Bývalý majitel OKD Zdeněk Bakala

Bývalý majitel OKD Zdeněk Bakala | foto: Jiří Švorc, Xman.cz

Vyšetřovací komise k privatizaci OKD si pozvala Bakalu i expremiéra Sobotku

  • 25
Do parlamentu by se příští týden mohl vrátit bývalý premiér Bohuslav Sobotka. Pozvala si ho vyšetřovací komise pro prověření privatizace černouhelné společnosti OKD, stejně jako bývalého vlastníka firmy Zdeňka Bakalu, který nyní žije ve Švýcarsku. To, že by byli oba pozváni, iDNES.cz potvrdil šéf komise, poslanec za Piráty Lukáš Černohorský.

„Pozváni jsou politici, ale i úředníci,“ uvedl šéf komise. Komise bude pozvané svědky vyslýchat celý příští týden, od pondělí do pátku.

Komise zkoumá, jak stát postupně nad černouhelnou společností ztrácel kontrolu. Parlamentní vyšetřovací komise má Sněmovně předložit svou zprávu do 12. října, takže zpráva může přinejmenším v Moravskoslezském kraji také ovlivnit volební kampaň před komunálními volbami.

Černohorský uvedl již koncem května, že komise si pozve 27 svědků. Mezi nimi je vedle Sobotky a Bakala i třeba exministr průmyslu Milan Urban. „Nebudeme ale dopředu zveřejňovat, kdy který svědek přijde. Ještě na poslední chvíli se někteří mohou omluvit,“ sdělil iDNES.cz v pátek Černohorský. Komise má devět členů, každá ze stran ve Sněmovně v ní má jednoho zástupce.

Z OKD bylo vytunelováno 100 miliard, prohlásil prezident Zeman

„Podle odborných odhadů z OKD bylo dohromady vytunelováno 100 miliard korun. Zdeněk Bakala inkasoval posledních 16 miliard korun na dividendách a přitom jen tak mimochodem stačil okrást i nájemníky OKD o jejich byty. Dokud tento problém nebude vyřešen, pak nemůžeme tvrdit, že je velká ekonomická kriminalita v České republice minulostí,“ řekl při letošní inauguraci prezident Miloš Zeman.

Komise budou vyšetřovat okolnosti, za nichž stát ztratil v OKD většinu i později prodej menšinového podílu v roce 2004, kdy byl ministrem financí Bohuslav Sobotka. Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Bakalou. Loni se OKD dostala do insolvence, akcie nástupnické společnosti v dubnu převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Případem se zabývá soud, podle žalobce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy a při prodeji vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun.  Začátkem května soud nepravomocně osvobodil znalce Rudolfa Douchu, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v OKD. Osvobodil i oba bývalé místopředsedy Fondu národního majetku Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video