Lidovci dali vládě jedničky. I za poddajné chování k prezidentu Zemanovi

  • 86
Končící vláda Andreje Babiše dostala od lidovců samé jedničky, ale za rámeček si to určitě nedá. Jedničku vyfasoval končící kabinet za poddajné chování k prezidentovi Miloši Zemanovi, za spolupráci s KSČM a SPD, za normalizační praktiky ve státní správě či lhostejnost k otázce rodin. Činnost svého kabinetu naopak hájil po jeho posledním jednání premiér Babiš.

„Myslím, že je dobré zmínit vytrvalé vládnutí. Druhá věc, která si zaslouží zmínit, je intenzivní a zavilá spolupráce s komunisty a s extremisty z SPD, brilantní normalizační praktiky ve vztahu ke státní správě i ignorování bytové situace,“ řekl předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Byla to vláda v demisi, která nepřinesla vůbec nic nového. Co se týče změn ve vedení ČEZ, vidíme, že Andrej Babiš chce ovládnout stát prostřednictvím energetického gigantu,“ kritizoval končící vládu také Pirát Radek Holomčík.

„Je to velké manažerské selhání Andreje Babiše, je rekordmanem k době vládnutí bez důvěry, bude to devět měsíců od voleb. Vláda v demisi bez důvěry je selhání,“ zhodnotil končící kabinet šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

 „Vláda se nedokázala postavit aktuálním tématům. Nic nepředložili, nic neprosadili, všechno stagnuje,“ řekl také předseda SPD Tomio Okamura.

Babiš: Stále nás někdo pomlouvá, vláda pracovala intenzivně

Činnost končící vlády hájil po jejím posledním jednání premiér Babiš. „Stále nás někdo pomlouvá, že vláda má jen svítit a topit, ale vláda pracovala intenzivně. Doufám, že ta další bude pracovat stejně intenzivně jako ta, která teď končí,“ uvedl premiér.

Babiš v úterý slíbil, že nový kabinet, který bude jmenován ve středu, ještě do konce června připraví investiční plán toho, co bude Česko v příštích deseti letech potřebovat. Končící kabinet podle něj odvedl víc práce, než se některým předchůdcům podařilo během celého volebního období.

 „Výhody menšinové vlády nemusím zdůrazňovat. Hlavní problém Evropy, nejen náš, je poměrný systém, nemáme bohužel většinový systém jako v USA nebo ve Francii. Má to dopad na funkčnost státní správy a státu jako takového,“ postěžoval si Babiš.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video