Výstavy i divadelní představení. Města oslaví výročí sametové revoluce

  • 51
Výročí 30 let od listopadu 1989 připomenou v Česku desítky výstav, koncertů, besed a dalších akcí. Někde vystoupí i pamětníci a aktéři listopadových událostí, města odhalí nová pietní místa nebo budou promítat videomapping. Na přípravě programů se vedle krajů a měst podílejí i školy a spolky.

Od pondělí 20. listopadu se podařilo na většině pražských vysokých škol vyhlásit stávku. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo přes 100 tisíc demonstrantů.

Letošní kulaté výročí pádu komunismu v bývalém Československu připomene víc akcí, než se každoročně ve výroční den začátku sametové revoluce koná. Vláda na oslavy tohoto a ještě dalších dvou výročí, která připadají na letošní rok, vyčlenila 55 milionů korun. Jednou ze stěžejních akcí bude otevření nové stálé expozice Národního muzea věnované českým a slovenským dějinám 20. století. 

1. Hlavní město Praha

Praha si výročí připomněla mimo jiné už ohňostrojem na Nový rok. 

Největší akce pro širokou veřejnost se uskuteční tradičně na Albertově, Národní třídě a Václavském náměstí. Tato tři místa letos propojí velký částečně inscenovaný průvod v trase studentské manifestace 17. listopadu 1989.

Organizace Post Bellum vedle každoročního předávání Cen Paměti Národa chystá audiovizuální instalaci na Národní třídě, mimo Prahu pak vyjede s programem ve školách.

Vlastní program připraví také Knihovna Václava Havla, Polský institut v Praze nebo třeba Památník Šoa. Zapojí se i instituce jako Národní galerie Praha, Národní divadlo a Národní Muzeum. To ve výroční den začátku sametové revoluce otevře první stálou expozici věnovanou českým a slovenským dějinám 20. století. Zahrne i události roku 1989, společně s výstavou Slovenského národního muzea věnované revoluci 1989 na Slovensku. Muzeum také stejně jako loni, kdy se slavilo 100 let od vzniku Československa, připravuje videomapping na průčelí historické budovy. 

Na opravených plochách mezi muzejními budovami připraví společně s Českým rozhlasem interaktivní výstavu věnovanou událostem roku 1989. Od 18. listopadu bude od muzea po sedm dní vysílat speciální studio ČRo, které má den po dni reflektovat události z té doby před 30 lety.

Národní divadlo připravuje třeba společný projekt, ve kterém se činohra první české scény spojí s divadlem Vosto5 a skupinou 8lidí. Projekt s názvem Sametová simulace se bude konat také v nové budově Národního muzea, tedy bývalém Federálním shromáždění, na Nové scéně ND a v Divadle Archa. 

NGP připravila rozsáhlou fotografickou výstavu Havel na Hrad, která začne 15. listopadu. Doplní ji výstava umělců tří generací - Milana Grygara, Jitky Hanzlové a Josefa Bolfa. Další projekty pak připraví třeba Česká filharmonie, Uměleckoprůmyslové muzeum, Národní památkový ústav nebo Národní technické muzeum.

2. Středočeský kraj

Středočeské Kladno představí knihu Kladenská sametová, která bude mimo jiné obsahovat rozhovory s lidmi, kteří revoluci zažili. V Kolíně si výročí sametové revoluce připomenou 17. listopadu od 15:30 na Karlově náměstí pietním aktem, koncerty a promítáním medailonků pamětníků té doby z Kolína.

Kladno

V Čelákovicích u Prahy bude 17. listopadu zahájena výstava V naději – události let 1989 a 1990 v Čelákovicích, která díky muzejním sbírkám přiblíží tehdejší události. Při vernisáži bude i pokřtěna publikace o letech 1989 a 1990 v Čelákovicích a odhalena pamětní deska místnímu Občanskému fóru. 

V Berouně je k výročí listopadu 1989 připravený od 4. listopadu vzdělávací program, rozsah bude ale záležet na zájmu škol. Oslavy vyvrcholí slavnostním večerem 14. listopadu v Kulturním domě Plzeňka a 17. listopadu pietní vzpomínkou na Husově náměstí.

Ve Mšeně na Mělnicku se uskuteční k 30. výročí listopadu 1989 vzpomínkové odpoledne. Nejprve se otevře výstava „17. listopad 1989 očima dětí“, následovat bude divadelní představení na motivy her Václava Havla, projekce a koncert.

Akce k výročí listopadových událostí uspořádá i Příbram, na programu bude podle mluvčí radnice Evy Švehlové mimo jiné koncert skupiny Hudba Praha, výstava fotografií, článků a plakátů znázorňujících listopad 1989 v Příbrami, k vidění budou „dobové“ vozy nebo světelné a audiovizuální vystoupení skupiny Pyroterra v národních barvách.

