Zahalování Prioru v Jihlavě

Zahalování Prioru v Jihlavě | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Havel se ptal po střelmistrovi Prioru. Teď by dům mohl nést jeho jméno

  • 43
Které prostranství v krajském městě Vysočiny pojmenovat po Václavu Havlovi? V anketě iDNES.cz hlasovalo bezmála tisíc čtenářů, kteří vybírali z tipů vytipovaných s pomocí jihlavských osobností a politiků. Zvítězil obchodní dům Prior.

V anketě, která nabízela deset objektů, hlasovalo do poledne středy 15. května celkem 982 čtenářů. Kompletní výsledky naleznete zde.

Více než třetinu, přesně 388 hlasů v anketě získal návrh pojmenovat po odpůrci komunistického režimu socialistický obchodní dům Prior, který hyzdí Masarykovo náměstí.

Vítězství Prioru? To patří k povaze národa

"To, že vyhrál Prior, mě vlastně nepřekvapuje, vždyť i soutěž o největšího Čecha by vyhrál Jára Cimrman, kdyby nebyl z ankety vyloučen. Je to povaha našeho národa, přistupovat k věcem s nějakou skepsí, ironií, humorem, hlavně je nebrat příliš vážně a část společnosti tento trend vždy reprezentovala, je to i v duchu Jaroslava Haška, i s historickou zkušeností v moderních dějinách pochopitelné," zamyslel se jihlavský zastupitel za TOP 09 Marek Hovorka.

Výsledky ankety

Prostranství x počet hlasů

  1. Obchodní dům Prior   388
  2. Nábřeží řeky Jihlavy 245
  3. Dopravní terminál 135
  4. Okružní ulice  60
  5. Náměstí Svobody  46
  6. Farní ulice  29
  7. Letiště Henčov  28
  8. Hradební ulice  18
  9. Vrchlického ulice 17
  10. Havlíčkova ulice 16

Ten téma otevřel návrhem na jihlavském zastupitelstvu, pojmenovat v Jihlavě ulici po Václavu Havlovi.

"Když sečteme ostatní návrhy, kontra Prior, tak naprostá většina lidí anketu brala vážně," dodal k výsledkům hlasování čtenářů Hovorka.

Havel se ptal, zda už se pro Prior našel střelmistr

Prvenství Prioru v anketě rozesmálo jihlavského primátora Jaroslava Vymazala. "Co se týká Prioru, tak s tím by pan Václav Havel nesouhlasil. Protože, rád na to vzpomínám, jsme se jednou potkali ve Španělském sále na Hradě a první co bylo, tak se mě ptal, jestli už jsem našel toho střelmistra, který tu budovu odstřelí," zavzpomínal s úsměvem primátor.

Bylo to podle Vymazala v době jeho prvního funkčního období v roli primátora Jihlavy mezi roky 2006 až 2010, kdy Václav Havel už nebyl prezidentem. "Tehdy byl v dobré kondici a společně jsme se tomu zasmáli," dodal Vymazal.

"Možná se vítězství Prioru v anketě dá vnímat i jako hlas proti tomu Prioru jako takovému," dodal Vymazal.

Ten před časem přišel s nápadem přebudovat obchodní dům Prior v krajskou či vysokoškolskou knihovnu s kavárnami.

"Pak by takové pojmenování jednoznačně mělo smysl, bylo by důstojné, odpovídalo by osobnosti Václava Havla, to si myslím, že by byl vůbec nejlepší počin," dodal Vymazal s tím, že by takovou změnu uvítal snad i sám Havel. 

Prior je však soukromým vlastnictvím. A tak je přestavba socialistického obchodního domu a proměna například právě v knihovnu zatím jen snem.

"Myslím, že by bylo i jeho přáním, aby se s tou budovou něco udělalo, a náměstí se vrátila hodnota, která byla devalvovaná touto stavbou," dodal Vymazal.

Před časem se na budově jihlavského Prioru měl objevit i obří portrét Václava Havla, který byl vystaven po jeho úmrtí na budově Národního muzea. Měl být neobvyklou pozvánkou na výstavu Oldřicha Škáchy, který bývalou hlavu státu fotografoval čtyřicet let v různých životních situacích. Jednání jihlavské radnice o vystavení obrazu však nakonec nedospělo do zdárného konce (více o záměru čtěte zde).

Nábřeží Václava Havla? Dobrý námět k diskuzi

Druhé s počtem 245 hlasů se v anketě čtenářů iDNES.cz umístilo nábřeží řeky Jihlavy v prostoru mezi Pražským mostem a dálničním přivaděčem. Vede po něm oblíbená cyklostezka a břehy řeky tu spojuje lávka pro pěší.

"Musím říct, že se mi ten nápad, pojmenovat nábřeží, velmi líbí, je to hodně silný námět k diskuzi," ocenil nápad Hovorka, který s návrhem pojmenovat jihlavské prostranství po Václavu Havlovi přišel.

"Nábřeží je rok od roku hezčí a s těmi projekty, které tam chystáme, se stane takovým městským bulvárem, místem setkávání, ještě větším, než je v dnešní době. Bylo by důstojné pojmenovat ho nábřežím Václava Havla," líbí se i primátorovi tato idea.

Třetí místo pak patří se 135 hlasy dopravnímu terminálu. Ten by měl vzniknout modernizací vlakového nádraží Jihlava – město a přesunem autobusového nádraží.

"Do toho bych teď ještě určitě nešel. Pakliže dopravní terminál už bude dobudován do konečné podoby, ale dřív by to bylo hodně předčasné," dodal Vymazal.

Pojmenování ulice či veřejného prostranství musí schválit městské zastupitelstvo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue