ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Až do pondělního rána bude vichr, na horách může mít rychlost až 125 km/h

  • 2
Meteorologové varují před silným větrem, který o víkendu zasáhne téměř celé Česko. Výstraha bude platit přes celý víkend až do pondělí. Na horách může vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 125 kilometrů v hodině.

Silný jihovýchodní vítr bude mít podle výstrahy, kterou v pátek vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), v nárazech rychlost kolem 50 až 90 kilometrů v hodině v nížinách a kolem 125 kilometrů v hodině v horských oblastech.

Více na Počasí iDNES.cz

Výstraha platí téměř pro značnou část Česka s výjimkou Prahy, Karlovarského a Plzeňského kraje. V případě ostatních krajů se varování vztahuje pouze na některé okresy a vydaná je výstraha prvního stupně. Vysoký stupeň nebezpečí platí zatím pouze v Libereckém kraji, konkrétně v Liberci, Jablonci nad Nisou a ve Frýdlantu, kde vítr zesílí v pátek večer od 18. hodiny, do té doby platí první stupeň. 

Meteorologové varují před poškozením stromů a lesních porostů, škodách na majetku a některých budovách. Možné je i přerušení elektrického vedení. Objevit se mohou i komplikace v dopravě.

Doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Omezit pohyb venku i jízdu autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Dodržovat pokyny Horské služby. 

Pro Jihomoravský kraj a Vysočinu ČHMÚ také vydalo výstrahu před mrznoucími mlhami, které mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích s nebezpečím smyku. Výstraha platí od pátku dopoledne do soboty 9:00.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video