3. Plzeňský kraj

Plzeň si připomene 30. výročí od událostí celodenním programem Cesta svobody, která propojí více než desítku míst v centru města. Město také ten den odstraní rudou pěticípou hvězdu ze střechy bývalého výboru KSČ.

Náměstí Republiky v Plzni a katedrála svatého Bartoloměje. (16. dubna 2015)

Plzeňské biskupství odhalí pamětní desku kardinálu Josefu Beranovi na katedrále. Od 17. října je v hlavní budově Západočeského muzea v Plzni výstava Na podzim padá listí a komunisti.

23. listopadu bude v bývalé rotě pohraničníků v Železné u Bělé ukázka střežení hranice s Německem, signální stěna, ukázky života pohraničníků i míst zaniklých obcí. 

Přesně o měsíc později se uskuteční v Nových Domcích u Rozvadova, přesně po 30 letech, symbolické přestřižení „železné opony“ ministry zahraničí Československa a Německa.

V Muzeu Chodska v Domažlicích jsou celý rok přednášky o životě v pohraničním ČSSR a o ostraze hranic. 

4. Karlovarský kraj

Lázeňské centrum Karlových Varů

Muzeum v Karlových Varech od září provozuje putovní výstavu k 17. listopadu po školách, kterou doprovodí přednášky. V neděli 17. listopadu by se pak mělo v Karlových Varech konat tradiční shromáždění před hlavní poštou a poté by měl následovat zřejmě koncert v Drahomíře.

Muzeum v Sokolově pak chystalo spolu s historikem Vladimírem Bružeňákem k událostem z listopadu 1989 novou knihu. Bohatý program k výročí připravuje také Městské divadlo.

5. Jihočeský kraj

České Budějovice připravily ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou na 17. listopad celodenní program na náměstí Přemysla Otakara II. Pestrý program odstartuje symbolicky v 17:11 rozezněním zvonů Černé věže. Po slovech pamětníků, písních Karla Kryla a koncertu skupiny Oceán zakončí program ve 21:00 videomapping.

Hlavní českobudějovické náměstí dnes slouží mimo jiné jako parkoviště.

Současně se v 17:11 sejdou lidé před Jihočeským divadlem, odkud vyrazí pochod vzpomínkový pochod „Rozsviťme demokracii!“.

Na náměstí se sejdou i lidé v Táboře, kde město připravilo několik koncertů a připomínkových akcí, během kterých vystoupí i zakladatelé místního Občanského fóra. Celou akci uzavře v 19:00 píseň Modlitba pro Martu.

K příležitosti 30. výročí Sametové revoluce odhalí v Písku vzpomínkovou desku na Divadle Fráni Šrámka. V kostele na Velkém náměstí mohou od 16:00 zájemci přijít diskutovat s pamětníky listopadových demonstrací v Písku. O hodinu později se pak v kostele uskuteční vzpomínková mše.

6. Královéhradecký kraj

Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

V Hradci Králové bude 16. listopadu slavnostně otevřeno náměstí Václava Havla. Jeho jméno ponese piazzetta uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové v lokalitě Na Soutoku.

Na neděli 17. listopadu bude přichystána v Hradci rekonstrukce stavby papírové zdi, která v prosinci 1989 vyrostla na tehdejším Gottwaldově, dnes Ulrichově náměstí. Postavili ji studenti na protest proti pomalému postupu vyšetřovací parlamentní komise událostí 17. listopadu.

V Náchodě bude od 15. listopadu do 12. ledna výstava věnovaná výročí sametové revoluce a Občanskému fóru a v neděli 17. listopadu u sousoší svaté Trojice na Masarykově náměstí komponované hudební vystoupení s mluveným slovem k tématu výročí. Také se uskuteční setkání organizované spolupracovníky iniciativy Milion chvilek pro demokracii.

7. Pardubický kraj

V Pardubicích čeká návštěvníky sálu Jana Kašpara v bývalé reálce beseda s protagonisty sametové revoluce ve městě. Na schodišti divadla, kde se vůdci opozice scházeli, bude 17. listopadu vzpomínková akce za účasti aktivních účastníků z Občanského fóra. 

Dnešní podoba této části pardubického náměstí Republiky.

Chrudim ve spolupráci s Davidem Richterem z tamního regionálního muzea připravila do zpravodaje seriál rozhovorů s aktivními účastníky událostí. Z fotografií vznikne i výstava Rok 1989 v Chrudimi. 

V Přelouči plánují na 16. listopadu koncert přeloučských kapel pod názvem Sametovej bigbít a na den 30. výročí pak koncert klasické hudby. 

