Trestní zákoník (ilustrační foto).

Trestní zákoník (ilustrační foto). | foto: Petr Topič, MAFRA

Exekutor prodal do šrotu materiál za 2,5 milionu, dostal pokutu 200 000

  • 167
Nejvyšší správní soud (NSS) nedávno uložil dosud nepřísnější pokutu za prohřešek exekutora. Činí 200 tisíc korun a dostal ji Juraj Polák z Exekutorského úřadu Karviná. Polákův zaměstnanec prodal bez dražby součástky za téměř 2,5 milionu jako železný šrot.

Kárný senát NSS většinou ukládá exekutorům spíše pokuty v řádu desetitisíců korun. Podle statistiky kárné agendy, provedené ke konci února, činila nejvyšší pokuta pro exekutora 150 tisíc. "Třikrát kárný senát uložil také pokutu 100 tisíc korun," řekla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Sankce pro karvinského exekutora je tedy podle všeho rekordně vysoká.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v kárné žalobě vytýkal Polákovi dva přešlapy související s exekucí ve firmě v Dašicích na Pardubicku. Chyb se dopustili Polákovi zaměstnanci, sám exekutor u toho nebyl.

Zaměstnanci jednak údajně provedli aukci svářecí soupravy bez řádného ohlášení dražby a vydání dražební vyhlášky. Závažnější chyba se týká kovového materiálu nalezeného v sídle firmy.

Exekutorský vykonavatel materiál prodal jako kovový šrot přímému kupci mimo dražbu za 113 280 korun. Podle pozdějšího znaleckého posudku však šlo o součástky za bezmála 2,5 milionu korun. Podle kárného senátu si měl exekutor vyžádat názor znalce už před prodejem.

Exekutora podle NSS neomlouvá ani to, že u prodeje fyzicky nebyl.

"Kárný senát má za prokázané, že soudní exekutor se porušení povinností nedopustil prostřednictvím někoho jiného, ale přímo vyslal svého vykonavatele, aby provedl exekuci movitých věcí v rozporu se zákonným postupem," stojí v rozhodnutí senátu s předsedkyní Marií Turkovou.

Pokuta 200 tisíc korun podle soudců vystihuje všechny okolnosti případu a přispívá "k vyšší motivaci řádného výkonu této funkce".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video