Dobrovolný hasič z Benešova nad Ploučnicí zachytil skupinu lidí, kteří kradli po povodních.

Dobrovolný hasič z Benešova nad Ploučnicí zachytil skupinu lidí, kteří kradli po povodních.

Vyplaveným lidem z Děčínska kradou věci, které suší před domy

  • 148
Obyvatelé Benešova nad Ploučnicí se potýkají s rabováním. Na krádeže upozornila ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Podle informací, které má od hasičů, se lidem ztrácejí věci, které nosí před vytopené domy, aby je usušili. Městem se v sobotu přehnala ničivá povodeň.

Hejtmanka chce požádat policii, aby ve městě posílila hlídky, řekla na dnešní tiskové konferenci.

O rabování se Vaňhová dozvěděla od místních dobrovolných hasičů, kteří lidem od soboty pomáhají. Jeden z nich skupinu lidí, kteří lidem kradou věci, vyfotil. Fotografie už předal policii.

"Po Benešově chodí taková partička s kárkou a šmejdí. Ukradli například motor ze sekačky, který pak odvezli do sběrného dvora," řekl MF DNES hasič Vladimír Žákovič, který krádež nafotil.

Policie opět neúspěšně pátrala po zmizelé ženě

V kraji také od rána pokračovalo pátrání po ženě z Benešova nad Ploučnicí, která se od sobotní povodně pohřešuje. Policejní hlídka s psovodem se přemístila z Benešova do Děčína, kde se Ploučnice vlévá do Labe. I dnes ale bylo pátrání neúspěšné.

Policisté budou pokračovat v pátrání u Ploučnice a Labe i ve čtvrtek. "V případě, že by tělo nevyplavalo do pátku, pak budou do akce na Ploučnici nasazeni potápěči, kteří by prohledali jezy a tůně s hlubokou vodou," řekl mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik.

Nyní by potápěči kvůli zakalené vodě neměli při pátrání moc šancí na úspěch. V pátek a v sobotu by měla poříční policie kontrolovat řeku Labe mezi Děčínem a Hřenskem.

Paní se v sobotu vydala na pomoc jiné ženě, upoutané na invalidní vozík. Poté už ji nikdo nespatřil. Pátrací tým v pondělí prohledával koryto Ploučnice a oba břehy řeky od Benešova až po Děčín. V úterý hledali ve stejných místech z vody. - čtěte Žena chtěla při povodni zachránit vozíčkářku, sebral ji proud

Povodňoví komáři na Novojičínsko nezaútočí

Na Novojičínsku, které bylo povodní asi nejvíce poškozeno, dnes odborníci mapovali lokality, v nichž by hrozilo přemnožení komárů. Očekávaný kalamitní výskyt takzvaných povodňových komárů se nepotvrdil, plošná likvidace bude nakonec nutná zřejmě jen ve dvou lokalitách - v části Jeseníku nad Odrou a ve Studénce.

Premiér Jan Fischer navštívil při cestě do obcí Jihočeského kraje postižených záplavami také Bavorov na Strakonicku. (8.7.2009)

Ve Vodňanech se dnes setkali zástupci vlády v čele s Janem Fischerem se starosty poškozených jihočeských obcí a měst. Starostům vadí údajně neudržované toky i stav krajiny. Chtějí se více zaměřit na prevenci povodní, které podle nich mohou přijít kdykoli znovu.

Pomoci by podle starostů mohlo například hustější rozmístění srážkoměrů. - čtěte SMS od „vodoměrky“ ochrání životy, na varovný systém ale chybí peníze

V Šumperku hořel kvůli lijáku panelák

V moravském Šumperku vyplavil noční liják desítky sklepů a garáží. Nejnebezpečnější událostí, kterou voda zavinila, byl však paradoxně požár panelového domu v ulici Československé armády. Kvůli ohni muselo čtrnáct obyvatel dům opustit.

"Při bouřce zatekla voda do elektroinstalace a ta začala hořet," sdělila mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hořet začalo v rozvodné skříni na chodbě před bytem Mertových. "Syn zrovna seděl u počítače, když vypadla elektřina. Šel se podívat na chodbu, jestli to není v pojistkách. Když viděl létat jiskry od elektrické skříně, tak mě utíkal vzbudit. Ze skříně už šlehaly plameny, takže jsem hned zavolal hasiče," popsal dramatickou situaci Stanislav Merta.

"Kvůli silnému zakouření museli hasiči evakuovat tři patra, celkem čtrnáct lidí, z toho čtyři děti," řekla Hacsiková.

Evakuovaní lidé se naštěstí mohli do svých bytů ještě v noci vrátit, protože po uhašení požáru už další nebezpečí nehrozilo.

Bouře zastavila vlaky mezi Ostravou a Opavou

Silná noční bouřka se v noci přehnala i Slezskem. Přerušila železniční dopravu mezi Ostravou a Opavou. Na trať spadl mezi Hájem ve Slezsku a Děhylovem strom a poškodil přejezdové zabezpečovací zařízení. Cestující proto museli jezdit autobusy a počítat se zdržením. Vlaky začaly v tomto úseku znovu jezdit lehce po 16. hodině.

Aktuální mapa srážek

Dyje přes noc stoupla, odpoledne začala klesat

V noci z úterý na středu stoupla kvůli vydatnému dešti hladina řeky Dyje. Druhého stupně povodňové aktivity - pohotovosti - dosáhla na třech místech Jihomoravského kraje - ve Vranově, Znojmě a Podhradí nad Dyjí. Podle vodohospodářů se voda nikde nevylila z břehů.

Ani žádné škody nenapáchala. Podle Českého hydrometeorologického ústavu totiž pršelo oproti původnímu očekávání méně. Meteorologové dopoledne odvolali výstrahu před extrémními srážkami, která platila do dnešních 22:00.

Pohotovost ve Vranově a Znojmě platí už od úterka. Důvodem je vypouštění vody z Vranovské přehrady a vodní nádrže Znojmo. Vodohospodáři chtějí vytvořit prostor pro zadržení vody z očekávaných srážek. Odpoledne ale přišla zpráva, že Dyje už klesá. - čtěte Hladina Dyje se snižuje

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue