(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Rusko a Čína se v ČR snaží upevnit svůj vliv, píše BIS ve výroční zprávě

  • 403
Čína se snaží v Česku upevnit svůj vliv, zatímco dosud tak činilo především Rusko. Vyplývá to z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby za rok 2013, kterou zpravodajci zveřejnili v pondělí. Největším domácím rizikem pro demokracii pak vidí v protiromských náladách v některých regionech.

„Jednoznačnou prioritou Ruské federace a Čínské lidové republiky a jejich zpravodajských služeb bylo upevňování a další rozšiřování jejich vlivových kapacit v ČR,“ uvádí aktuální zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS). Rusové se podle ní snažili především chránit vlastní ekonomické zájmy, Čína pak využít ekonomické argumenty k podpoře čínské politiky.

BIS v této souvislosti upozorňuje na zvýšený počet ruských zpravodajských důstojníků s diplomatickým krytím. „Studená válka i Sovětský svaz jsou sice minulostí, ne však ruská vášeň pro vlivová či aktivní opatření (a také agenty nelegály). Jedinou změnou tak je skutečnost, že techniku ‚rozděl a panuj’, respektive ‚ovlivni, rozděl a panuj’ nepoužívají vůči ČR, EU a NATO pouze Rusové, ale také Číňané,“ stojí ve výroční zprávě.

Rusko i Čína přitom využívají české občany, kteří jim vědomě či nevědomě pomáhají. „Při budování přístupových a vlivových sítí jsou pro Rusy i Číňany důležití novináři, členové parlamentních politických stran, státní úředníci, lobbisté, networkingové organizace, vedení organizací zaměstnavatelů či zaměstnanců a v neposlední řadě také aktivisté a jejich nevládní organizace,“ vysvětlují zpravodajci, kteří se právě na Rusko a Čínu v roce 2013 zaměřili.

Demokracii ohrožují protiromské nálady

BIS si všímá i frustrace řady lidí z problematického soužití s některými zástupci romské menšiny. To, že stát problémy neřeší, může podle zpravodajců vést k  dalšímu nárůstu problémů a zejména ke zvýšení „skepse a nedůvěry obyvatel vůči demokratickým principům České republiky“.

Žijeme v nebezpečné době, řekl Chovanec

Zprávu po pondělním jednání vlády glosoval i ministr vnitra Milan Chovanec, podle kterého je extremismus jedním z bezpečnostních rizik pro Českou republiku. „Další fenomén, který je třeba řešit, je drogová problematika,“ uvedl.

Okomentoval i protiromské nálady, na které BIS ve zprávě upozorňuje. „Integrace se řeší roky. a vždycky když je ve společnosti zle a přichází ekonomická krize, případně jiné fenomény ohrožení, tak lidé hledají nějakého viníka tohoto problému,“ řekl k dalšímu varování Chovanec. „Žijeme ve světě, který je nebezpečný. Není to jen otázka radikalismu v České republice, ale podívejme se kolem dokola, na ukrajinskou krizi, na islamismus. A čeští občané začínají mít pocit ohrožení,“ dodal.

„Z dlouhodobější perspektivy by se protiromské nálady části veřejnosti mohly stát výraznějším problémem pro bezpečnost státu než sice extrémnější, ale méně početné a relativně dobře zmapované skupinky pravicových extremistů,“ varuje výroční zpráva.

Zpravodajská služba si všimla, že protiromské akce pořádné extremisty přitáhly značnou část místních. Těm často vadilo, že o nich média poté referují jako o extremistech. Měli pocit, že policie na těchto akcích vystupuje jako ochranka Romů a situaci nepřispěla ani některá jednostranná prohlášení proromských aktivistů.

„Když tuto jednostrannou manipulaci konfrontovali občané s osobní zkušeností a zhoršující se ekonomickou situací velké části majoritní společnosti, přestávali důvěřovat standardním demokratickým mechanismům a začali preferovat krajnější názory na tuto oblast,“ tvrdí BIS.

Pozor na Huawei a ZTE, varuje BIS

V oblasti kyberkriminality zaznamenala BIS řadů útoků hackerů na weby státních a nestátních organizací, politiků či politických stran. „Na začátku roku plánovali rozsáhlé počítačové útoky na oficiální webové prezentace Hradu a ODS a osobních stránek prezidenta Klause a bývalého premiéra Nečase. Cílem těchto útoků bylo vyjádření nesouhlasného názoru na amnestii Václava Klause,“ uvádí zpravodajci.

„Je znepokojivé, že se na území České republiky zformovaly skupiny osob disponující schopnostmi a motivací provádět počítačové útoky, které mohou být použity i proti významnějším cílům, než jsou webové stránky veřejných činitelů,“ dodává BIS.

Nebezpečí může podle BIS představovat rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. „Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách,“ uvádí BIS a doplňuje, že některé státy je z citlivých vládních zakázek vyloučily.

Zpravodajská služba se věnovala i problému se zneužitím systému vydávání víz. Systém Visapoint měl původně vše usnadnit a zprůhlednit. Hackeři ho však zahltili tak, že se běžný uživatel prakticky nemohl přihlásit. Když jim však zaplatil, přístup mu umožnili.

„Opakované stížnosti cizinců vedly k tomu, že veřejný ochránce práv požádal Evropskou komisi o prošetření celé kauzy,“ stojí ve zprávě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video