Krotitelé virů. Členové záchranného systému tančí lidem pro povzbuzení

  • 11
Nadhled a dobrá nálada. Takové poselství se nese v posledních dnech sociálními sítěmi díky taneční výzvě, do které se zapojily složky Integrovaného záchranného systému (IZS) v celém Česku. Hasiči a policisté tančí v klipech do rytmu známé titulní písně z filmu Krotitelé duchů.

Na sociálních sítích se v posledních dnech objevují videa různých záchranných složek. Sbory tak reagují na výzvu, aby tancem povzbudily odhodlání českých občanů a pozdvihly náladu svých kolegů ze záchranných sborů.

Koronavirus v Česku

Do výzvy se skrze sociální sítě zapojila například Policie ČR. Ve svém videu pomocí tance policisté připomínají, jak se chovat, aby lidé snížili možnost nákazy novým koronavirem. 

„ Až to všechno skončí, sejdeme se na Vypichu a dáme si to společně! Slibujeme,“ napsali policisté na Twitteru.

„Výzva se k nám dostala od českých kolegů, kteří jsou v současné době služebně v Řecku. Nám se jejich nápad líbil a rozhodli jsme se jejich video sdílet na našich sociálních sítích. Další videa, která v posledních dnech vznikají, jsou opravdu spontánní reakcí,“ vysvětlil pro iDNES.cz Ondřej Moravčík z tiskového oddělení Policejního prezidia ČR.

Internetovou výzvu přijali například hasiči z Královéhradeckého kraje. Podle jejich mluvčí Martiny Götzové „s nápadem na natočení videa přišli sami hasiči. Chtěli jsme tím hlavně trochu odlehčit situaci, která tu v současné době je. Při natáčení jsme použili jen cvičné ochranné obleky, místo desinfekce zase vodu.“ 

Iniciativy se chopili také středočeští hasiči. „Inspirovali jsme se výzvou Policie ČR a na stanici HZS Kolín pro vás natočili hasičský taneček o tom, jak se chovat v aktuální situaci,“ píše se nad jejich twitterovým příspěvkem.

Další integrovanou záchrannou složkou, která výzvu přijala, byla například městská policie v Pardubicích. Strážníci ve své verzi tančí ve služebním policejním voze.

Začalo to ve Vietnamu

Do nové taneční výzvy se zapojuje čím dál víc lidí po celé planetě. Její začátek můžeme vysledovat do jižní Asie. Ve snaze zamezit šíření nového koronaviru se ve Vietnamu se úřady rozhodly, že vydají píseň, kterou si na YouTube pustilo už více než 24 milionu lidí. V té úřady mimo jiné nabádají Vietnamce, aby si pečlivě myli ruce.

Lidé následně začali na tuto píseň tančit a výsledek nahrávat na různé sociální sítě. 

Některá z videí na svých oficiálních účtech v sociálních sítích sdílely i mezinárodní organizace jako třeba Světová zdravotnická organizace. Výzvě se tak i díky tomu dostalo větší pozornosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video