Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyplavený Sloup chce zavolat vojáky

  18:23
Lidé z Blanenska odstraňují následky ničivé povodně. Přívalový déšť tu v pondělí odpoledne vyplavil domy i sklepy, potrhal silnice, vytrhal sloupy elektrického vedení a zaplavil pole. Do nejvíce postižené obce Sloup hasiči přivezli vysoušeče zdiva. Tamní starosta zvažuje, že požádá o pomoc armádu.

Pondělní povodeň:
S přívalovým deštěm řádily kroupy

"Škody se zatím pohybují kolem 26 milionů, ale pravděpodobně budou mnohem vyšší. Od rána je nejvíc práce v obci Sloup, kde byla průtrž mračen nejhorší," řekl iDNES mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Ve Sloupu zvažují, že se obrátí na armádu
V nejhůře postižené obci Sloup pracují bagry, čerpadla a další stroje. "Pořád jen uklízíme, dočišťujeme, někde se ještě vyčerpává voda ze sklepů, protože se tam pořád vrací. Pomáhají hasiči, silničáři i vodaři," uvedl starosta Josef Mikulášek. Nevyloučil, že v dalších dnech požádá o pomoc vojáky.

Škody podle starosty přesáhly dvacet milionů.

Do Sloupu už hasiči přivezli prvních padesát vysoušečů zdiva, dalších třicet pak dodali do dalších postižených obcí.

Zatímco výuka v základní škole začne ve středu, v mateřské školce se už v úterý staraly učitelky o osm dětí. "Běžně jich chodí pětadvacet, ale rodiče možná odradilo to, že škola zůstala uzavřená," řekla ředitelka školky Hana Hebelková, která kolem školky pobíhala v gumákách a hadicí čistila bláto z chodníku. 

Předpověď počasí

Vyplavené firmy
Úklid čekal i na zaměstnance zatopených firem.

Ve slévárně barevných kovů ve Sloupu voda napáchala škody minimálně za čtyři miliony. "Musíme to dát do příštího pondělí dopořádku. Nemůžeme si dovolit odříct kvůli této pohromě zakázky, přijít o zákazníka je v dnešní době velmi špatné," poznamenal vedoucí slévárny Mojmír Dymáček. Zaměstnanci se před pondělní velkou vodou ukryli v patře budovy.

Povodeň zastavila i výrobu ve firmě Celestica v Ráječku. "Asi od půl páté do šesti hodin jsme evakuovali zaměstnance z jedné výrobní haly a vypnuli jsme proud. Voda se naštěstí zastavila asi centimetr pod úrovní továrny, takže vnitřní vybavení nebylo poškozeno," popsala personální ředitelka Vlaďka Kozáková. Škody se přesto vyšplhaly na milion.

"Na parkovišti se nepodařilo odstranit všechna auta zaměstnanců, tak je zaplavila voda, která tam dosahovala do výšky asi jednoho metru. Do škod počítáme i náklady, co bude stát úklid," upřesnila Kozáková.

Mezi firmami postiženými záplavami je i ČKD Blansko, kde voda v jedné z výrobních hal zatopila čerpadla a způsobila škodu za 350 tisíc korun.

Co velká voda na Blanensku způsobila

Sloup - zatopených asi 80 domů, sportoviště základní školy, areál jeskyní, obecní úřad, pošta, hokejové hřiště, zničené místní komunikace a chodníky
Žďár - zničené komunikace
Doubravice nad Svitavou - zaplaveno hřiště a několik desítek hektarů polí
Kuničky - podemletá část hráze rybníka, zřítilo se sedm sloupů vedení vysokého napětí
Lažánky - bláto zaplavilo garáže a místní komunikace
Ráječko - zatopené desítky sklepů a domů, zničené komunikace, zaplavená část firmy Celestica
Boskovice - zatopená cukrárna na náměstí
Petrovice - zatopené sklepy desíti domů, zničená část komunikace u bytového domu
Újezd u Boskovic - narušená hráz místního potoka, zatopené koupaliště, rodinné domy a silnice
Holešín  - voda roztrhla zatrubněnou část potoka a voda zničila několik set metrů silnice

Elektřina jen z agregátu
Celou noc bez elektriky zůstali lidé v Kuničkách na Blanensku. Voda podemlela sloupy s vedením a ty popadaly. Ráno však pracovníci z Jihomoravské energetiky přivezli agregát a dodávku elektřiny tak alespoň částečně obnovili.

