Zeman ke 100 letům: s diplomaty mluvil o úspěšné zemi, s vojáky o terorismu

  • 331
V Česku vypukly oficiální akce k oslavám stoletého výročí založení Československa. Zahájila je slavnostní přísaha u Hradu, na níž prezident Zeman mluvil o terorismu. Odpoledne pak přijal členy zahraničních diplomatických sborů, které přivítal v úspěšné zemi.

Zeman v projevu při veřejné části schůzky s velvyslanci v Rothmayerově sálu Pražského hradu především vyzdvihoval kvality Česka. „Vítejte v úspěšné zemi. Jak víte, Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, nízkou kriminalitu, jsme také jedna z nejbezpečnějších zemí světa,“ řekl anglicky prezident, který také označil Prahu za nejkrásnější město na světě.

Fotogalerie

Oslavy 100. výročí vzniku Československa

Přijetí členů diplomatického sboru prezidentem Milošem Zemanem a Ivanou...
Přijetí členů diplomatického sboru prezidentem Milošem Zemanem a Ivanou...
Přijetí členů diplomatického sboru prezidentem Milošem Zemanem a Ivanou...
Sokolové se připravují na pochod pro republiku ke stému výročí založení...

Za diplomaty reagoval arménský velvyslanec Tigran Sejranjan, který poděkoval za přijetí v sále, jemuž dominuje socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Sejranjan ho označil za symbol demokracie, v projevu ocenil i někdejšího prezidenta Václava Havla či pokojné rozdělení Československa.

Dopoledne se za účasti Miloše Zemana na Pražském hradě se konala slavnostní přísaha vojáků, policistů a hasičů. Prezident zopakoval svá dřívější slova, že s teroristy se nevyjednává, ale bojuje. „Před teroristy se neutíká,“ dodal nyní Zeman. Očekává, že budou-li vojáci nasazeni v kterékoliv zahraniční misi, splní svou přísahu.

„V nedávné době jsme se smutkem vzali na vědomí smrt vašich čtyř kamarádů, kteří zahynuli v souboji s teroristickým islamistickým hnutím Tálibán v Afghánistánu. Je v zájmu České republiky, aby v Afghánistánu nevzniklo další teroristické centrum, které by připravovalo útoky na civilizované země,“ podotkl.

Ceremoniálu se zúčastnili i premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar, ministr vnitra Jan Hamáček, náčelník generálního štábu armády Aleš Opata, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

Slavnostní přísaha trvala zhruba půl hodiny. „Na náměstí bude přítomno 900 vojáků z povolání, z toho 330 z Univerzity obrany a 560 nováčků, kteří prošli základním výcvikem ve Vyškově. Skládat slib bude 240 policistů a 120 hasičů,“ uvedla před ceremoniálem plukovnice Magdalena Dvořáková z generálního štábu armády.

Krátce po sobotním obědě se v Praze také konal Pochod pro republiku České obce sokolské ke stému výročí založení Československa. Začal po 12. hodině na Kampě, v čele šla kapela, která hrála pochodovou hudbu. Dále jel v průvodu vůz, v němž seděl herec představující prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který symbolicky dovedl průvod na Václavské náměstí. Za vozem šly stovky lidí s českými vlajkami.

Sokolové stáli u zrodu republiky, mnoho jich se vyznamenalo například mezi legionáři, po vzniku republiky střežili sklady potravin, zbrojnice, nádraží nebo průmyslové objekty, uvedla historička sokolského svazu Kateřina Pohlová. Sokolové navíc podle ní položili základ dnešní Hradní stráži.

Zeman a Babiš se odpoledne se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim zúčastní také otevření historické budovy Národního muzea po rekonstrukci, která trvala tři a půl roku. Návštěvníci budou mít možnost si muzeum prohlédnout od neděle, připraveny jsou pro ně dvě výstavy k výročí vzniku Československa.

Oslavy ve vlaku, pokus o rekord i výstup na Říp

Přehled největších akcí na oslavu svátku 28. října

Po oba víkendové dny vláda zpřístupní zájemcům Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na Kampě. Jen v sobotu bude otevřená budova Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše a lidé se mohou jít podívat také do sídel ministerstev zahraničí, zdravotnictví, školství, spravedlnosti, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj.

Národní divadlo na večer nachystalo slavnostní provedení Smetanovy Libuše. Dejvické divadlo večer uvede hru Václava Havla Zítra to spustíme o událostech noci z 27. na 28. října 1918. Stejnou hru v režii Vladimíra Morávka na večer nachystali také v Brně. 

Výročí založení státu si připomenou odhalením obnoveného Pomníku svornosti v Břeclavi a pomníku se sochou prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rudicích na Blanensku. Slaví se také například v Ostravě, ve Zlíně nebo Jablonci nad Nisou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video