Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman hovoří s novináři po zasedání Bezpečnostní...

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman hovoří s novináři po zasedání Bezpečnostní rady státu kvůli reorganizaci policie (14. června 2016). | foto: Petr Topič, MAFRA

Policie je prorostlá zločinem, tvrdí žalobci. Prezidium nařčení odmítá

  • 284
Zločin a klientelistické vazby prorůstají do struktur policie, a to zejména do vysokých pozic. Tvrdí to ročenka vydaná nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem s odkazem na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Právě to spolupracuje s odcházejícím šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou. Policejní prezidium nařčení ve čtvrtek odmítlo.

Výroční zpráva o činnosti Nejvyššího státního zastupitelství za rok 2015 má přes 50 stran. Nenápadný odstavec s části týkající se trestné činnosti policie však náhle udeří na čtenáře nebývale ostrým vyjádřením na adresu špiček české policie.

Boj o reformu policie

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci v něm poukazuje na případy podezření z trestné činnosti policistů. Jde o úniky informací z trestních spisů, ovlivňování trestních řízení či organizovanou trestnou činnost spočívající v obchodování s informacemi o trestních kauzách.

„Tyto trestní věci jsou vysoce závažné, a to i s přihlédnutím k tomu, že řada případů ukazuje na špatný stav Policie ČR a na rozsáhlé prorůstání zločinu či klientelistických vazeb do struktur Policie ČR (příp. i Generální inspekce bezpečnostních sborů), a to i do vysokých pozic, kde se koncentrují důvěrné a citlivé informace o trestních kauzách, což fakticky znemožňuje úspěšný a účinný boj se zločinem,“ uvádí zpráva, kterou na svém webu zveřejnilo NSZ minulý týden, a informoval o ní server Česká justice.

Varování se pravděpodobně týká kauzy Vidkun, která se skloňuje ve spojitosti s podezřením na vynášení informací policejním prezidentem Tomášem Tuhým, se týká ovlivňování některých trestních kauz a právě i úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Přestože obvinění čelí dva vysoce postavení policisté, kauzu vyšetřuje ÚOOZ, nikoliv inspekce.

Policejní prezidium kritiku státních zástupců odmítá. „Opomenut je však fakt, že odhalení této kauzy vzešlo z podnětů ze strany samotné Policie ČR, která sama aktivně konala i ve vztahu k podezřením ukazujícím na policisty,“ uvedl mluvčí prezidia Jozef Bocán.

Kvůli spojení s kauzou požádal v říjnu o propuštění ze služebního poměru ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek. Náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach pak požádal o přeložení k jinému útvaru. Oběma žádostem bylo vyhověno (více čtěte zde).

Policisté zdůrazňují, že jejich dobrá práce je vidět i na sníženém počtu trestných činů a jejich vyšší objasněnosti, což prý zpráva žalobců opomíjí. „To neukazuje na paralyzovanou Policii ČR neschopnou bojovat proti zločinu, nýbrž na Policii ČR, která zvyšuje bezpečnost občanů každodenní poctivou prací jednotlivých policistů,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Pozn.: Zprávu jsme aktualizovali o čtvrteční reakci policejního prezidia.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video