Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Soud zrušil verdikt hygieny ohledně VŠ, výuku mezitím zakázala vláda

  • 112
Pražský městský soud v úterý zrušil rozhodnutí pražské hygienické stanice, které v září zakázalo osobní přítomnost vysokoškolských studentů na výuce. Pravomocným rozsudkem vyhověl podané správní žalobě. Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová řekla, že rozsudek nebude mít žádné praktické důsledky.

Soud uvedl, že rozhodnutí hygieniků je nepřezkoumatelné, protože v něm chybí dostatečné zdůvodnění. Na verdikt upozornil web Česká justice.

„Napadené nařízení je poměrně podrobně a konkrétně odůvodněno, pokud jde o popis zhoršující se epidemiologické situace v hlavním městě Praze. Obsahuje též uvedení sledovaných cílů. Zcela v něm však chybí jakékoliv zdůvodnění, proč je vydáván právě tento konkrétní zákaz osobní přítomnosti studentů na výuce při studiu na vysoké škole a jak jím bude dosaženo sledovaného cíle,“ konstatoval senát soudkyně Evy Pechové.

Rozhodnutí hygieniků bylo účinné od 21. září, trvat mělo do konce října. Hygienička Jágrová však poukázala na to, že vysoké školy jsou od 14. října uzavřené podle rozhodnutí vlády. Zmínila nicméně, že hygiena proti rozsudku využije opravné prostředky. V úvahu připadá podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Z anonymizovaného rozsudku vyplývá, že žalobu podal student. Namítal, že bylo dotčeno jeho právo na vzdělání, protože distanční výuka není schopna plně nahradit výuku prezenční. Žalobu původně namířil také na Univerzitu Karlovu, následně ji ale stáhl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video