Vykonstruovaný proces s „vedením záškodnického spiknutí proti republice“, tzv....

Vykonstruovaný proces s „vedením záškodnického spiknutí proti republice“, tzv. proces „Milada Horáková a spol.“ (8. června 1950) | foto: Rostislav NovákČTK

Od popravy Milady Horákové uplynulo 71 let. Vzpomněla si i ukrajinská ambasáda

  • 77
Od popravy Milady Horákové uplynulo v neděli 71 let. Právnička a národněsocialistická poslankyně byla k trestu smrti za údajnou špionáž a velezradu odsouzena ve vykonstruovaném politickém procesu. Na výročí si vzpomněli politici, premiér i ukrajinská ambasáda v Praze.

Premiér Andrej Babiš při příležitosti 71 let „co ji zrůdný režim zavraždil“ připomenul dopis Milady Horákové, který napsala své rodině před svou popravou. „Nejsem bezradná a zoufalá - nehraji, je to ve mně tak klidné, poněvadž mám klid ve svém svědomí,“ napsala v něm mimo jiné Horáková.

Uctít památku Milady Horákové a obětí komunistického režimu přišla k jejímu pomníku, který je kousek od sídla Poslanecké Sněmovny na pražské Malé Straně, lídryně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. To byla poslední slova Milady Horákové, kterou před 71 lety zavraždili komunisté,“ napsala TOP 09 na Facebooku.

„My jsme si dnes připomněli nejen její památku, ale památku všech těch, které komunisté zavraždili. Těmto komunistům za režimu jako agent sloužil současný premiér a oni ho dnes drží u moci,“ stojí dále v příspěvku.

Politické procesy 50. let v Československu

Právnička, národněsocialistická poslankyně a bojovnice za práva žen Milada Horáková aktivně vystupovala proti komunistickému režimu. Proces s Horákovou a jejími dvanácti kolegy byl jedním z nejvýznamnějších vykonstruovaných politických procesů v komunistickém Československu padesátých let.

Za údajnou špionáž a velezradu byla Horáková odsouzena k trestu smrti. Popravena byla navzdory přímluvám osobností z celého světa.

Včetně následných procesů bylo obžalováno 639 lidí. Uděleno bylo celkem 10 trestů smrti, 48 doživotních trestů a další tresty odnětí svobody v souhrnné délce 7 830 let. Horáková však byla ve stovkách procesů jedinou odsouzenou a následně popravenou ženou.

8. června 2020

Památku Milady Horákové uctil také velvyslanec Ukrajiny v Praze Yevhen Perebyinis. Do vitríny u vchodu umístila ambasáda plakát s Horákovou při procesu a heslem „Zavražděná komunisty“. „Nezapomínáme,“ dodal v příspěvku na Twitteru ukrajinský velvyslanec.

Na sociálních sítích připomněli památku Milady Horákové také ministr kultury Lubomír Zaorálek, poslankyně ODS Jana Černochová a Alexandra Udženija, senátoři Pavel Fisher a Jiří Drahoš, europoslankyně Věra Jourová nebo primátor Prahy Zdeněk Hřib.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video