ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HZS Pardubického kraje

Na východě Čech platí výstraha před bouřkami. Hasiči už evakuovali cestující

  • 9
Na Olomoucku a na východě Vysočiny platí během středeční noci výstraha před silnými bouřkami. Podle předpovědi meteorologů hrozí přívalové deště, kroupy a nárazy větru. Na Hranicku už hasiči museli evakuovat cestující z vlaku.

Zatopené zahradnictví, popadané stromy i evakuaci cestujících z vlaku zapříčinila bouřka, která zasáhla v podvečer a večer Olomoucký kraj. Hasiče zaměstnala hlavně na Hranicku, informoval mluvčí hasičů Radek Buryánek. Evidují zhruba desítku událostí.

„U Hranic došlo k pádu stromu do profilu trati. Hasiči provádějí evakuaci cestujících, šlo celkem o 15 lidí. Vše je bez zranění. Situace je prozatím stabilizovaná. Zasahujeme, společně s dobrovolnými jednotkami, zejména na Hranicku a to kvůli popadaným stromům a na Olomoucku,“ uvedl mluvčí hasičů.

V Kožušanech-Tážalech dobrovolná jednotka odstraňovala spadené stromy a pustila se také do čerpání vody v zatopeném zahradnictví, doplnil Buryánek.

Podle informací Českých drah stromy zastavily dopravu na trati mezi Hranicemi a Přerovem, doprava je již zhruba od 21:30 obnovena, překážku na trati evidují dráhy také mezi Olomoucí a Grygovem.

Zvlněná studená fronta stále postupuje přes naše území dále k východu. Hrozí výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru. Může také dojít k rozvodnění malých toků nebo zatopením sklepů. V trase bouřky, která postupuje severem Jihomoravského kraje dále k severovýchodu, jsou hlášeny zejména pády stromů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video