Nový typ občanského průkazu se strojově čitelnými údaji a kontaktním

Nový typ občanského průkazu se strojově čitelnými údaji a kontaktním elektronickým čipem. Ilustrační snímek | foto: Foto a koláž - iDNES.cz

Údaj ženatý/vdaná z nových občanek zmizel, lidé ho musí doložit jinak

  • 739
Používání nových občanských průkazů v praxi odhalilo další potíže. Pokud si na ně lidé nenechají vepsat rodinný stav, může se stát, že kvůli svatbě a otcovství budou muset na matriku dvakrát. Kromě dokladu totiž některé úřady v situacích požadují i výpis z evidence obyvatel za 50 korun.

Zatímco ještě loni bylo vpisování údaje o rodinném stavu povinné, od začátku letošního roku je dobrovolné. "Nesouvisí bezprostředně s identifikací občana. Nadto byl v minulosti veřejností kritizovaný a lidé si ho nepřáli ve svých občanských průkazech uvádět," vysvětluje důvod změny Denisa Čermáková z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Jenže ona dobrovolnost se může stát nakonec pro držitele občanského průkazu pastí. A to v případě, že jde na obecní úřad kvůli sňatku nebo zápisu o určení otcovství. Ten je nezbytný pro zapsání otce do rodného listu dítěte, pokud je jeho matka svobodná, rozvedená nebo chce jako otce dítěte uvést jiného muže než manžela.

Občanky bez dětí a právní způsobilosti

Z dokladu mizí údaje a problémy mohou mít banky či policie

Jakmile v takové situaci rodinný stav v občanském průkaze chybí, některé matriky požadují, aby jej snoubenci nebo těhotné ženy prokázali jinak - výpisem z evidence obyvatel. Ten stojí 50 korun a znamená úřední kolečko navíc, protože výpis nevystavují matriky, ale jiní zaměstnanci městského nebo obecního úřadu.

Matriky se už setkaly s prvními zaskočenými ženami

Požadavek zaskočil například třicetiletou Veroniku z Prahy. Zapsat otce si přišla na radnici v Klatovech. V té době ještě neměla vystavený nový občanský průkaz vyrobený. Proto přišla s pasem.

"Otec dítěte ale zapsán nebyl, protože jsem neprokázala, že jsem svobodná," popsala situaci žena. Když si vyřizovala občanský průkaz, požádala kvůli větší ochraně soukromí o nezapsání rodinného stavu. "Matrikářka mě upozornila, že by mi nový občanský průkaz v mé situaci nepomohl, a poslala mě pro výpis z evidence obyvatel," dodala Veronika. Podobně by Veronika pořídila i na úřadu ve Znojmě.

Informace na občanských průkazech

Úřady neuvádějí
- od ledna 2012
zbavení, omezení způsobilosti, zákaz pobytu, údaje o manželovi, manželce, partnerovi, partnerce, dětech
- od ledna 2020 rodné číslo

Nepovinné informace
- od ledna 2012 údaj o rodinném stavu nebo registrovaném partnerství, vysokoškolský titul
- od ledna 2017 adresa trvalého pobytu

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

"Pokud si ženy nenechají napsat rodinný stav do občanského průkazu, myslím, že jim to může zkomplikovat situaci, a to ne jen na matrice," domnívá se znojemská matrikářka Jana Bojanovská.

Problém v praxi podle může nastat zejména ve chvíli, kdy snoubenec či žena nemá ve městě nebo obci trvalý pobyt. "Pokud by tady měla trvalé bydliště, máme přístup do evidence obyvatel a mohli bychom rodinný stav ověřit," popsala klatovská matrikářka Šárka Červená.

To ale není pravidlem na všech úřadech. Třicetiletá Veronika jít pro potvrzení o rodinném stavu nakonec musela, i když o zápis o určení otcovství nakonec žádala v místě trvalého bydliště.

Ve chvíli, kdy iDNES.cz na problém upozornil, se redakci ozvalo několik pracovník úřadů s tím, že podobným problémům lze předcházet. "Při sňatku má matrikářka povinnost ze zákona si údaje ověřit dálkovým přístupem, tudíž absence rodinného stavu v občanském průkazu nemusí být překážkou," namítá Lenka Jelínková, vedoucí odboru matrik v Praze 1.

Při řešení otcovství to sice zákon podle Jelínkové nepřikazuje, situaci ale lze řešit obdobně. "Je-li matriční přístup dálkově připojen k informačnímu systému evidenci obyvatel, základnímu registru obyvatel nebo informačnímu systému občanských průkazů údaje si může pracovník ověřit a není nutné předkládat výpis z údajů informačního systému obyvatel," míní Jelínková.

Nových občanek není moc, problémů může přibývat

Ministerstvo změnu na občanských průkazech hájí s odvoláním na dobrovolnost a možnost nechat si potvrdit rodinný stav úředně. "Pokud je potřeba, aby občan prokázal svůj rodinný stav, a nemá ho uvedený v občanském průkaze, požádá o výpis z evidence obyvatel," dodala Čermáková.

Podobné případy jsou zatím výjimkou. Nových dokladů totiž mezi lidmi zatím nekoluje velké množství. Lidé o ně sice mohou žádat od letošního ledna, vystavení nového typu dokladu ale mnohdy trvá i 30 dnů. Nový typ dokladu proto mezi lidmi koluje až na výjimky teprve měsíc.

Matrikářky proto doufají, že lidé si rodinný stav budou do občanských průkazů zapisovat a podobných případů nebude mnoho. "Nemám tušení, kolik takových případů bude, kolik lidí se rozhodne, že si rodinný stav do občanského průkazu neuvede. Já osobně si myslím, že není žádný problém, toto v občanském průkazu mít uvedeno," míní Červená.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video