V České Třebové připravuje městské muzeum tematické dílny pro žáky základních škol a cyklus přednášek pro veřejnost, vedení města si připomene výročí při vzpomínkové akci přímo 17. listopadu. 

V Poličce v Divadelním klubu v předvečer výročí studenti divadelní školičky připomenou formou krátkých etud vzpomínky pamětníků na dobu těsně po revoluci. 

Historická radnice v centru města

V Městském muzeu v Lanškrouně začala 31. srpna výstava Pravda zvítězí. K vidění budou dokumenty k sametové revoluci ve městě a vítězné práce soutěže k 30. výročí události.

Panelovou výstavu zaměřenou na dobové fotografie, předměty a artefakty připomínající revoluční okamžiky v Moravské Třebové chystá tamní radnice. 

Ve Vysokém Mýtě se 17. listopadu na náměstí Přemysla Otakara II uskuteční koncert, na kterém mimo jiné vystoupí Ivan Hlas. 

V Králíkách mohou lidé 17. listopadu navštívit mši v poutním kostele na Hoře Matky Boží, v kostele svatého Michaela organizuje občanská iniciativa kulturní pásmo.

8. Liberecký kraj

Na budově radnice v Liberci už je památník v podobě tankového pásu připomínající oběti 21. srpna 1968, teď přibude i připomínka 17. listopadu 1989. „Jako byla loni panelová výstava na náměstí k výročí srpna 1968, tak se připravuje podobná velká expozice i k 17. listopadu,“ uvedl náměstek libereckého primátora pro kulturu Ivan Langr. 

Benešovo náměstí, na snímku zbavené chodců.

V předvečer výročí se uskuteční i slavnostní zasedání libereckého zastupitelstva, v samotný den jsou v plánu pietní akty a odpoledne komponované pořady v divadle. Spolek G300, s nímž město při přípravě oslav spolupracuje, navíc připravuje na toto téma i výpravnou publikaci.

9. Ústecký kraj

Město Ústí nad Labem pořádá koncert Michala Prokopa & Framus Five v den výročí revoluce. Tradičně se 17. listopadu v městských sadech uskuteční pietní shromáždění.

Gotický dům Kalich, nyní sídlo litoměřické radnice

V Litoměřicích připravují v rámci oslav 30. výročí sametové revoluce výstavu, setkání generací i multižánrový večer s významnými osobnostmi, které zasáhly do dění v listopadu 1989. Součástí bude dokument zaměřený na litoměřické pamětníky.

Multižánrový výroční večer 14. listopadu bude moderovat litoměřická rodačka, novinářka Světlana Witowská. V den výročí se uskuteční dopolední bohoslužba, vzpomínkový průvod městem a odhalení symbolu demokracie, na jehož výtvarné podobě pracuje sochařka Alžběta Kumstátová. 

V Teplicích chtějí v rámci různých muzejních akcí zdůraznit výročí ekologických demonstrací mezi 11. a 13. listopadem 1989, které revoluci předcházely.

10. Kraj Vysočina

Skupinka osmi aktivistů v neděli večer na dvou místech Masarykova náměstí...

Jihlava chce výročí připomenout týden trvajícím happeningem. Jeho podstatou bude Zeď svobody symbolizující pád železné opony. 

Humpolci pak bude výstava k listopadu 1989 mapovat centrální pražské události roku 1989 i osobnosti spjaté přímo s Humpolcem. Součástí připomínky sametové revoluce bude koncert skupiny Yo Yo Band nebo přednáška Andora Šándora.

Třebíč už na jaře zapojila do oslav děti. Jejich prostorová díla na téma sametové revoluce vystavuje v Předzámčí. Další výstava začala v říjnu a tvoří ji fotografie z databáze Paměti národa. Fotografie jsou instalované ve foyer divadla Pasáž. Každoroční součástí připomínky pádu komunismu je v Třebíči lampionový průvod Světlo pro 17. listopad. Večer, jehož součástí budou koncerty, zakončí videomapping na téma 17. listopadu, ve kterém nebudou chybět záběry z Třebíče.

Veřejná setkání na 17. listopad v centrech svých měst plánují mimo jiné i Moravské Budějovice na Třebíčsku nebo Žďár nad Sázavou, kde běží výstava o samizdatu. 

11. Olomoucký kraj

Olomoucká radnice chystá oslavy společně s Univerzitou Palackého. Vedle koncertů, divadla a výstav nebude chybět expozice dobové techniky a gastronomie či setkání polistopadových primátorů města. Vznikne i velkoformátová malba na téma oslav revoluce.

