Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vytahují na mě osobní život, říká o bývalém vedení děkan práv Pospíšil

  18:38
Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se po vypuknutí skandálu na plzeňské právnické fakultě stal jejím děkanem, usiluje o odebrání titulu absolventům, kteří k němu přišli neprávem. V rozhovoru pro MF DNES říká, že bývalé vedení by chtělo znovu fakultu ovládat.
Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Už jste si zvykl na oslovení pane děkane?
Je fakt, že dnes už mi to nepřijde. Naopak mi přijde divné, když mě někdo osloví pane poslanče. Mám pocit, že mě lidé spíše vnímají jako děkana než jako politika. Tříleté období, kdy jsem byl ministrem spravedlnosti, je úplně překryto.

Jak s odstupem půl roku hodnotíte své rozhodnutí stanout v čele fakulty, jejíž pověst je v troskách?
Absolutně toho nelituji. Samozřejmě mám dny, kdy jsem otráven z toho, jakým útokům ze strany bývalého vedení musíme já i fakulta neustále čelit. Ale mám pocit, že práce ve škole má smysl.

Do funkce děkana jste nastoupil v listopadu 2009. Tehdy byl skandál s neoprávněným rozdáváním titulů a opisováním vědeckých prací v počátcích. Tušil jste, do jakých rozměrů se rozroste?
Byl jsem požádán rektorem, abych do toho šel, protože v tu chvíli nechtěl nikdo děkana dělat. Postupně se ukázalo, že problémy na fakultě jsou mnohem větší, než jsem tušil. Profesorka Dvořáková na ně správně upozornila.

Šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková prohlásila, že bývalé vedení v čele s proděkanem Kindlem vytvořilo na fakultě systém, který umožňoval neoprávněně udělovat titul důležitým lidem, a tím si je zavazovat. Souhlasíte s tím?
Postupně se to všechno rozkrylo a potvrdilo se to, co profesorka Dvořáková říkala. Ukázalo se, že je potřeba provést důkladné reformy. Nejenže na fakultě byli rychlostudenti a šílená přezaměstnanost, ale o školu se nikdo nestaral. My jsme se dostali do situace, kdy jsme museli snížit o čtvrtinu počet zaměstnanců. Z původně kraťoučkého úvazku se z toho pro mě stala jedna z fatálních životních rolí.

Dáváte tedy za pravdu Dvořákové, že školu ovládala mafie?
Já bych použil termín mimořádně nadstandardně rozvinuté principy klientelismu a vzájemného provázání. Zda síť nazveme mafie či klientelismus, to už je možná pouze jiné označení téhož. Na škole vznikalo obrovské množství klientelistických vazeb. Desítky lidí tam studovaly nestandardně, což ostatně konstatovala nezávislá univerzitní vyšetřovací komise. To je dneska jasný nezpochybnitelný závěr. Ať už se nám podaří či nepodaří právně odebrat tituly. Mediální zkratka se soustředí jen na to, komu odebereme tituly. Ale mnohem klíčovější je závěr komise, který jasně řekl: Ano, je prokázáno, že desítky lidí studovaly nestandardně.

Jiří Pospíšil (34)

Narozen: 24. 11. 1975 v Plzni

Profese: Poslanec ODS a lídr plzeňské kandidátky strany do voleb. Děkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Má za úkol očistit školu od skandálu s neoprávněným rozdáváním titulů a plagiátorstvím.

Vzdělání: Titul JUDr. z právnické fakulty Plzeň

Politická kariéra: 2000-2004 zastupitel Plzeňského kraje, od 2002 poslanec,
2006-2009 ministr spravedlnosti.

Jak se klientelistické vazby projevovaly v praxi?
To já neumím popsat, to musí rozkrýt především státní zastupitelství. Já sám to vidím takto: máme kolem sedmdesáti jmen, u kterých komise došla k závěru, že studovala nestandardně. V té době na škole působila skupina lidí, která ji ovládala. Ti lidé zastávali různé funkce, ať již vedli fakultu, některé katedry či byli členy akademického senátu, který má vedení kontrolovat. A skrze tento uzavřený, provázaný celek ovládali fakultu.

