Vítr může vyvracet stromy, výstraha před ním platí do nedělní páté hodiny ranní.

Vítr může vyvracet stromy, výstraha před ním platí do nedělní páté hodiny ranní. | foto: ČTK

Moravské a slezské hory potrápí vítr, v nárazech dosáhne síly orkánu

  • 8
V šesti okresech bude večer vát silný vítr, který v nárazech ve vysokých polohách může dosáhnout síly orkánu. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav. Všechny zmíněné okresy se nacházejí na Moravě a ve Slezsku.

Výstraha o nízkém stupni nebezpečí platí od sobotních 18 hodin do nedělní páté hodiny ráno. Týká se okresů Vsetín, Jeseník, Šumperk, Bruntál, Frýdek-Místek a Nový Jičín.

Vítr způsobí brázda nízkého tlaku vzduchu, postupující přes střední Evropu k východu. V sobotu se projeví zpočátku mírným jihovýchodním větrem, který ale odpoledne a večer kromě západu Čech zesílí. Meteorologové tak očekávají nárazy větru místy o rychlosti 15-20 metrů za sekundu (54-72 km za hodinu), na horách na severovýchodě země až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 125 kilometrů za hodinu. Tuto rychlost už Beaufortova stupnice označuje za orkán.

Vzhledem k omezení nejsilnějších nárazů na hory ale zřejmě vítr nebude mít plošně ničivé následky. Ve druhé polovině noci bude slábnout.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video