"Sedm sloupů podmáčela voda z vylitého rybníka. Agregáty zajišťují dodávku proudu, jen jsme lidi upozorňovali, aby nezapínali elektricky náročné spotřebiče, jako třeba topení. Na odstranění závady se pracuje, odhadujeme, že bude odstraněna do večera," sdělil mluvčí Aleš Řiháček.

Uzavřené silnice
Následky pondělního přívalového deště dál komplikují dopravu na některých místech Blanenska.

"Uzavřená zůstává silnice přes Holešín, kterou zčásti voda rozebrala. Neprůjezdný je také kus silnice od Petrovic do Sloupu, který se objíždí po místních komunikacích," sdělil ředitel tamní správy a údržby silnic Milan Raška.

Podle něho na opravy vozovek, propustí pod nimi a na odstraňování nánosů bude potřeba minimálně 6,3 milionů korun.

Hasiči čerpali vodu i z polí
Šest jednotek dobrovolných hasičů odčerpávalo i jezero, které se na ploše několika desítek hektarů rozlilo na polích u obce Doubravice nad Svitavou v okrese Blansko.

"Lagunu v polích začaly ráno čerpat tři jednotky a protože se jim za několik hodin hladinu jezera podařilo snížit jen o tři centimetry, vyjeli na místo další hasiči s čerpací technikou," přiblížil mluvčí jihomoravských hasičů Haid.

S hrůzou čekáme na déšť

Na pondělní návrat z práce hned tak nezapomenou Iveta a Milan Palátovi z Myslibořic na Třebíčsku. Právě tady řádila kolem páté odpoledne hodinová průtrž mračen s krupobitím. V suterénu rodinného domu bylo tři čtvrtě metru bahna a vody.

"Sousedka mi volala do práce, že se voda s bahnem valí z pole za naším barákem po ulici a teče k nám. Když jsem to viděl, málem jsem se rozbrečel," vzpomíná Milan Palát.

Jeho žena pracuje v blízkých Jaroměřicích. "Přijela jsem z práce a byla jsem v šoku. V Jaroměřicích vůbec nepršelo. Voda s bahnem to vzala přes zahrádku, venku nad taráskem jí stál dobře metr," říká a pozoruje spoušť na dříve upraveném trávníku.

V jejich ulici voda zatopila čtyři domky. Palátovi dopadli nejhůř. "Nestalo se to poprvé, ale takový nános tady ještě nebyl. Hasiči museli vodu odčerpávat dvě hodiny, abychom se dostali vůbec dovnitř," popisuje Palát a ukazuje zablácené stěny.

"Minulý týden jsme opravili kus poničené omítky z minulé záplavy. Teď nám opadaly další kusy. Určitě jsou poničené izolace," krčí bezmocně rameny.

"Viděla jsem, jak se to valí. Bahno teklo pod garážovými vraty i zezadu pode dveřmi ze zahrady. Na ulici se během chvilky vytvořil metr hluboký rybník," popisuje spoušť sousedka.

Pole za domem není sice příliš svažité, ale silný liják nestačila půda pojmout. "Je nutné, aby s tím něco udělali. Obec by to měla svést do kanalizace," míní Milan Palát.

"Už mi to nepřipadá normální. Opakuje se to. S hrůzou budeme čekat každý další větší déšť," povzdechla si Iveta Palátová, která se proudem vody z hadice snažila vyčistit od mazlavého bláta vykachličkované části místností.
(miš)

Sezona v Moravském krasu nezačala dobře
Voda zničila vstupní areál do Sloupsko-šošůvských jeskyní, který byl dokončen před třemi roky. Vzala také most před vstupem do jeskyní.

Návštěvníky tak jeskyňáři odkazovali na ostatní přístupné jeskyně v krasu. "Nejdřív začneme provázet tak do týdne nebo dvou," uvedl vedoucí správy jeskyní v Moravském krasu Jiří Hebelka. Do podzemí se voda nedostala, jeskyně jsou nepoškozeny.