Můžete popsat praxi, kterou předchozí vedení v čele s děkanem Zachariášem a proděkanem Kindlem zavedlo?
V závěrech vyšetřovací komise jsou popsány například policejní třídy v kurzu celoživotního vzdělávání. Zde vedení povolovalo nestandardní postupy. Například v tom, že 100 procent studia oboru celoživotního vzdělávání uznávalo a překlápělo do bakalářského studia. Ti lidé pak měli výrazně usnadněné studium. Podle vysokoškolského zákona se přitom smí uznávat jen 60 procent. To je jen jeden z příkladů nezákonné praxe.

Těch nejpodezřelejších studentů, jimž se budete snažit odebrat tituly, je více než sedmdesát. Překvapilo vás to?
Ukázalo se, že to nebyl exces, který by se týkal jednoho či dvou lidí. Desítky podezřelých absolventů je výrazné číslo. To je opravdu o tom, aby to orgány činné v trestním řízení probádaly. Tu zprávu z univerzitní vyšetřovací komise musí dostat policie, a taky ji dostane. Musí se začít zabývat konkrétními jmény i celou strukturou, kterou označila profesorka Dvořáková.

Rozumím tomu tedy správně, že budete chtít po policii, aby prošetřila nejpodezřelejší případy, které označila univerzitní komise?
Jasně. Policie to musí prověřit. Berte to tak, že vyšetřovací komise vymezila sporné případy, které pro popsání situace stačí. Policie musí zjistit, zda tam například nebyla korupce či zneužití pravomoci veřejného činitele. Je totiž otázka, zda může veřejný správní orgán v právním státě využít zcela libovolně své oprávnění k nějakému úkonu, nebo je vázán mantinely.

Můžete být konkrétnější?
Řeknu to takto: bylo by velmi smutné, kdyby celá naše snaha o očištění školy skončila jen u toho, že se pokusíme odebrat tituly. A ti, co jsou strůjci celé kauzy, by pokračovali ve svých aktivitách a nic by se jim nestalo. Naopak by čekali, až z fakulty odejdu, a snažili se nějak bokem vrátit. To je přitom dneska jejich hlavní myšlenka, na ni jsou upnuti. To by mi připadalo jako velmi smutný výsledek celé kauzy.

Řekl jste, že chcete, aby policie všechny nejpodezřelejší studenty prověřila. Mezi nimi jsou přitom čelní politici ODS - chomutovská primátorka Řápková či starosta Prahy 5 Jančík. Budete postupovat stejně tvrdě i vůči nim?
Ta situace mě absolutně neovlivní! Postup je jednoduchý. Protože jsem předpokládal takové otázky, vytvořil jsem systém, kterým jsem se osobně z jakéhokoliv rozhodování vyloučil. Nejpodezřelejší případy nám vybrala nezávislá univerzitní komise, u všech bez výjimky připravíme návrh na zahájení správního řízení. Na starost to dostal místopředseda Legislativní rady vlády František Korbel. Všechny návrhy zpracuje do 15. května.

Dáváte tedy slovo na to, že do voleb zahájíte u všech podezřelých správních řízení? Tedy i u vašich stranických kolegů?
Do voleb všechny návrhy z naší fakulty odejdou, aby nemohl někdo spekulovat, proč jsme podali ten který návrh před volbami, po volbách a podobně. A pak už je na rektorovi, kdy řízení zahájí. Garantuji vám, že do voleb bude všechno předané.

Před časem jste se s rektorem dohadovali, kdo vlastně bude tituly odebírat. Vy jste to chtěl po rektorovi, a opačně. Nakonec jste tedy zvítězil...
Rektor uznal, že všechny právní posudky říkají, že to má dělat on. Beru to jako vítězství zdravého rozumu. Všechna jména, ať už jde o členy ODS, ČSSD, vysoké funkcionáře země či neznámé absolventy, budou do 15. května předána rektorovi a ten zahájí správní řízení. Aby nemohl nikdo říkat, že byl kdokoliv zvýhodněn. A teprve ve správním řízení budou dotyční vyzváni, aby předložili důkazy o svém řádném studiu. Rektor pak zváží důkazy, které obvinění dodají, a rozhodne buď o odebrání titulu, nebo zastavení řízení.

