Tisková konference šéfa ODS Petra Fialy, KDU-ČSL Mariana Jurečky a Markéty Pekarové Adamové z TOP 09. (13. ledna 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Jurečka žádá vyčištění ruské ambasády. Odvezeš je do Moskvy? opáčil Hamáček

  • 886
Rozhodnutí Ruska vyhostit 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě v reakci na rozhodnutí Česka poslat domů 18 ruských diplomatů vyvolalo pikantní přestřelku na Twitteru. Předseda lidovců Marian Jurečka napsal, že je třeba „vyčistit“ ruskou ambasádu a že si nesmíme nechat s*át na hlavu. Vicepremiér Jan Hamáček mu opáčil otázkou, zda Rusy osobně odveze domů.

„Pokud na naší ambasádě v Moskvě nezůstane prakticky nikdo, tak bych úplně stejný postup očekával od naší vlády! Očekávám v pondělí jasnou reakci vlády a vyčištění ruské ambasady v Praze! Reakce musí být naprosto jasná a suverénní, v takové situaci je nutno být nekompromisní!“ napsal nejprve Jurečka.

Pak ale ve svém dalším tweetu ještě přitvrdil. „Prostě s*át na hlavu si nesmíme nechat!!“ rozohnil se šéf lidovců.

Ministr vnitra Jan Hamáček pověřený řízením ministerstva zahraničí mu při noční přestřelce odvětil, že komentuje něco, o čem mnoho neví.

„Vůbec tomu nerozumíš a chceš na tom vytloukat politické body. ČR musí držet slovo. Navíc pro ty Rusy musí přiletět letadlo. Nebo ty je do Moskvy odvezeš? Je to od Rusů nefér, ale my to zvládnem, pošlem speciál a odletíme se vztyčenou hlavou,“ uvedl Hamáček.

„Rozumím jasně, že reakce vlády má být adekvátní tomu co se stalo a to doposud není! 18 „diplomatů” a lhůta 48 hodin a oni 20 našich do 24 hodin a mohl bych pokračovat, ale to nepatří sem,“ nechtěl si Hamáčkovu odpověď nechat líbit Jurečka.

Rusové odpověděli vyhoštěním dvaceti zaměstnanců Ruské abmasády: 

18. dubna 2021

Podle šéfa ODS Petr Fialy vyhoštění 20 českých diplomatů potvrzuje agresivní ruskou politiku vůči Česku.

„Reciprocita se dala očekávat, ale vyhoštění 20 pracovníků naší ambasády není odpovídající reakce z ruské strany. Očekávám, že nyní musí přijít odpověď z naší strany,“ napsal exministr zahraničí Tomáš Petříček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue