Meteorologové upozorňují na vydatné deště očekávané od pátečního dopoledne do...

Meteorologové upozorňují na vydatné deště očekávané od pátečního dopoledne do sobotní šesté hodiny ranní. Snímek školáků je z pátečního rána v Jihlavě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Pršet bude až do sobotního rána, na jižní Moravě stoupají hladiny toků

  • 26
Vytrvalý déšť zvedá hladiny řek a potoků, zejména na jihu Moravy. Český hydrometeorologický ústav vydal v pátek dopoledne varování před povodněmi pro Vysočinu, Jihomoravský a Zlínský kraj a okres Svitavy v Pardubickém kraji. Výstraha o vysokém stupni nebezpečí potrvá do půlnoci ze soboty na neděli.

Kromě toho meteorologové rovněž upozornili na vydatné deště očekávané od pátečního dopoledne do sobotní šesté hodiny ranní v Karlovarském a Plzeňském kraji a v části Ústeckého kraje (okresy Chomutov a Louny). Povodňovou bdělost vyhlásili v Plzeňském kraji, ale stupeň výstrah je v těchto případech nízký.

„Za čtvrtek a noc na pátek napršelo většinou 10 až 30 milimetrů, na jižní a střední Moravě nejčastěji 30 až 50 milimetrů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Předpověď udává pro pátek dalších 10 až 30 milimetrů srážek na jižní a střední Moravě a na Českomoravské vrchovině, na západě a severozápadě Čech pak během pátku a noci na sobotu 15 až 40 milimetrů, místy až 50 milimetrů.

„V důsledku předchozích srážek jsou hladiny většiny sledovaných toků na vzestupu. Vzhledem k dalším předpokládaným srážkám a nasycenosti povodí,
zejména na přítocích střední a dolní Moravy, povodí Svratky, Svitavy a Jihlavy, očekáváme další vzestupy na úroveň 1. a 2. stupně povodňové aktivity v této oblasti,“ uvedl ČHMÚ.

V pátek dopoledne se na Hodonínsku zvedla hladina Veličky o půl metru na 152 centimetrů a dosáhla 3. povodňového stupně, odpoledne ale postupně opět klesla. "Naštěstí se hladina zastavila ve správný čas. Máme v obci vyplavené jen sklepy tří rodinných domů a na místě jsou hasiči. Škody ale nebudou významné," řekl Jan Pešek z obecního úřadu ve Velké nad Veličkou.

Ve stanici Strážnice byl vyhlášen 3. stupeň poté, co hladina Veličky překročila trojnásobek svého normálního stavu.  Koryto Veličky je podle vodohospodářů dost prostorné a nepředpokládají ani při třetím stupni potíže.

„Vzhledem k pokračujícím srážkám v této oblasti očekáváme v nejbližších hodinách další vzestupy hladin, které se budou promítat na řece i dále k soutoku s Moravou,“ řekl iDNES.cz Jan Šrámek z ČHMÚ. Druhý povodňový stupeň nevylučuje ani na menších tocích povodí Berounky.

 „V současné době jsme nejvyšší úhrny naměřili v povodí Vláry a Olšavy, 47 mm, a na vodním díle Bojkovice 46 mm. Na mnoha srážkoměrech byl zaznamenán srážkový úhrn nad 30 mm za den a to například v Podhradí nad Dyjí, Nové Říši, Znojmě a Brně,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

První stupně povodňové aktivity jsou dosaženy na Křetínce v Prostředním Poříčí, na Litavě v Brankovicích, na Romži ve Strážisku, na Úsobrnském potoce v Jaroměřicích a na říčce Jevíčka v Chornici na Balince.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Zvyšují se zároveň přítoky do nádrží. Na přehradách Plumlov, Letovice  a Jevišovice je dosažen 1. povodňový stupeň a v noci se také zvedl odtok z vodního díla Bojkovice, Opatovice a Mostiště.

"Operativně provádíme manipulace na vodních dílech. Odtok jsme zvýšili z vodních děl Mostiště, Opatovice a Koryčany," uvedla po 14. hodině Tomíčková.

Během dne by se měly vyskytovat srážky s úhrny kolem 30 mm za den, místy mohou být i bouřky. „Vzhledem k předpovídaným srážkám lze očekávat nárůsty průtoků v zasažených oblastech a nelze vyloučit dosažení dalších stupňů povodňové aktivity,“ dodala Tomíčková.

V noci na sobotu má déšť v České republice zeslábnout a místy i ustat. Hladiny řek tak během soboty mají klesat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video