, je důležitý postoj celé akademické obce. Podle Medka je proti účasti rektorů na pondělních oslavách přibližně 95 % studentů a učitelů. K bojkotu oslav svátku 28. října na Hradě rektory vyzvalo i brněnské sdružení Studentské jaro.

"Poté, co prezident Zeman z osobních důvodů odmítal jmenovat profesora Putnu, nyní taktéž z osobních pohnutek odmítá pozvat dva rektory českých univerzit na jednu z nejvýznamnějších slavnostních událostí našeho státu. Domníváme se, že se pan prezident chová, jakoby pořádal soukromý večírek, kde se budou rozdávat jeho osobní vyznamenání," napsali studenti v otevřeném dopise rektorům.

Navrhli v něm, aby svou neúčastí vyslali "jasný a silný signál, že akademická obec se nenechá prezidentem ponižovat a rozdělovat".

Česká konference rektorů se pak usnesla, že pozvání jen některých rektorů považuje za velmi nešťastné. "Pozvání rektorů veřejných vysokých škol hlavou státu na oslavu státního svátku ČR spojenou s předáváním státních vyznamenání jsme vždy chápali jako symbolický projev významu těchto škol pro společnost a stát," uvedli v oficiálním prohlášení.

Zeman měl pozvat všechny rektory, shodují se politici

Předsedové čtyř stran - Bohuslav Sobotka z ČSSD, Vojtěch Filip z KSČM, Karel Schwarzenberg z TOP 09 a lidovec Pavel Bělobrádek mají za to, že prezident Zeman měl na oslavy 28. října pozvat všechny rektory.

Podle Sobotky by se měla země v den významného státního svátku sjednocovat a neměly by se do něj promítat aktuální politické boje. "Není to vhodné místo pro bojkot, pro předvádění odlišností politických názorů," řekl předseda ČSSD s tím, že chyby vidí na obou stranách.

"Je to jejich právo se tomu vzepřít," řekl předseda komunistů Filip, podle něhož není správné vybírat rektory. Pokud jsou zváni, mají být pozváni všichni. Šéf TOP 09 Schwarzenberg prý chování Hradu očekával a rektory podporuje. Je podle něj dobře, že se tomu postavili.

Němcová v poslední předvolební debatě řekla, že ona také nedostala pozvánku na Hrad. Spojuje si to se jmenováním úřednické vlády Jiřího Rusnoka, jemuž byla jako tehdejší šéfka Sněmovny přítomna, ale odešla ještě před přípitkem. "Myslím, že tohle je úplně primitivní pomsta za to, co jsem tehdy udělala", uvedla Němcová s tím, že jí to připadá klukovské a hloupé.

K rektorům se přidali primátoři

Pondělních oslav státního svátku se na výraz nesouhlasu s některými kroky prezidenta Miloše Zemana nezúčastní i řada primátorů. Jako první se na jejich stranu postavil pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). "Ve vyspělých zemích je samozřejmé, že rektoři patří k nejváženějším osobnostem v zemi. Chování Hradu je neúctou vůči vzdělání a vzdělanosti v této zemi," řekl Hudeček, který sám přednáší na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Kvůli výhradám k jednání prezidenta na Hrad nedorazí ani plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) a jihlavský primátor Jaroslav Vymazal (ODS). Baxa pozvání dostal, ale od počátku byl rozhodnut do Prahy nejet. "Nemám potřebu tam naslouchat proslovům pana prezidenta," řekl.

Další primátoři se omluvili z jiných důvodů.

Je to osobní rozhodnutí prezidenta, řekl Hrad

Pro rektory je krok prezidenta Miloše Zemana nepochopitelný. "Nemůžu akceptovat, že pan prezident nahrazuje osobní antipatie tímto přístupem k českým vysokým školám," uvedl rektor Ostravské univerzity v Ostravě Jiří Močkoř. 

Kdo na Hrad chce

Rektoři, kteří oznámili, že na oslavy na Hrad půjdou:

Marek Vochozka - Vysoká škola technická a ekonomická
René Wokoun - Univerzita J. E. Purkyně
Bohuslav Přikryl - Univerzita obrany
Jaroslav Hlušek - Mendelova univerzita v Brně

 "Opět pozorujeme nebezpečnou snahu prezidenta Zemana o nátlak na české univerzity a jejich samosprávu. Je povinností akademických obcí našich univerzit neklonit hlavu, abychom na to později nedoplatili," uvedl Pavel Troubil, místopředseda Akademického senátu Masarykovy univerzity v Brně.

Účast na oslavě původně potvrdil rektor Akademie výtvarných umění Jiří Kotalík. Ani on ale nakonec nepřijde. "Situaci změnilo zdůvodnění neúčasti rektora Masarykovy univerzity panem prezidentem," sdělil ČTK Kotalík.

Rektor Masarykovy univerzity Bek si postup Hradu vysvětluje tím, že v září neumožnil Zemanovi přednášet na brněnské Ekonomicko-správní fakultě. Politici podle Beka na univerzitách v době volební kampaně vystupovat nemají. Grubhoffer zase v minulosti podpořil Martina Putnu, k jehož profesuře měl Zeman výhrady.

"Současný prezident je čestným předsedou jedné z volebních stran, jež je po něm dokonce pojmenována, a jeho tvář na nás shlíží z volebních bilboardů této strany. Jeho vystoupení na půdě univerzity v době volební kampaně by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěži demokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity," vysvětlil Bek na internetových stránkách univerzity.

Pražský hrad důvody, proč Beka nepozval, nezveřejnil. "Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta a víc to nebudeme komentovat," uvedla Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Pondělní slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále je připomínkou vzniku samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání. Rektoři veřejných a státních vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video