Je zhruba 40 dní před volbami. Neříkejte, že za vámi nechodí straničtí kolegové, abyste zahájení řízení odložil.
Korektně říkám, že ze strany ODS tlak necítím. Když vezmu příklad kolegy Marka Bendy, jeho rigorózní práce neodpovídala předpisům. On se k tomu staví rytířsky, o titul JUDr. chce přijít. Správní řízení navrhneme i u ostatních. Nikdo nebude vyňat! Novináři si to zkontrolují. Kde já osobně vidím tlaky, to je od lidí napojených na bývalé vedení. Nechci, aby to vyznělo teatrálně, ale tam já cítím možné ohrožení pro budoucnost fakulty.

Podle vás minulé vedení zodpovědné za celou kauzu o fakultu stále bojuje? Cítíte, že se chce vrátit?
Já se absolutně nechci stavět do role hrdiny. Ale ty tlaky jsou permanentní, od anonymních dopisů, které mi chodí, až po kauzy, jako jsou fiktivní petice.

Myslíte nedávnou petici, v níž 22 studentů univerzity žádalo rektora, aby neodebíral neoprávněně získané právnické tituly, a nakonec se zjistilo, že je podvržená?
Ano. Kromě toho ke mně došla zpráva, že si neznámá agentura kupuje dehonestační billboardy proti mně, konkrétně o mém soukromí. To jsou věci, které řeším dnes a denně. Mně osobně to nevadí, ale je to silný signál, že bývalé vedení má o fakultu stále zájem. Dlouhodobé ohrožení pro školu spatřuji v tom, kdyby se po mém odchodu plíživě vrátili zastánci bývalého vedení. To je úkol, s nímž se snažím popasovat. Až budu odcházet, musí být zajištěno, že mě vystřídají lidé spojení s reformami. Jako kolega Bezouška (současný proděkan, který jako první na obří aféru upozornil a poté se postavil do čela reformistů - pozn. aut.) a další.

Jak jste daleko v očišťování fakulty od lidí spojených s praktikami předchozího vedení?
Zaprvé chci říci, že nikdo z těchto lidí dnes na fakultě reálně neučí, nemůže ovlivňovat klima a výuku na škole. Více než polovina lidí, která byla s praktikami spojena, už odešla, s dalšími probíhají soudní spory. Do této kategorie patří pan Telecký (někdejší šéf akademického senátu, pravá ruka bývalé vůdčí postavy fakulty Kindla - pozn. aut.) či bývalý děkan Zachariáš.

Od vašeho nástupu na plzeňská práva uběhlo půl roku. Tehdy jste slíbil razantní změny jako přechod na kreditní systém, zavedení nového přijímacího řízení či personální audit. Jak jste daleko?
Všechny reformy jsou úspěšně dokončeny. Kreditní systém, tedy klíčové opatření proti rychlostudentům, je zaveden. Přijímací řízení bude probíhat formou nezávislých Scio testů. To je nejčistší forma, která zabrání fakultě jakkoliv ovlivňovat přijímání studentů. Nebudou už vůbec žádné výjimky. Zavedli jsme šestnáct nových vyhlášek, které upravují výuku na škole, i nové vnitřní právní předpisy. Po personálním auditu jsme propustili čtvrtinu zaměstnanců a zároveň zachovali kvalitu studia. Máme nové učitele, jako místopředsedu Legislativní rady vlády Františka Korbela a další, zvýraznili jsme úlohu jeho kolegy z vládní rady Bohumila Havla, tvůrce občanského zákoníku Karla Eliáše a autora trestní legislativy Pavla Šámala.

Promiňte, ale po všem, co jsem tady slyšel, si neodpustím otázku: Nebylo by lepší fakultu úplně zavřít?
Já jsem absolutně přesvědčen, že ne! Za situace, kdy už škola prošla všemi reformami, je to nesmyslné. Teď je klíčové, aby se co nejdříve úplně očistila a zbavila té hrozné pověsti. Až prověříme všechny absolventy a potrestáme viníky, bude mít škola nastartováno, aby šla velmi rychle nahoru. Fakulta dělá obrovské množství klíčových legislativních projektů - a to je její výhoda. Takto by se měla do budoucna profilovat. Jde jen o to, zda ve vedení zůstanou reformisté, nebo se tam vrátí servilní přisluhovači bývalých praktik.

Kdy plánujete ze školy odejít?
Jsem připraven odejít ve chvíli, kdy budeme schopni najít v reformním týmu někoho, kdo projde jako můj nástupce. Já bych považoval za svůj obrovský neúspěch, kdyby byl po mně zvolen někdo, kdo to začne zase vracet do starých poměrů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...