Oslavy výročí 100 let od vzniku Československa s videomappingem a ohňostrojem....

Oslavy výročí 100 let od vzniku Československa s videomappingem a ohňostrojem. Slavkov u Brna (28.10. 2018) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Výstup na Sněžku, věnce v Lánech i sázení lip. Jak Česko slavilo 100 let

  • 7
Akce připomínající sté narozeniny republiky se nekonají pouze v hlavním městě, slaví se napříč zemí. Například tradiční poutí na vrchol Sněžky, který na 28. října vyrazil už po šestadvacáté. Nedělní večer pak oslňovaly ohňostroje, například v Slavkově u Brna.

Výšlap započal v deset hodin dopoledne v Peci pod Sněžkou, kam s organizátorem Janem Pírkem dorazila i třicítka nadšenců z Jičína. Skupinku nezarazil ani sníh, který zasypal vrcholky Krkonoš. „Už jsme šli i v horším počasí, tohle ještě jde,” komentuje Pírko. Ten svou tradici výšlapů začal na den vzniku samostatného československého státu s manželkou.

„Chtěli jsme ten den nějak oslavit, a tak jsme začali tuhle tradici. Ze začátku jsme chodili sami, pak se k nám přidávali kamarádi. Taky nás už šlo třeba sedmdesát, dneska asi některé odradilo počasí,” říká zcestovalý sedmdesátník.

Cest z Pece vedla přes Slezský dům, kam dorazili zhruba za dvě hodiny, odtud už byl vrchol ač zahalen mraky nadosah. „Zazpíváme si hymnu, rozdáme diplomy a půjdeme dolů přes Růžohorky, kde se cestou zastavíme ještě ve dvou hospůdkách na jahodové knedlíky,” dodal. Návrat do Pece je plánován okolo páté hodiny odpoledne.

Ve Zlíně zase u příležitosti výročí otevřeli obnovený Památník Tomáše Bati.Objekt z roku 1933 patří k nejcennějším v krajském městě, navrhl jej architekt František L. Gahura.

V Plzni se do oslav výrazně zapojily církve. Na hudebně duchovní zastavení s modlitbou díků a proseb za republiku dorazily dnes k pomníku T. G. Masaryka na Masarykově náměstí na tři stovky lidí. Sešli se i přes deštivé počasí.

„Prosíme za naši současnost, abychom si vážili nabyté svobody a dokázali v ní odpovědně žít, abychom měli otevřená srdce pro všechny potřebné a dokázali se dělit, abychom měli odvahu stát na straně pravdy a odporovat zlu,“ předčítali hromadně lidé v čele se zástupci církví, za které promluvil emeritní plzeňský biskup František Radkovský.

Oslavy v Praze

Společnou oslavu stých narozenin republiky uspořádali organizátoři několika občanských platforem v neděli v Chebu. Protože se jim ale zdá, že republika není v nejlepší kondici, rozhodli se bdít u lůžka nemocné. Místo pro postel našli u kostela sv. Mikuláše v Chebu a uložili do ní českou vlajku. V 8:18 s nemocnou nejprve posnídali, poté se konala mše. Návštěvníci nyní sepisují a posílají republice blahopřání, které pořadatelé přečtou po přípitku v 19:18.

V Lánech se lidé sešli u hrobu prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Vzpomínkové akce pořádané ke stému výročí založení republiky se zúčastnilo zhruba pět desítek lidí.

V Lounech pak před základní školou Jana Amose Komenského v Lounech dnes odhalili sochu Tomáše Garrigua Masaryka, která se vrací na své původní místo po více jak 75 letech díky veřejné sbírce. Konala se od dubna 2017 do října 2018 a vybralo se v ní 423 tisíc korun.

V Liberci a na Slovanském hradišti v Mikulčicích na Hodonínsku si výročí připomněli vysazením českého národního stromu - lípy. Na Hodonínsku se tak uzavřela akce Jihomoravského kraje 100 lip - 100 let. Ta spočívala v tom, že od dubna různí představitelé veřejného života vysázeli na různých místech kraje 100 lip.

V Liberci pak výsadbu doplnili uložením skleněné schránky do země pro budoucí generace. Schránka obsahuje pět listin s informacemi o současném stavu města a nominální mince, které mají symbolicky vyraženo na lícové straně rok 2018. Ve schránce je také kopie původního poselství z roku 1946 nalezeného letos v květnu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Přelomové osmičky

Video