Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhněte se frontě na řidičák rezervací, vybízejí města

  16:46
Do konce lhůty, ve které si řidiči musí povinně vyměnit řidičský průkaz vydaný do 1. ledna 1994, zbývá posledních sto dní. Mnozí ale výměnu stále odkládají. Už teď je zřejmé, že někteří ji ani nestihnou. Vyhnout se frontám lze objednáním přes internet, většina termínů je už ale beznadějně obsazena.
Úřady dělají, co mohou, ale všechny řidičáky vyměnit nestihnou

Úřady dělají, co mohou, ale všechny řidičáky vyměnit nestihnou | foto: Michal ŠulaMF DNES

Úřady už nyní přiznávají, že tak velké množství dokladů, které je ještě třeba vyměnit, nelze do konce roku stihnout. Připouští to i samo ministerstvo dopravy. "S jistotou lze říci, že se to nestihne," řekl iDNES.cz mluvčí Karel Hanzelka. - více zde

Odmítá ale, že by to byla vina ministerstva. To už jednou termín posouvalo, původně měly průkazy platit jen do konce roku 2005. Další odklad už ministerstvo nechystá. "Nechceme to posouvat, bylo by to kontraproduktivní," vysvětlil mluvčí.

Hanzelka říká, že chtějí k výměně přimět alespoň aktivní řidiče. Kolik průkazů z celkového počtu přes 800 tisíc patří právě jim, se prý říci nedá. Celou čtvrtinu však představují lidé nad 70 let, u kterých se dá předpokládat, že už řídit nechtějí. Po jejich odečtení by se mohl počet průkazů snížit až o několik set tisíc.

Hrozí pokuta třicet tisíc korun
Ačkoli je jasné, že mnoho lidí už výměnu nestihne, pokutám se nevyhnou. "Generální pardon nechystáme," říká Hanzelka. Pokutu tak může řidič dostat při silniční kontrole, stejně jako na úřadě, když si přijde průkaz vyměnit po 1. lednu. "Když se dostavím s neplatným průkazem, úřad to bude brát jako nesplnění zákonné povinnosti," vysvětluje mluvčí.

V takovém případě může řidič zaplatit až 30 tisíc korun. Zda a kolik přesně zaplatí, záleží na příslušném úředníkovi. Ministerstvo však doporučuje pokutu do výše tisíc korun.

"Rozeslali jsme úřadům dopis, ve kterém poukazujeme na malou společenskou nebezpečnost takového jednání," zdůvodnil rozhodnutí ministerstva Hanzelka.

Kdo dřív přijde, ten dřív jede
Do konce termínu však ještě zbývají tři měsíce. Proto se jednotlivá města snaží řešit situaci po svém a přichází s různými nápady, jak proces výměny urychlit.

Brněnská radnice chce například řidiče motivovat autolékárničkou zdarma, kterou zodpovědný motorista obdrží, pokud se na úřad vypraví po 8. říjnu a dostane se mezi první tisícovku žadatelů. "Máme připraveno tisíc autolékárniček, cílem je řidiče povzbudit a motivovat," řekl iDNES.cz mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Na Znojemsku se zase úředníci rozjedou do okolních vesnic, aby místní nemuseli složitě dojíždět do Znojma. "Oslovili jsme jednotlivé obce, zda by stály o to, že by na místo přijel fotograf a úřednice. Lidé by si pak už jen do Znojma zajeli pro nový řidičák," řekla iDNES.cz mluvčí radnice Denisa Šipošová. Podle ní je zájem velký, město proto už připravuje rozvrh takových výjezdů.

V Prostějově zase připravili přihlašovací systém, kde se lidé budou moci objednat hned třemi způsoby - přes internet, telefonicky nebo sms zprávou. Když se objednají na konkrétní den a hodinu, nemusí později trávit hodiny čekáním ve frontě a výměna jim je vyřízena přednostně.

Schůzku lze domluvit šedesát dní dopředu, při zpoždění větším než deset minut však rezervace přestává platit. Při objednávání přes SMS navíc zájemci přijde dvě hodiny před termínem schůzky upozorňující SMS zpráva.

Na řadu až v lednu
Možnost objednat se na konkrétní termín skrze internetový formulář už na mnoha radnicích běží několik měsíců, jiné ho plánují zprovoznit během příštích dnů. "Elektronické objednávání přes internet spouštíme od pondělí," říká mluvčí znojemské radnice Šipošová.

V Brně mají elektronické objednávání už od března. "Lidé to využívají, máme mnoho pozitivních reakcí," řekl Žára. "Není to zatím tak zaplněné, ale postupně se to plní. Čím dříve člověk zavolá, tím lépe," doplnil.

Někde ale jsou už nyní termíny obsazené na dlouhou dobu dopředu. "Běžně volné termíny pro objednání přes call centrum nebo elektronický systém jsou na konci ledna 2008," řekla iDNES.cz mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Přitom v Ostravě zbývá vyměnit ještě 33 tisíc průkazů. Radnice se však snaží klientům vyjít vstříc. Od pondělí otevírá další přepážku navíc. Na stránkách www.esmo.cz nebo na call centru si navíc zájemce může zjistit, kolik lidí je ve frontě a zda se tedy vyplatí na úřad vyrazit či počkat na vhodnější chvíli.

Nejhorší situace je v Praze
Podle statistik Ministerstva dopravy ČR patří mezi kraje s vysokým počtem dosud nevyměněných řidičských průkazů Moravskoslezský, Středočeský či Jihomoravský kraj.

Největší komplikace však lze očekávat v Praze, kde je také nejvíce řidičů, jejichž průkazy k poslednímu prosinci končí. Je-li jich v celorepublikovém měřítku přes 13 procent, v Praze by si průkaz mělo vyměnit 21,5 procenta motoristů.

Pražané si však dávají načas ze všech nejvíce. Ke 14. září zde zbývalo vyměnit ještě 176 481 řidičských dokladů.

I zdejší magistrát se proto motoristům snaží ulehčit čekání možností elektronické rezervace. Návštěva tohoto formuláře však zájemce příliš nepotěší. Kalendář ukazuje, že zářijové dny jsou už plně obsazené. Naději skýtá až poslední týden v říjnu a první listopadový týden, do nich se ale zatím není možné přihlásit. Řidiči tak musí stránky průběžně sledovat a čekat, který den se objeví zelené políčko značící volná místa.

Webové stránky magistrátu nabízejí také možnost monitorovat, kolik přepážek je v provozu, kolik je lidí ve frontě i jaká je průměrná doba odbavení klienta. Systém také po zadání pořadového čísla vypočte přibližnou hodinu, kdy zájemce přijde na řadu.

Chcete vědět více?

Podrobnosti o výměně řidičáků najdete v sobotní MF DNES.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...