Výstava připomínající listopadové události v Olomouckém kraji je k vidění také v Zábřehu na Šumpersku. Nese název Nezapomeňme - listopad 1989 na střední Moravě. Na zásadní historický moment se expozice dívá prostřednictvím příběhů devíti lidí z Olomouckého a Zlínského kraje, kterým sametová revoluce a komunistický režim významně zasáhly do života. Výstava bude putovní, po Zábřehu bude v kraji k vidění v Litovli, Olomouci a Přerově a poté se přesune do Zlínského kraje.

12. Zlínský kraj

Náměstí Míru ve Zlíně

Zlínská radnice přichystala na náměstí Míru Koncert Svobody. Tamní divadlo uvede například politickou satiru Jednou budem dál. Premiéra bude 16. listopadu. Celá nadcházející sezona zlínského divadla pak nese podtitul Svobodná. Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů chystá k třicetiletému výročí sametové revoluce koncert, který doplní projekce fotografií Josefa Koudelky a Jana Šibíka.

Ve Vsetíně se do oslav zapojí žáci a studenti místních škol, podobně tomu bude ve Valašském Meziříčí, kde studenti gymnázia připravují pásmo k událostem let 1939 a 1989. Ve spolupráci s Pamětí národa byly také natočeny medailonky s pamětníky listopadových událostí. Ve městě se chystá i beseda s pamětníky a promítání filmů natočených v listopadových dnech ve Valašském Meziříčí. Na náměstí by se měly 17. listopadu rozeznít kostelní zvony a na programu je i pietní setkání.

Kroměříž oslaví výročí v listopadu sérií akcí, které pořádá společně radnice, Muzeum Kroměřížska, Státní okresní archiv, Dům kultury, Knihovna Kroměřížska nebo farnosti.

Sametovou revoluci připomíná také výstava fotografií Okamžiky sametové revoluce, kterou připravila ČTK. Konečná verze výstavy bude k vidění v listopadu v centru Prahy.

13. Moravskoslezský kraj

Ostravský magistrát ve spolupráci s dalšími téměř 30 ostravskými institucemi připravuje od 15. do 18. listopadu program SametOVA!!!. Ostravská univerzita chystá moderovanou diskusi se studenty, kteří před 30 lety organizovali studentskou stávku. 

Ostravská radnice

Ostravští divadelníci budou předčítat pasáže z díla Václava Havla. Ateliér pro divadelní vzdělávání při Národním divadle moravskoslezském připravil pořad Dopisy za mřížemi. Ve formě scénického čtení budou zpracovány dopisy významných osobností, které zasílaly svým bližním z vězení nebo z totalitního státu. Archiv města Ostravy připravil výstavu Od listopadu k listopadu, která na deseti výstavních panelech zmapuje ostravské školství mezi totalitou a svobodou. 

Výročí si připomenou i pořadatelé festivalu Bezručova Opava. Vystoupí na něm například studentský vůdce Martin Mejstřík i signatáři Charty 77 Dana Němcová a Tomáš Hradílek. 

NEJVYŠŠÍ Z BRNA. Pohled z mrakodrapu Tower B na dominantu jihomoravské

14. Jihomoravský kraj

Brno každoročně pořádá pietní akt u pomníku tří odbojářů v Rooseveltově ulici. Kromě toho 17. listopadu nasvítí hrad Špilberk trikolorou.

Znojmo bude mít k výročí multimediální zážitkovou instalaci nazvanou Totáč, která bude na podzim na několika místech v republice včetně Prahy. Kromě toho město připravuje na 15. listopadu koncert písničkářů v jinak nepřístupných prostorách Louckého kláštera, o den později Noc divadel a na 17. listopadu Den otevřených dveří radnice. 

Lennonova zeď bude 19. listopadu na Masarykově náměstí v Hodoníně. „Lidé tam budou moct napsat své vzkazy,“ uvedla mluvčí Hodonína Petra Kotásková. Kromě toho bude v Hodoníně výstava velkoplošných fotografií z listopadu 1989 z města a chystá se také mítink s účastí tehdejších pamětníků.

Že se most přes Dyji u takzvané žluté školy v Břeclavi jmenuje po Juliu...

Výstavu fotografií a dobových předmětů chystá Břeclav. „Přímo 17. listopadu se uskuteční vzpomínkový akt u Masarykova pomníku u žluté školy, na který naváže slavnostní koncert Břeclavského komorního orchestru a sólistů,“ uvedl mluvčí radnice Jiří Holobrádek.

Výstavy, koncert, průvod se svíčkami i promítání pásma filmů chystá k výročí sametové revoluce Vyškov, uvedl jeho mluvčí Michal Kočí. Podle něj se s ohledem na výročí dočká opravy asi za půl milionu korun památník Obětem komunismu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video