Padající sníh komplikuje dopravu v Česku, sněhové jazyky se tvoří i na Poličsku.

Padající sníh komplikuje dopravu v Česku, sněhové jazyky se tvoří i na Poličsku. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Na horách hrozí o víkendu sněhové jazyky, silný vítr kácí stromy

  • 80
V sobotu večer se v Česku ochladí a studená fronta přinese sněžení. Na horách hrozí sněhové jazyky, varuje Český hydrometeorologický ústav. Sněžit by mělo už od nadmořské výšky 400 metrů.

V silném západním až severozápadním proudění k nám za studenou frontou
pronikne chladnější vzduch a v sobotu večer na naše území postoupí od
severozápadu další studená fronta.

„Očekáváme, že během ochlazování v sobotu bude klesat hranice sněžení k
večeru až na 400 metrů. V důsledku čerstvého větru v kombinaci se sněžením se
budou od sobotního odpoledne až do pondělního rána tvořit v pohraničních
horách v polohách nad 600 metrů sněhové jazyky,“ řekl iDNES.cz Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Výstraha platí až do pondělního rána pro Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj a pro okresy Jeseník a Šumperk v Olomouckém kraji a Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji.

Horská služba doporučuje omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny.

Silný vítr ve středních Čechách poráží stromy

Silný vítr přidělává práci středočeským hasičům. Poráží stromy a ohrožuje dopravu. Hasiči během dopoledne vyjížděli k desítce událostí souvisejících s počasím, spočítala mluvčí krajských hasičů Lenka Kostková. „Nápory větru srážejí větve i stromy na komunikace a ohrožují bezpečnost silničního provozu,“ uvedla. 

Během dopoledne hasiči zasahovali například v Brandýse nad Labem, Strančicích a Senohrabech u Prahy, v Příbrami a Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku, Klobukách na Kladensku či v Benešově. Na Nymbursku drážní hasiči odstraňovali popadané stromy a větve kolem trati v Poděbradech. 

Podle předpovědi meteorologů má být v úvodu školních vánočních prázdnin větrněji. Největší nárazy předpovídají na sobotu a pondělí, kdy by v nižších polohách mohla rychlost větru dosáhnout až 90 a na horách až 110 kilometrů za hodinu. Až do Vánoc má být relativně teplo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue