Výstavu zhlédla i svědkyně atentátu

Praha - V zahradě u stanice metra Malostranská v Praze 1 si mohou zájemci prohlédnout výstavu k 60. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha a stejnému výročí vyvraždění Lidic a Ležáků. Podívat se na ní přišla i nenápadná žena Marie Bedralová. V době před šedesáti lety se stala očitým svědkem události, jež odstartovala dobu nacistického teroru. Tehdy devatenáctiletá Marie byla jako jedna z prvních u smrtící zbraně a aktovky pohozené v zatáčce pod Vychovatelnou v Libni.
"Jela jsem elektrikou číslo čtrnáct, a právě když jsem se chystala vystupovat, najednou se vysypalo okénko. Když jsem vyskočila ven, viděla jsem strážníka, jak mával svitkem papíru, a člověka s takovým kulatým obličejem, který na kole uháněl směrem k Libni," popisuje žena zážitek, který se jí trvale vryl do paměti.

Památník na místě, které od války výrazně změnilo, chce do dvou až tří let vytvořit nové občanské sdružení Anthropoid. "Máme představu hrubé cihlové spárované zdi se jmény více než tří tisíc obětí heydrichiády," upřesnil předseda sdružení Ladislav Půlpán.

Marie Bedralová, která byla před šedesáti lety v blízkosti atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, si u stanice prohlíží výstavu, která celou událost připomíná.(28. května 2002)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video