ODS byla s prvními výsledky voleb vcelku spokojená.

ODS byla s prvními výsledky voleb vcelku spokojená. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Vypadá to na Jirkův pohřeb. V Lidovém domě poteče krev, znělo u ODS

  • 9
Když vyšly první průzkumy, potkal se v pražské Malostranské besedě ve štábu ODS europoslanec Jan Zahradil a člen volebního štábu Tomáš Vrbík, "Simuloval jsi ho dobře," řekl Zahradil a plácl si s Vrbíkem po vzoru hokejových mistrů světa. Narážel na to, že Vrbík během příprav lídra ODS Petra Nečase na předvolební debaty v televizi a rádiu simuloval největšího soupeře, šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Ve dvě hodiny nebyl ve štábu ODS už tradičně zatím skoro nikdo z politiků. Kromě Zahradila přišel jen pražský poslanec Boris Šťastný s manželkou. "První odhad vypadá na jasné vítězství pravice. Dvacet procent pro ODS a sedmnáct pro TOP 09 je opravdu hodně. Poslední noc jsem spal klidně," říkal Šťastný u plazmové obrazovky s aktuálními informacemi.

Spokojený byl i Jan Zahradil, a to nejen proto, že vyhrál sázku s dcerou o zmrzlinu. Ona tipovala, že zelení zůstanou ve Sněmovně, on, že nikoli.

"Jsou to jen první odhady, zatím nikdy nebyly úplně přesné. První výsledek je ale velmi zajímavý, dává širokou možnost vyjednáváním, včetně koalice s účastí ODS. Já bych náš úspěch nerad přepočítával na křesla. Úspěchem ODS je vytvoření vlády," říkal klidným hlasem na dotazy novinářů. Mezi prvními dorazil do Malostranské besedy i houslový virtuos Václav Hudeček, který se do podpory modrých zapojil i v kampani.

Zatímco politici krotili emoce a radost z možného vítězství, spokojenost neskrývali mladí členové volebního štábu. "Tak to vypadá na Jirkův pohřeb, dneska v Lidovém domě asi poteče krev," říkal jeden z nich. "Ještě ale počkej," krotil ho jeho kolega.

Výsledek není tak dobrý, jak jsme čekali, říkal Benda

Okolo půl třetí dorazil poslanec Marek Benda. "Samotný výsledek ODS není tak dobrý, jak jsme čekali. Ale z odhadů jsem nadšený, protože levice má zatím v součtu jen třetinu hlasů. Potěšila mne zodpovědnost voličů, kteří neskočili na populistické sliby levice," říkal Benda, kterého ODS tentokrát odsunula na nevolitelné místo pražské kandidátky.

Bývalý náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček byl překvapený výsledkem Strany práv občanů - Zemanovci. Ta podle odhadů měla čtyři procenta. "Jsem rád, že podle odhadů pětiprocentní hranici překročili také lidovci," naráží na fakt, že právě úspěch lidovců může mít klíčovou roli při sestavování nelevicové vlády.

Zatímco ODS si v roce 2006 na očekávání výsledků voleb pronajala luxusní restauraci Kogo, Nečasovo nové vedení si vybralo nově rekonstruovanou třípatrovou budovu na Malé Straně s mnoha bary a restauracemi. Dovnitř se dostali kromě politiků a novinářů jen lidé s pozvánkou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video