Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ředitel VZP skončí nejspíš v pondělí, do čela míří favorit ODS

  18:48aktualizováno  23. listopadu 9:51
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák v pondělí nejspíš skončí ve funkci. Na jeho odvolání správní radou se dohodli zástupci ODS a TOP 09. Horáka může nahradit Zdeněk Kabátek z ministerstva zdravotnictví.

O odvolání ředitele VZP Pavla Horáka se spekuluje dlouho, až nyní se na něm shodla TOP 09 a ODS. Odvolat jej chtějí už v pondělí. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Vrchního ředitele pro ekonomiku ministerstva zdravotnictví Kabátka do čela pojišťovny prosazuje ODS. "Existuje dohoda s panem premiérem, že bude navrženo odvolání pana ředitele Horáka a místo něj bude navržen Zdeněk Kabátek. Dohoda byla uzavřena se souhlasem ministra zdravotnictví," řekl iDNES.cz pod podmínkou anonymity jeden z politiků.

Pro ministra zdravotnictví Leoše Hegera je ideálním kandidátem jeho náměstek Petr Nosek, který dříve vedl pobočku VZP ve Středočeském a působil také na pobočce v Královéhradeckém kraji. Ve funkci si dovede představit ale i Kabátka.

iDNES.cz Heger řekl, že oba mají jeho podporu. "Půjde-li Zdeněk Kabátek skutečně do VZP, tak tam půjde, stejně jako Petr Nosek, jako člověk Leoše Hegera. Za dva a půl roku jsem se dostatečně přesvědčil, že oba jsou skvělí profesionálové a maximálně loajální," sdělil ministr zdravotnictví (více o postoji ministra Hegera čtěte zde).

Lidové noviny upozornily na to, že opoziční členové správní rady pojišťovny mají s Kabátkem naopak problém. Dříve totiž byl podřízeným Marka Šnajdra, současného předsedy správní rady VZP, politika ODS a bývalého náměstka tří ministrů zdravotnictví.

Ústupek TOP 09 vůči ODS, ať už by byl v jakékoliv podobě, by umožnil Horáka odvolat. Koalice k tomu potřebuje ve třicetičlenné správní radě nejméně 16 hlasů, bez ODS a premiérových lidí jich tolik nemá. Pro odvolání ředitele VZP by mohli hlasovat i zástupci opozice. Té se letos už jednou nepodařilo návrh na Horákovo a Šnajdrovo odvolání prosadit do programu jednání rady (více o neúspěšném pokusu o odvolání ředitele VZP čtěte zde).

Pro Kabátka hraje i fakt, že Nosek je na ministerstvu klíčovým člověkem a Heger by nemusel najít v době, kdy se dokončuje mimo jiné úhradová vyhláška na příští rok, rychle adekvátního náhradníka.

Nevíme, ale tušíme, tvrdí politici

Informaci o odvolání ředitele VZP nechtěl ve čtvrtek nikdo z ministerstva zdravotnictví či správní rady pojišťovny konkrétně komentovat.

"Úvahy o změnách jsou dlouhodobé, a pokud by byl návrh na odvolání pana Horáka či pana Šnajdra, rozhodně pro něj budu hlasovat," řekla iDNES.cz členka správní rady VZP a poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíková.

"Nezlobte se, ale takové věci se týkají lidských osudů a já je předem komentovat nebudu," odpověděl poslanec ODS Boris Šťastný. "Nějaké informace jsem slyšel, ale co se přesně bude dít a kdy, nevím," doplnil Jiří Rusnok, poslanec LIDEM a další člen správní rady VZP.

Na vzkazy nereagoval ani premiér Petr Nečas, ani Zdeněk Kabátek. Nejspíš proto, že konečné rozhodnutí o personáliích je na správní radě VZP a ta zasedá až v pondělí. Její jednání bude jako obvykle za zavřenými dveřmi.

Pavel Horák iDNES.cz už dříve řekl, že situace spěje k jeho odvolání. Podle něj jde o snahu ovládnout tok 150 miliard korun. Právě s tolika penězi VZP ročně hospodaří (rozhovor s Pavlem Horákem čtěte zde). Současnou situaci podle vlastních slov sleduje z médií a je podle něj v rukou politiků. "Určitě probíhají různá jednání, ale já se jich neúčastním," řekl ve čtvrtek Horák v České televizi.

Padnout může první Šnajdr, až po něm Horák

Jakým způsobem bude Horák v pondělí odvolán, zatím není zcela jasné. Jeden ze scénářů hovoří o tom, že návrh předloží některý ze zástupců vlády, ministerstva zdravotnictví či poslanců a exposlanců ODS. Je ale také možné, že zazní z úst nového předsedy správní rady pojišťovny. Nyní ji vede Šnajdr. I o jeho křesle se nejspíš bude rozhodovat v pondělí.

"Obměna vedení správní rady je pravděpodobná. U vedení pojišťovny to není jednoznačné. Bude-li to ale koaliční návrh, podpořím jej," uvedl člen správní rady VZP a poslanec za TOP 09 Jiří Skalický.

ODS podle informací iDNES.cz jednání o konci Marka Šnajdra vyvolávat nechce. Šnajdrův odchod ale může navrhnout TOP 09, jejímž členem je i ministr Heger. Do čela správní rady by se pak mohl dostat někdo z Hegerových lidí či poslanců této strany. Spekuluje se právě o Skalickém. "Moje osoba teď není aktuální," doplnil jmenovaný politik.

Další variantou je, že Šnajdr sám na funkci ve správní radě rezignuje. Politik na začátku listopadu složil poslanecký mandát  (více o odchodu tří poslanců ODS čtěte zde). "Koalice nedisponuje hlasy na mé odvolání, taková dohoda tedy existovat nemůže," uvedl Šnajdr na dotaz iDNES.cz, zda existuje domluva o jeho odchodu. Ke své případné rezignaci dodal: "Pokud se já osobně rozhodnu k nějakému postupu v souvislosti s mým odchodem ze Sněmovny, budou to nejprve členové rady, komu bych své případné rozhodnutí sděloval."

Otázkou zůstává, kdy Horák bude muset své křeslo opustit. Správní rada jej může odvolat s okamžitou platností nebo k určitému datu. Část politiků si přeje, aby Horák skončil až 31. prosince. Jeho nástupce může správní rada určit buď hned, nebo nejpozději do 60 dní od Horákova odvolání.

Správní rada může do čela VZP dosadit prakticky kohokoliv, na kom je politická shoda. Zákon správní radě neukládá vybrat kandidáta otevřeným výběrovým řízením. Zároveň takovou možnost ani nevylučuje.

To, že Horák bude muset odejít, naznačovalo rozhodnutí Nečase a Hegera za vládu znovu najmenovat obměněnou část správní rady (více o změnách ve třetině správní rady VZP čtěte zde). Heger navíc už delší dobu nahlas mluví o tom, že není spokojen s hospodařením VZP a v souvislosti s kauzou IZIP ministr podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

ANO nepůjde na jednání o důchodové reformě. Dám ji vládě, řekl Jurečka

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:02

Přímý přenos Opoziční ANO se rozhodlo, že nepůjde v pondělí na Hrad na jednání o důchodové reformě. Kancelář...

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  12:59

Sledujeme online Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...