Mimo provoz zůstává i lanovka od Punkevních jeskyní k Hornímu můstku na Macoše. Stejně jako před dvěma týdny zaplavila vodu strojovnu.

Punkevní jeskyně otevřeny sice byly, návštěvníci se ale kvůli vysoké hladině říčky Punkvy nemohli svézt na lodičkách. Plavba by alespoň částečně měla být podle vedoucí jeskyní Hynka Pavelky obnovena ve středu nebo ve čtvrtek.

"Voda v říčce je ale dost špinavá, takže dojem návštěvníků nebude nejlepší," varoval Pavelka.

Vodu v Oskořínku odčerpávali hasiči
Přívalové deště ráno potrápily i obyvatele obce Oskořínek na Nymbursku. V některých sklepech se objevilo až 50 centimetrů vody, která tam natekla z polí.

"Sedmnáct hasičů a dobrovolníků z Nymburka a Křince zasahovalo se šesti čerpadly až do třinácti hodin," potvrdil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

V jednom domě se podle jeho slov voda dostala až do obytné části a vytvořila také na některých zahradách a dvorcích menší laguny. I s odčerpáváním této vody pomáhali hasiči.

"V tomto ročním období vzhledem k dešťům se podobná situace na různých místech kraje průběžně opakuje," podotkl Křivan.

Voda ničila i na Plzeňsku
Přívalové deště ničily i na Plzeňsku. Ve Spáleném Poříčí způsobily škody za šest milionů korun pouze na obecním majetku. Majitelé rodinných domků přišli o další statisíce. Nejhůře dopadli lidé, kteří bydlí v okolí Jiráskovy ulice. Voda a bahno z okolních polí tu zaplavily především sklepy a garáže, ale také přízemní obytné části domů.

Nefunkční je na mnoha místech bahnem zanesená kanalizace a poškozeny jsou i desítky metrů obecních komunikací. Stejná část obce byla zasažena také pří loňských povodních. Tehdy se do okolí vylila voda z místního potoka.

Blesk zapálil kůlnu
Na Vysočině napáchala bouře s přívalovým deštěm největší škody v Malči na Havlíčkobrodsku. Podle ČTK tu v noci zapálil blesk kůlnu. Voda z rybníka také zatopila větší počet sklepů a garáží.

Voda s bahnem zaplavila i obec Rozsochatec, kde hasiči čerpali vodu ze tří sklepů a odpouštějí zdejší rybník. V Horní Lhotce pak čistili ucpané rošty kanalizace a přepad rybníka. Do sklepa se voda dostala i v Chotěboři, uvádí ČTK.

Bahnité prostranství před Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi, 27. května 2003

Povodní zničená silnice vedoucí Holešínem na Blanensku, 27. května 2003

Zničená kancelář Sloupsko-šošůvských jeskyní, 27. května 2003

V Ráječku se voda z rybníka převalila přes hráz a vylila se do ulic. Vzala s sebou i auto, které se pak vzpříčilo pod jedním z mostů, a koryto se tak zcela ucpalo. (26. dubna 2003)

V Ráječku se voda z rybníka převalila přes hráz a vylila se do ulic. Vzala s sebou i auto, které se pak vzpříčilo pod jedním z mostů, a koryto se tak zcela ucpalo. (26. dubna 2003)

V Ráječku se voda z rybníka převalila přes hráz a vylila se do ulic. Vzala s sebou i auto, které se pak vzpříčilo pod jedním z mostů, a koryto se tak zcela ucpalo. (26. dubna 2003)

V Ráječku se voda z rybníka převalila přes hráz a vylila se do ulic. Vzala s sebou i auto, které se pak vzpříčilo pod jedním z mostů, a koryto se tak zcela ucpalo. (26. dubna 2003)

Přívalové deště způsobily ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku škody za šest milionů korun pouze na obecním majetku. Majitelé rodinných domků přišli o další statisíce. (27. dubna 2003)

Přívalové deště způsobily ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku škody za šest milionů korun pouze na obecním majetku. Majitelé rodinných domků přišli o další statisíce. (27. dubna 2003)

Přívalové deště způsobily ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku škody za šest milionů korun pouze na obecním majetku. Majitelé rodinných domků přišli o další statisíce. (27. dubna 2003)

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...