Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Padnou rozdíly v alimentech? Poslanci chtějí dát soudům závazné tabulky

Spravedlivější výživné. Přesně to by mohlo být výsledkem návrhu, kterým se tento týden bude zabývat sociální výbor Poslanecké sněmovny. Jeho předseda Jaroslav Zavadil chce kolegům předložit k diskusi návrh zavést u nás obdobný model, jaký funguje v Německu, Rakousku či ve Francii. Tam se soudy výpočtem alimentů prakticky nezabývají.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zavedení tabulek na alimenty u nás bylo tématem nejméně už před 35 lety - to si sám osobně ze své praxe pamatuji. Už tehdy to zhatily samy ženy, které se bály, že by od bohatších mužů nezískaly více. Ohled na ty, které měly děti s málo vydělávajícími muži, nikdy neměly. Proto se u nás tabulky nikdy nezavedly, byť byly už mnohokrát napsané a dokonce v odborné literatuře opakovaně publikované.

I teď to bude nejspíš stejné. Exmanželky bohatých podnikatelů a politiků nepřipustí, aby byly zkráceny nějakými tabulkami.

Jinak ovšem mám za jisté, že vydání závazných /pro soudy závazných/ tabulek alimentů dále sníží porodnost (a sňatečnost). Když si mladý muž bude moci předem s jistotou spočítat, na kolik ho taková sázka do loterie, jako pokus založit rodinu, vyjde. To skutečně mnohé odradí. Zejména ty starší, co už tolik nepodléhají hormonům a ženským řečem. (A mladí a ještě hloupí kluci se zase nežení proto, že je holky nechtějí, aby si nekazily studium a kariéru.)

3 0
možnosti

Pardon - ale copak před 35 lety u nás byli nějací "bohatší muži"? A kdo to byl ty "samy ženy", které to zhatily,  v tehdejším politickém uspořádání? Marie Kabrhelová snad?

Mně se už nějakou dobu zdá, že nás trochu svými historkami houpete...

4 0
možnosti

Když už existují řidičské zkoušky, oprávnění k nošení zbraně a zdravotní způsobilosti pro všechno možné, proč se nedělají také zkoušky a psychotesty pro zájemce o založení rodiny?

0 1
možnosti

A když otěhotní ta (oplodní ten), kteří psychotestem neprošli, tak co? Dítě hned po narození utratit nebo dát na vychování těm, kteří projdou?

1 0
možnosti

Tak jsem pročetla kousek diskuse a fakt se bavím, jak tady máme samé hodné, charakterní muže, kteří by se rozdali, zcela dobrovolně a včas platili alimenty, vzorně se starali o děti, .... a naopak samé vypočítavé potvory, které jsou v naprosté většině, téměř 100%, vinny rozvodem, bránící těm vzorným otcům ve výchově svých dětí, které jen tahají z mužů peníze, vyhrožují jim,... ;-D

7 0
možnosti

jojo, pánové jsou poněkud slepí a jaksi neberou v potaz ty statisíce neplatičů alimentů ;-D

2 0
možnosti

Jde to zařídit i jinak, pokud se s majetkovýma otázkama a možností rozvodu počítá od začátku (ne v rovině předjímat ho, ale brát ho jako možnost, která někdy v budoucnu není vyloučená) a manželé jsou (minimálně ze začátku) racionální.

Třeba já s manželkou jsme to vyřešili tak, že jsme uzavřeli předmanželskou smlouvu, která je jednoznačně v můj prospěch, žádné společné jmění manželů nemáme. Já současně mám solidní majetek, ale není psaný na mě osobně, takže v případě rozvodu by na něj manželka nedosáhla. A v ČR nemám skoro žádný příjem, takže alimenty z platu bych platil mizivý. 

Potud jsem jednoznačně ve výhodě já. Abych se ale nechoval jako mizera, tak jsme to vyřešili tak, že po narození dítěte jsem na manželku převedl dům, kde bydlíme (skoro nový, velký, v Praze). 

A máme to vyřešený k oboustranný spokojenosti - já vím, že v případě rozvodu bych cokoli platil pouze dobrovolně, ale soud by si na mně už nic nevzal. Manželka naopak má jistotu, že v případě rozvodu může prodat dům a bude mít dost peněz do budoucna. A je to.

