(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Počasí bez dramat: během října se ochladí, úvod listopadu bude deštivý

  • 6
Následující čtyři týdny nás čeká klasické podzimní počasí bez výraznějších výkyvů. Nejdříve bude mírně tepleji, než bývá v tuto dobu obvyklé, na konci měsíce se ochladí. Nejvíc pršet bude začátkem listopadu, vyplývá z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu.

V příštím týdnu by se denní maxima měla pohybovat kolem 15 stupňů.

„V první polovině předpovědního období se budou teploty pohybovat většinou blízko hranice mezi normálními a nadnormálními hodnotami, ve druhé polovině období budou teploty klesat, ale v průměru by měly převážně zůstávat mezi hodnotami běžnými pro danou roční dobu,“ uvádí meteorologové.

Během října bude průměrné až slabě nadprůměrné množství srážek. Nejvíce pršet má především na začátku listopadu.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 9. 10. do 5. 11. je 7,5 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2000, kdy průměr činil 10,4 stupňů Celsia, nejchladněji naopak před 20 lety s 4,2 stupni Celsia. Průměrný úhrn srážek je 36 milimetrů.

Měsíční výhled počasí

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.

Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue