Pražská budova AMC, ve které sídlí redakce vydavatelství Mafra.

Pražská budova AMC, ve které sídlí redakce vydavatelství Mafra. | foto: Dan Materna, MAFRA

Vyjádření iDNES.cz a MF DNES k marketingovému tahu Miroslava Kalouska

  • 580
Deník Právo otiskl ve středu informaci, že předsedové pěti politických stran se odmítli účastnit živě vysílané předvolební debaty na iDNES.cz. Jako důvod uvedli vlastnictví mediálního domu MAFRA Andrejem Babišem. Přinášíme vám proto vyjádření šéfredaktorky iDNES.cz Naděždy Petrové a šéfredaktora MF DNES Jaroslava Plesla.

Naděžda Petrová šéfredaktorka iDNES.cz

Před volbami se každý stébla chytá, zejména ten, jehož hvězda hasne. Dokonce se vytratil i dřívější vtip. Miroslav Kalousek se snaží vytlouct kapitál z čehokoliv a Andrej Babiš je rozhodně to pravé.

Šéfredaktorka iDNES.cz Naděžda Petrová

Miroslav Kalousek tak stojí v čele těch, kteří mají buď máslo na hlavě, nebo nemají témata, která by je dokázala proslavit jinak než papouškováním. Nicméně předseda TOP 09 je aspoň na rozdíl od ostatních konzistentní. Na iDNES.cz nechodil ani před tím, než se objevil Babiš. Mám v paměti pár hezky hnusných a kalouskovsky vulgárních telefonátů, kterými častoval tehdejšího šéfredaktora. Politická kultura? Pátá, šestá cenová...

Pracuji v iDNES.cz od roku 2000, s přibližně dvouletou přestávkou. Tu jsem strávila v Českém rozhlase. A i tato zkušenost mne opravňuje k prohlášení, že iDNES.cz je mnohdy veřejnoprávnější než veřejnoprávní média. Máme stejný kodex, který platil dávno před Babišem, i Babišův blog s klidem zrušíme, pokud zavání politickou agitací, dáváme všem stejný prostor. Proto jsme před volbami stejný prostor nabídli všem předsedům parlamentních stran. Moderátorem měl být nejen Jaroslav Plesl (ostatně poslední předvolební debatu u nás moderoval také šéfredaktor MF DNES - záznam diskuze najdete zde), ale i zkušený Vladimír Vokál.

Jsem šéfredaktorkou iDNES.cz právě rok. Nikdy mi nikdo neřekl: „Napiš (nebo nepiš) tohle a tohle, přeje si to Babiš.“ Ostatně našeho vlastníka ani neznám. Velmi často ale na nás tlačí jiní. I teď. Je to ale stará píseň: vytlučeme kapitál z Babiše.

Fakt už nikdo nic jiného neumí?

Jaroslav Plesl šéfredaktor MF DNES

Předsedové pěti parlamentních stran v deníku Právo oznámili, že nepřijdou na předvolební debatu pořádanou zpravodajským serverem iDNES.cz a Mladou frontou DNES. Jako důvod uvedli, že nebudou debatovat v médiích, která patří do skupiny MAFRA vlastněné Andrejem Babišem.

Od majetkového vstupu Andreje Babiše do vydavatelského domu MAFRA přitom letos v červnu uplynuly tři roky, během nichž s reportéry serveru iDNES.cz i deníku MF DNES hovořili všichni politici, kteří se teď – pět týdnů před volbami – najednou odmítají účastnit jedné předvolební debaty.

Šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl

Z toho jasně vyplývá, že jde o pouhé předvolební gesto. U Miroslava Kalouska je to pochopitelné. Boj proti Babišovi je jeho jediným předvolebním tématem, neboť nic dalšího z jeho rétoriky už na voliče nezabírá a podpora jeho strany kontinuálně klesá, přičemž TOP 09 aktuálně balancuje na hraně volitelnosti.

U ostatních stran to už tak pochopitelné není. Opoziční ODS se podařilo odrazit atak TOP 09 a v žebříčku voličských preferencí pomalu stoupá. Pro Starosty a nezávislé (STAN) jsou volby do krajských zastupitelstev možná ještě důležitější než volby parlamentní, a tak není jasné, proč se jejich předseda Petr Gazdík znovu váže na jedno lano právě s Miroslavem Kalouskem, kterému se nedávno úspěšně vysmekl. Zvláštní kapitolu pak tvoří KDU-ČSL a ČSSD, což jsou strany, kterým se spolu s ANO ve vládní koalici podařilo opozici (s výjimkou KSČM) skoro vymazat z politické mapy. Zvlášť u premiéra Sobotky je překvapivé, že je ochoten pomáhat TOP 09 z politického hrobu.

A teď fakta: Účast Miroslava Kalouska v politické debatě iDNES.cz a MF DNES potvrdila tisková mluvčí TOP 09 Martina Macková v e-mailu z 12. července, až teprve 29. srpna ji za předsedu své strany odmítla. Následující den ve 13:39 účast odmítl šéf STAN Petr Gazdík a ve 14:06 přišel e-mail se stejnou informací z vládního sekretariátu předsedy lidovců Pavla Bělobrádka. Zřejmě náhoda.

Stejně tak lidé ze sekretariátu Bohuslava Sobotky ještě v půli července koordinovali premiérův kalendář tak, aby se předvolební debaty mohl zúčastnit.

Navzdory této zjevně koordinované politické akci se MF DNES nenechá zatáhnout do politických her a dál bude informovat o politice tak, jak je tento list zvyklý – otevřeně a objektivně.

Ostatně i představitelé politických stran, které teď ostentativně odmítají účast v předvolební debatě, jsou na objektivitu MF DNES zvyklí. Poradce předsedy STAN nám 25. srpna nabídl k otištění text Petra Gazdíka, mluvčí TOP 09 Martina Macková o den později požádala o otištění textu poslankyně Niny Novákové a tisková mluvčí ODS zas 24. srpna urgovala zveřejnění textu senátora Kubery.

Takže klid, na všechny se dostane. Jen, prosím, bez těch trapných předvolebních hrátek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video