Mýval severní může klidně kousnout psa a nakazit ho infekční nemocí.

Mýval severní může klidně kousnout psa a nakazit ho infekční nemocí. | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Vyhubte medvídka mývala. EU chystá seznam invazivních druhů k likvidaci

  • 512
Mýval severní, veverka popelavá, zahrádkáři oblíbený vodní hyacint či ozdoba akvárií rak červený. Tito živočichové a rostliny se dostanou na černou listinu, kterou připravuje Evropská unie. Česko je pak bude muset vyhubit. Ničí totiž evropskou přírodu, do níž nepatří.

Evropa dosud boj s těmito invazními druhy podceňovala. V přírodě se stávají dominantními a hubí druhy, které na starém kontinentu žijí desetitisíce let. Evropská unie nyní sestavuje jakýsi blacklist rostlin a živočichů, který členským státům zakáže s nimi obchodovat, pěstovat je či chovat, a ty, které už se krajinou šíří, nařídí intenzivně hubit.

Některé rostliny či živočichové už v Česku jsou, některé druhy jsou zatím „jen“ v jižní Evropě, ale s oteplováním planety by mohly dorazit i k nám.

Například severoamerický rak červený. „V Evropě se už vyskytují, nebo se s nimi obchoduje. Přitom přenášejí račí mor a decimují původní populace. Riziko je relativně velké,“ říká Jan Šíma z ministerstva životního prostředí.

Na seznam se dostane i mýval severní – šelma, která se v posledních desetiletích šíří po celé Evropě a ohrožuje ptáky i další živočichy. „V případě usídlení ve městech je rizikem i ze zdravotního a hygienického hlediska,“ doplňuje Šíma.

Celosvětové roční ztráty způsobené nepůvodními a invazivními organismy včetně nákladů na jejich likvidaci experti odhadují na 1,4 bilionu dolarů. Podle studie Evropské komise se v Evropě tato částka pohybuje okolo 12­ miliard eur za rok.

A v Česku? „Náklady jsou v ­desítkách milionů korun. Pokud by byl boj s invazními druhy intenzivnější, mohou to být stovky milionů,“ vypočítává Šíma. V tuzemsku je dnes za invazní považováno 61 druhů rostlin a ­113 druhů živočichů. Ne všechny ovšem vyžadují stejně intenzivní regulaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue