Unikátní snímek zachycuje těžařské rypadlo přímo v ulicích starého Mostu.

Unikátní snímek zachycuje těžařské rypadlo přímo v ulicích starého Mostu. | foto: Vilém Vodrážka

Historické snímky ukazují, jak se do starého Mostu zakousla rypadla

  • 6
Fotografie a vzpomínky přímo od obyvatel původního, dnes už neexistujícího starého Mostu, tvoří hlavní část nové výstavy, která začala v mostecké knihovně. Přibližuje období mezi lety 1860 a 1970, tedy od zahájení těžby až po začátek bourání starého královského města.

"Tvoří ji i trojrozměrné předměty, z Německa třeba máme půjčenou pojízdnou maketu přesunutého děkanského kostela," upozornil na jednu ze zajímavostí pracovník knihovny Vladimír Vacula.

Exponáty knihovně poskytli přímo lidé, kteří ve starém Mostě žili. Například František Novák z Prahy, který v Mostě strávil polovinu života, přinesl fotografii z roku 1923 zachycující jeho předky v lokalitě Na Komendě.

"Mé matce, Růženě Kopecké, je tam teprve patnáct let," přiblížil Novák.

Výtvarník František Bodlák zase nabídl knihovně dřevěné okrasy domovních dveří z Pražské ulice, kachle z kamen nebo cihlu ze staré nemocnice.

Výstava v Mostě

V mostecké knihovně je výstava v prosinci přístupná každé úterý od 16 do 17 a ve středu od 10 do 12 hodin. Skupiny aspoň 10 lidí se mohou hlásit i mimo tyto termíny. Během ledna se otevírací doba rozšíří, vstupné se neplatí.

"Když se starý Most boural, vydával jsem se do opuštěných domů a sbíral věci na památku. Abych je uchránil pro další generace," řekl Bodlák.

V Mostě se první šachty objevovaly od roku 1740, už předtím se však uhlí na Mostecku dolovalo. První důl s názvem Svatá Anna byl v Souši otevřen v roce 1869. Ve městě tehdy žilo přes šest tisíc obyvatel.

V roce 1950 měl Most přes 25 tisíc obyvatel, brzy poté se objevila koncepce nového Mostu. Na "zelené louce" se začíná stavět v roce 1965, o dva roky později začala likvidace starého královského města. Jeho centrum přestalo existovat v roce 1982.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video