Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Duševní nemoc je stále tabu, každý osmý by kvůli ní ukončil přátelství

Češi se stále nezbavili strachu a pověr spojených s duševními chorobami. Ukazuje to průzkum, který u nás a v Anglii uskutečnili odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. Každý osmý dotazovaný Čech v něm uvedl, že by zcela jistě ukončil přátelství s tím, u koho propukla duševní nemoc. V Anglii by to udělal každý 56. respondent.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímaví duševně akcentovaní lidé mne provázeli velkou část života.Jsou to mnohdy hlubší,básnivější lidé ,než napařená lejna v televizních pořadech ,debatách atd. Žít ale třeba s někým,kdo má bipolární poruchu,nebo nějakou jinou tuto odlišnost je velmi těžké,ba nemožné. Nepleťme tam ale nevyléčitelné poruchy jako psychopatii,sociopatii etc. Tito lidé jsou peklem společnosti.:-)

0 2
možnosti

To má být jako výčitka, že se člověk nechce přátelit s někým, komu se díky chorobě zcela změnila povaha, je to úplně jiný člověk než dříve a  jeho osobnost je vám nepříjemná?

Řekl bych, že si člověk udržuje přátele proto, že mu je v jejich přítomnosti dobře. Nikoliv proto, aby dělal samaritána a "vylepšoval" něčí statistiky.

2 2
možnosti
Foto

Na druhou stranu lidé ne zcela dobře chápou duševní nemoc. Myslí si, že je jako každá jiná a že svému příbuznému pomohou. Nepřeje-li si léčbu, nemohou ho k ní přemluvit. Pacient považuje svůj stav za normální součást svého života a necítí se nemocen. Přestanu-li svému milovanému rozumět, nemohu mu žádnou ze svých obětavých pomocí prospět. Naopak se můj život stává noční můrou. Jediným řešením je svěřit toho člověka odborníkům a není jisté, zda mu dokážou pomoci.

Je naprosto nepochopitelné, že lékaři nedokázali vysvětlit manželovi paní Bartošové, že žádná jeho pomoc, žádná jeho oběť, žádné jeho domlouvání Ivetě nepomůže. Každý přeci viděl, že je duševně nemocná. Dobře to vyřešil její Italský přítel, když se dokázal od myšlenky spasitele odpoutat. Měla jsem a mám Ivetu velmi ráda. Dokázala zpříjemnit svou písní nevlídné okamžiky mého mládí a zase mě smířit s poznáním, že svět je přátelské místo.V

0 0
možnosti

J45a33n 69F71r45o43l65í68k

1. 6. 2014 9:52

Ten pařát šel jen po jejím majetku. Jak ji dotáhl k oltáři nechal ji skočit pod vlak. Dokonce si myslím, že se na tom s bývalkou domluvili.

0 0
možnosti
Foto

K tomuto strach ze schizofrenií trpících občanů přispívají sami lékaři. Nechají vyhlásit veřejnými sdělovacími prostředky asi 1 x za dva roky, že z psychiatrie utekl nebezpečný pacient, trpící schizofrenií. Nestačilo by jen říci, že z psychiatrické léčebny utekl nebezpečný pacient ? Nálepkování této nemoci je vlastně jejím spojením s možným nebezpečím. Zde se také jedná o porušení ochrany osobních údajů, zcela jistě je v rozporu se zákonem. Ale koho to dnes zajímá ! V

0 0
možnosti

K16a74r54e64l 27D32r33d93a

31. 5. 2014 15:13

Přijde mi to dotazování kapku zavádějící. Nicméně, řeším podobné u vozíčkářů. S odsuzováním okolí se setkávám pravidelně. U starší generace je to přímo světonázor. Nevím zda to souvisí s komunistickou morálkou či s nějakou tradicí souzení, odsuzování a lynčování, která má kořeny někde v době vzniku Československa či historicky ještě dříve nebo v antisemitismu, který má kořeny ve Vídni a v Čechách. Nebo je to jen naše zaostalost za vyspělejším světem? U mladých je to pak určitá kalkulace o vlastním pohodlí spojená s důrazem na nerušený životní úspěch - svým způsobem glorifikované sobectví, které je motorem nové české společnosti.

  Spíš mi přijde směšné, že pokud jsem přesvědčen, že čeští důchodci jsou ve své xenofobii zcela pomýlení, tak je jasné, že mladí jsou na tom úplně stejně. Jejich otcové a dědové leštily rudé knížky či cídili odznáček vzorné Jiskřičky. Oni prahnou po kariéře a komerčním úspěchu. Přes znalost jazyků, vysoké školy a neomezené možnosti, jsou to pořád pitomá jablka stejné hloupé jabloně. ;-D

  Podle mě to v ateistickém státě stavějícím hlavně "na zdravém rozumu" nikdy lepší nebude. Vždy budeme panoptikem zaostalosti, kterou nebudeme umět vlastními silami nikdy překročit. Tak asi tak, odcházím na skupinové sezení... ;-D

0 0
možnosti

Jestliže nepokládáte za plně validní průzkum, k němuž je zdejší diskuze, můžete si provést svůj vlastní analýzou právě této diskuze.

Kolik je zde lidí, kteří by opustili přítele, kdyby u něho duševní nemoc propukla, kolik by nechtělo mít takového člověka za kolegu v práci, souseda...

Možná tak sami dojdeme ke společnému závěru, že skutečnost je mnohem horší, než daný výzkum předpokládá.

A to není navíc diskutujícími nijak zohledňováno, že v Anglii je vysoce rozvinutá komunitní péče, která se v Česku rozvíjí jen velmi pomalu a ztěžka právě pro ve společnosti převládající předsudky vůči duševně nemocným.

A ti dokáží v takovýchto podmínkách, například chráněných bydlení, či se strukturovanou podporou, podle náročnosti podmínek pro bydlení, žít opravdu plnohodnotným životem. Příklady tu jsou-například v Bohnicích Nadace Bona, Bona o.p.s., ale v Praze i jiné, vytváří pro to podmínky a jejich klienti si vedou velmi dobře.

Zapomínáme všichni na jedno, nemoc se nikomu nevyhýbá. Dnes je duševně nemocný on, zítra to můžeš být ty. A, občánku, co teď?

1 0
možnosti

Podle výsledků voleb i diskuzních příspěvků může být u nás duševně nemocných daleko více než ukazuje průzkum.

5 0
možnosti

Proč nebyla při průzkumu použita stejná kritéria pro Angličany i Čechy?

0 0
možnosti

Celý výskum je duševně slabý. Nebo alespoň forma jeho podání.

On je rozdíl u duševně chorých, zda se jedná o devianta nebo jen člověka s nižší formou, například deprese.

Pokud se někoho zeptáte na názor na duševně chorého, tak si většina představí šílence v kleci, protože se s mírnějším případem nepotkala, nebo neví, že se nemusí hned jednat o vyšinutého šílence.:-/

0 3
možnosti

Počet chorých mysli vám taky ukáže volební sloupec čssd, s tím se rozum vylučuje

4 2
možnosti

K59a40r21e88l 83D45r30d93a

31. 5. 2014 14:48

Jako volič Zemana tleskám. Chtěl jsem mít konečně královského šaška na hradě. V případě českých voleb jsem rozum ze hry vyloučil již dávno. ;-D

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...