Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Technické obory vysokých škol opět táhnou. Klesá zájem o právo a ekonomii

  • 71
V posledních letech se absolventi středních škol nejvíce zajímali o studium lékařství. Naopak technické obory, jejichž absolventi na trhu práce zoufale chybí, u absolventů středních škol netáhly. Letos ale došlo k obratu. Křivka ukazující počet přihlášek u technických oborů skočila nahoru o devět procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Tutor z prvního uzavřeného kola přihlášek.

Prázdniny oficiálně začaly, ale letošní školní rok poznamenala koronavirová pandemie. Přijímací zkoušky na vysoké školy se na řadě oborů posunuly a konají se později. Některé školy začaly zkoušky v polovině června, jinde budou probíhat i během července a srpna. Většina studijních programů bude mít dva termíny přijímacích zkoušek. 

Největší procentuální nárůst v počtu uchazečů po prvním termínu podle analýzy registruje Vysoká škola báňská –⁠ Technická univerzita v Ostravě a také České vysoké učení technické v Praze. V moravskoslezské metropoli zaznamenali zvýšení zájmu dokonce o 31 procent, v hlavním městě o 17 procent oproti loňsku. Zásluhu na tom mají především obory strojírenství a informatika.

„Naopak poptávka po právnických a ekonomických oborech stagnuje či mírně klesá. U pedagogických fakult najdeme příklady, kde se letos počet přihlášek zvedl, například na Masarykově univerzitě. Stejně jako příklady opačné, třeba v Ústí či Plzni,“ říká k analýze Jan Šimral ze společnosti Tutor. Meziročně o sedm procent se snížil zájem o lékařské a zdravotnické obory, dodal.

Technické obory v republice obecně mají nárůst zájmu o devět procent, maturantů je přitom v celkovém počtu o pět procent méně. Školy také podle Šimrala vzhledem k menšímu počtu maturantů registruje proti loňsku méně přihlášek. Například Univerzita Karlova má letos o pět procent uchazečů méně. Výraznější pokles není například v Masarykově univerzitě v Brně nebo olomoucké Univerzitě Palackého.

GRAF: Změna zájmu o jednotlivé VŠ obory v roce 2020 v porovnání s rokem 2019 | foto: Tutor

„Velký zájem je i o obor Ekonomika a management. V minulých letech se většina našich programů je nově akreditovaná, předměty přizpůsobujeme maximálně požadavkům z praxe. Zavádíme inovace ve výuce i v přijímacím řízení, které jsme celé zdigitalizovali,“ říká mluvčí báňské univerzity v Ostravě Petra Halíková s tím, že letošní nárůst je rozprostřený přes všech sedm fakult. 

V Ostravě je zájem také o programy požární ochrany a průmyslové bezpečnosti, o stavební inženýrství, o management kvality a řízení průmyslových systémů nebo o vyloženě hornický program s názvem Nerostné suroviny Hornicko-geologické fakulty.

„Kromě toho je na univerzitě také velký zájem o další obory, například architektura a urbanismus nebo fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství,“ říká Gabriela Achtenová, prorektorka pro bakalářské a magisterské studium ČVUT v Praze. Dlouhodobý zájem na univerzitě je podle ní o informatické obory.

Dva termíny pro odevzdání

Posunem termínů kvůli koronaviru probíhají zkoušky na vysokých školách i o prázdninách. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) ale upozorňuje na to, že propad v počtu přihlášených u některých oborů neznamená konečný výsledek. Zájemci se totiž mohou hlásit ve více termínech a finální statistika v zájmu o studium na vysokých školách se na ministerstvo dostane až po 31. říjnu, kdy už jsou termíny pro přihlášení uzavřené.

To je příklad třeba enviromentálních oborů, kde zájem uchazečů škola ještě čeká. „Meziroční propad je očekávaný – nově akreditovaný bakalářský obor Ochrana životního prostředí se specializacemi Technologie ochrany životního prostředí a Ochrana přírody a krajiny byl otevřen dodatečně. Akreditace byla platná od 9. května 2020 a lze tak očekávat, že bude obor naplněný až v rámci druhého kola přijímacího řízení,“ vysvětluje dosavadní nezájem prorektorka pro studium UJEP Alena Chvátalová, kde mezi nejžádanější bakalářské obory patří ekonomika a management, fyzioterapie a speciální pedagogika.

GRAF: Počty uchazečů o bakalářské a dlouhé magisterské programy

GRAF: Všichni uchazeči o studium - i navazujících programů

 Západočeská univerzita v Plzni očekává větší zájem studentů také později. „Letos je to porovnání neporovnatelného. Několik našich fakult posunulo termín podávání přihlášek už v rámci prvního kola, nyní probíhá druhé kolo s červencovými i srpnovými termíny pro přihlašování. Výsledné počty uchazečů tak lépe ukáže až podzimní termín, který je stanovený pro odeslání dat na ministerstvo,“ říká mluvčí Západočeské univerzity Šárka Stará.

Společnost Tutor, která se zabývá vzděláváním, metodikou či přípravnými kurzy, vypracovala po skončení prvního termínu přihlášek analýzu k počtu uchazečů. Vychází z dat, která se na ministerstvo školství dávají k poslednímu březnu. Následuje ale ještě druhý, konečný termín uzavírek k celkovému počtu nově přihlášených, který je právě posledního října.

Data o uchazečích jsou dostupná na webu ministerstva školství. Jsou ale podle resortu jen orientační. „Tato data neslouží ke statistickým účelům, ale mají poskytovat zpětnou vazbu vysokým školám pro rozhodování o optimálních počtech přijatých uchazečů,“ dodala mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

GRAF: Počet přihlášek na jednotlivé VŠ obory 2001-2020 | foto: Tutor


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video