0 0
možnosti

S tim napsanym domem bych se uz rozvedl. Stracet dalsi cas uz po te smlouve nema zadny vyznam. ;-) ;-D

0 0
možnosti

Ingeroval jsem v životě už do hodně rozvodů. Cizích - sám jsem se nerozvedl, rozvod považuji za nemravný a navíc ještě jsem si kdysi dávno za maminku svých dětí vybral dobrou ženu, schopnou snášet i nepřízeň osudu a všeliká to protivenství. Z toho množství cizích osudů, které mně prošly rukama, musím říci, že případy, kdy "vinu" za rozvod nesl muž, byly zcela okrajové, výjimečné. Nemám to přesně spočteno, statistiku jsem si nevedl, ale bylo to skutečně zcela minoritní. Za naprostou většinou rozvodů stojí ženy. A čím vzdělanější ta žena byla, tím větší problémy po rozvodu dělala - jak s dělením majetku, s bydlením, tak ale hlavně s dětmi. Hlavně proto, že soudy šly ženám "na ruku". Ve všem. A získat dítě do výchovy otce bylo prakticky nemožné - to se mně povedlo jen výjimečně: matka byla těžká alkoholička a teprve když sociálka odvážela hladové, dehydratované a matkou pozvracené dítě do ústavu, dal se soud obměkčit a svěřil dítě otci. Nebo když dítě (starší) od matky téměř každý den utíkalo k otci a jak stárlo, projevovalo vůči matce a jejímu novému manželu stále tvrdší nenávist, až začalo hrozit jejich zabitím - na to soud konečně slyšel.

Všechny ty matky po rozvodu neustále ječely o alimentech. Nejradši by celou výplatu bývalého - jako tomu obvykle i bývalo za trvání manželství. To, že jim po rozvodu poklesla životní úroveň, je všechny zaskočilo, s tím jaxi nepočítaly.

8 1
možnosti

Souhlasim, takhle to je. Vztahy se dnes casto redukuji na Muz = zivotni uroven zeny. A zenam nedochazi, v cem delaji chybu, proc tolik rozvodu, proc se zadny chlap nezene do manzelstvi. A proc? Prijde o prachy, o bydleni, aj o deti. Tak nac se zenit a mit deti.

0 2
možnosti

Z65d63e48n92o 73M44i40c13i54o

20. 4. 2015 13:05

Některé ženy, pro něž je otec jejich dětí ten největší padouch a nepřítel pod Sluncem, by si měly uvědomit, že mnoho otců, kteří své děti nemohou vychovávat, či s nimi mají omezený styk, by děti vychovávali (často lépe), aniž by od matky dítěte cokoliv požadovali. Samozř. rodič je povinen dítě vyživovat podle obč. zákoníku (dříve zákon o rodině), ale neměla by to být zbraň v rukou sobeckých matek, které často citově navádějí i děti. Vždycky je to o domluvě zodpovědných lidí - v opačném případě, jak je časté, PČR neřeší pomalu nic jiného, než zanedbání povinné výživy.

9 1
možnosti

J65a18n 39P87o58k51o97r11n81ý

20. 4. 2015 13:18

Je to tak.Moudří,hodní,zodpovědní,inteligentní ti co své děti milují se domluví.

To ostatní škodí dětem a i sobě.

Jenže kterých je v současném světě více?

Jak trestat nezodpovědnost,hloupost,závistivost,sobeckost ?

Bohužel nic jiného není než zákon a ten někomu někdy pomůže a spravdelivě potrestá viníka a jindy potrestá nevinného.

Tak to je.

1 0
možnosti

Milí diskutující, rozumím tomu, že tohle je mimořádně citlivé téma, mnoho zde přítomných k tomu má mnoho co říci z osobních zkušeností (tedy logicky s vysokou mírou neobjektivity), ale je opravdu nutné, aby se tu kvůli tomu objevovaly tak expresivní až sprosté osobní útoky mezi sebou navzájem? Každá rodina (byť se po čase rozpadla z jakýchkoliv důvodů), měla svůj osobitý vývoj s tisíci vnějšími i vnitřními vlivy, tzn. každá rodina je zkrátka originál nesouměřitelný s ničím jiným, na tom se snad lze shodnout. Dovoluji si poprosit o trošku tolerance, tohle je diskuze, ne bitevní pole...:-/

4 1
možnosti

K32a78r28e25l 44F75r60i48t29z

20. 4. 2015 12:48

Rodiny se rozpadají, protože se můžou rozpadnout. Hlavním důvodem je finanční nezávislost žen.

1 0
možnosti

Kdyby to bylo na mě, dal bych všem paušál 10% z platu.

0 0
možnosti

V  Německu je minimální částka k živobytí 30 000? To bychom docela převzít mohli, ale obávám se, že to obsahem návrhu rozhodně nebude. Spíš něco ve stylu všichni budete mít plus mínus stejně.

0 0
možnosti

V podstatě do nějakých patnácti mají jí všecky děti vesměs stejné náklady na život.

0 0
možnosti

J50a46n 89P18o32k62o31r97n83ý

20. 4. 2015 12:25

Čím více přitvrdíte ,tím méně zodpovědných si bude pořizovat děti a bude přibývat nezodpovědných a tam kde není,ani pán Bůh nebere.

Třeba vychovávat především k zodpovědnosti a né dělat děti,když na to nemám!!!!

V tom je hlavní problém!Chtít děti vědomě s tím,že to stojí Mercedes,Náš stát však podporuje ty nezodpovědné a pak hasí požár zákonem,který se stejně bude obcházet.

4 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!