Výzvu kolegů z ČSSD nazvanou Za slušnost v politice považuje Jiří Paroubek za kolaborační.

Výzvu kolegů z ČSSD nazvanou Za slušnost v politice považuje Jiří Paroubek za kolaborační. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Výzva exministrů ke slušnosti v politice je podle Paroubka kolaborační

  • 312
Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek vytáhl do boje proti svým stranickým kolegům, exministrům Janu Kohoutovi a Martinu Pecinovi. Rozzlobila ho jejich výzva "Za slušnost v politice", kde se omlouvají za konfrontační styl strany. Paroubek označil jejich výzvu doslova za kolaborační. Kohout reagoval, že odlišný názor není ani úchylka, ani kolaborace.

"Překonalo to všechny mé představy o politické hlouposti," napsal Paroubek ve svém novém textu nazvaném "Nechme si nadělat do čepice a tu si pak dejme na hlavu", který zveřejnil na svých stránkách.

Pecina i Kohout před pár dny zveřejnili text, v němž slibují, že nebudou napadat politické soupeře a zároveň se i za ČSSD omluvili. "Pokud jsme i my byli v minulosti součástí konfrontačního stylu politiky, chceme nad tím vyjádřit politování a svým voličům se za tyto postupy omluvit," uvedli bývalí ministři kabinetu Jana Fischera.

A dodali, že preferují politický styl z doby, kdy se utkávali Václav Klaus a Miloš Zeman, před stylem, který zvolili jejich následníci (tedy včetně Jiřího Paroubka).

Ministr zahraničí Jan Kohout při jednání v Etiopii (8. března 2010)Paroubkovi vadí, že Kohout na programové konferenci ČSSD v Olomouci mluvil o tom, že z vedení strany musí odejít i další lidé. "Jiný z protagonistů kolaborační výzvy se sympatickým názvem již říká těm, kdo jej chtějí poslouchat, kteří konkrétně z dalších lídrů ČSSD by měli z vedení strany odejít, aby se sociální demokracie stala přijatelnou například pro TOP 09," kritizuje Paroubek exministra vnitra Pecinu.

Na dotaz iDNES.cz, zda slova o "kolaboraci" na adresu stranických kolegů nejsou až příliš tvrdá, Paroubek odvětil: "Ale já jsem je neoznačil za kolaboranty, jen říkám, že ta jejich výzva je kolaborační, tak to neposouvejte, pane redaktore."

Kohout: Odlišný názor není úchylka ani kolaborace

Exministr zahraničí Jan Kohout se s Paroubkem pustil do polemiky. S označením kolaboranta nesouhlasí. "Je nejvyšší čas, aby si všichni, včetně Jiřího Paroubka, uvědomili, že ČSSD již není stranou jednoho muže a že odlišný názor uvnitř sociální demokracie není úchylkou ani kolaborací," reagoval Kohout. Za fatální politickou chybu, která připravila ČSSD o jasný úspěch ve volbách označil Paroubkem řízení svržení Topolánkovy vlády během českého předsednictví v Evropské unii.

Paroubek tvrdí, že s vládou nemůže ČSSD jednat v předklonu. "Nemám nic proti politice úplného zapomnění, nebo chcete-li, co jsme si, to jsme si. Tahle politika je však úplně naivní," tvrdí bývalý předseda strany.

Sociální demokracie se podle něj nemá důvod omlouvat, protože byla podle Paroubka v minulosti opakovaně poškozena - například zprávou bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Jako další příklady uvádí, že ČSSD neopírala svou vládu o "justiční mafii" (jako v případě lidoveckého exministra Jiřího Čunka, jehož stíhání bylo zastaveno), ani o trestně stíhaného poslance jako Topolánkova vláda (případ poslance Petra Wolfa, který přešel na stranu koalice). "Proto není důvod se omlouvat," je přesvědčen Paroubek.

Úvahu, že chce do vedení pražské ČSSD, označil za lež

Kategoricky popírá, že by měl jakékoli ambice zamířit do vedení pražské sociální demokracie nebo že by uvažoval o možnosti, že by se mohl v příštích krajských volbách ucházet o post hejtmana Ústeckého kraje. "V ČSSD se o této možnosti hovoří," řekl iDNES.cz pod podmínkou anonymity vysoce postavený člen pražské sociální demokracie.

"Jsou to naprosté lži a média, která to o mně píší, si vymýšlejí," odmítl to dnes Paroubek. Plně ho zaměstnává projekt internetového magazínu Vaše věc, který připravuje. Původně ho chtěl spustit již dnes, ale nakonec na jeho webových stránkách napsal, že ještě pár dní bude probíhat testování redakčního systému, včetně zajištění proti útoku hackerů.

Potřebu nového internetového týdeníku zdůvodňuje Paroubek tím, že nyní podle něj neexistuje v Česku médium, které by k němu i k jeho sociální demokracii bylo alespoň neutrální.

Paroubek se v pátek odmítl bavit o tom, zda by jeho politické plány mohl změnit takový výsledek sociální demokracie v senátních a komunálních volbách, který by otřásl pozicí jejích současných lídrů. "Už jsem řekl více, než jsem chtěl," uťal rozhovor Paroubek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video