Jiří Ovčáček komentuje petici proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Jiří Ovčáček komentuje petici proti prezidentovi Miloši Zemanovi. | foto: iDNES.cz

Výzva k toleranci prohlubuje příkopy ve společnosti, napadl Ovčáček vědce

  • 2130
Kriticky se k výzvě stovek vědců vyzývajících k toleranci a odmítajících, jak je v zemi rozdmýchávána „etnická a náboženská nesnášenlivost“, vymezil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Na pravidelné tiskové konferenci začal odpověď slovy, že řekne svůj osobní názor. A pak řekl, že to „prohlubuje příkop“ ve společnosti.

Dostal přitom otázku, jak tuto výzvu hodnotí prezident republiky. „Já si dovolím se svolením pana prezidenta svůj osobní názor. Nejvýstižnější reakcí na prohlášení vědců je parafráze jejich vlastního prohlášení. Všem, kdo v Evropě žijí, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení. Dodávám k tomu pouze, že tato aktivita pouze prohlubuje příkop mezi takzvanými elitami a českou společností,“ prohlásil Zemanův mluvčí.

Prezident rozděluje společnost, řekl signatář výzvy

Jeden ze signatářů petice, fyzikální chemik Pavel Jungwirth, řekl ČTK v reakci na Ovčáčkovo prohlášení že výzva má naopak příkopy zahlazovat. Cílem výzvy podle něj je, aby lidé mysleli a řešili problémy racionálně. „A nenechat se hnát emocemi, jako to dělá pan prezident, když dává do jednoho pytle Klokánky a imigranty. To je přesně to, proti čemu my jsme. A to, co rozděluje společnost, protože pan prezident rozděluje společnost. My se ji naopak snažíme sjednotit kolem racionálního cíle a myšlení,“ reagoval Jungwirth.

Podle bývalé předsedkyně Akademie věd, biochemičky Heleny Illnerové je výzva nejslušnějším vyjádřením, jak by se česká společnost měla chovat. Měla by podle ní chápat cizince jako lidi, kteří mají svou vlastní důstojnost. Je to podle ní obecná výzva k návratu k lidství a solidaritě.

Výzvu už podepsalo přes 1300 lidí, počet podpisů roste

K výzvě se původně připojilo okolo čtyř stovek vědců. K úternímu odpoledni již Výzvu proti strachu a lhostejnosti podepsalo přes 1 300 vědců i dalších pracovníků akademických institucí a jejich počet roste. Ve společném prohlášení na webu www.vyzvavedcu.cz společně odmítli vyvolávání strachu a nenávisti v souvislosti s přílivem uprchlíků do Evropy.

Vědci tvrdí, že politici i média o uprchlících často mluví jako o násilnících, podvodnících či zločincích, aniž by to odpovídalo realitě. V dokumentu zároveň říkají, že cílem není zlehčovat rizika plynoucí z imigrace (více o výzvě zde).

„O imigrantech, lidských bytostech, se píše, jako by šlo o škodnou zvěř či parazity valící se do naší vlasti, aby vysávali sociální systém nebo rovnou vraždili a znásilňovali. Cizinci žijící v Evropě jsou vykreslováni jako pátá kolona, podvodníci a zločinci. Muslimové jsou házeni do jednoho pytle s teroristy, bez ohledu na jejich skutečné názory či nepřebernou rozmanitost náboženských směrů,“ píše se v textu výzvy, kterou autoři zveřejnili v pondělí na webu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video