Spravedlnost v roce 2019: Exekuční řád nebo zákon o hromadných žalobách

  19:37
Ministerstvo spravedlnosti v současné době připravuje návrh zákona o hromadných žalobách. V březnu příštího roku by jej chtěl předložit vládě. V příštím roce by se také měla vyřešit otázka novely insolvenčního zákona či exekučního řádu. V platnost má také vstoupit novelizovaný předpis trestního zákoníku.

Nový ministr spravedlnosti Jan Kněžínek na Pražském hradě. (10. července 2018) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Věcný záměr zákona o hromadných žalobách schválila vláda již v dubnu  letošního roku, současný ministr Jan Kněžínek jej „zdědil“ po svém předchůdci Robertu Pelikánovi.

Podle informací iDNES.cz by měl zákon do meziresortního připomínkového řízení zamířit začátkem příštího roku. Portál České justice uvedl, že ministerstvo spravedlnosti počítá s tím, že řízení bude vycházet ze dvou alternativních koncepcí, tedy takzvaných opt-in a opt-out. Ty se liší podle toho, zda poškozený bude ze zákona zahrnut do kolektivního soudního řízení a bude tak oprávněn z něj vystoupit, nebo se k řízení bude muset připojit vlastním úkonem. 

Podle Anežky Janouškové z oddělení civilního práva legislativního odboru ministerstva spravedlnosti bude podmínkou pro přípustnost žaloby dostatek členů skupiny, příbuznost nároků, adekvátní zastoupení, vhodnost a zákaz zneužití. 

Možnost podání hromadné žaloby v současné době funguje ve většině evropských zemí nebo také například v USA. V zahraničí se nejčastěji hromadné žaloby uplatňují na řešení sporů v rámci projede a výroby spotřebního zboží, v bankovnictví či pojišťovnictví. V českém právním řádu doposud nic takového ukotvené není.

Novela insolvenčního zákona

Do dalšího roku se posune legislativní proces novel, který zákonodárci dostali na stůl již tento rok. Jedná se například o novelu insolvenčního zákona, proti které se na začátku prosince ohradily v dopise zaslaném senátorům Charita Česká republika, Člověk v tísni, Platforma pro sociální bydlení, RUBIKON Centrum či Armáda spásy. 

Novela má za cíl zpřístupnit oddlužení širšímu okruhu zadlužených lidí, pozměňuje podmínky pro oddlužení, navrhuje, aby oddlužení trvalo  tři, pět nebo sedm let podle výše splacených dluhů. Podle organizací ovšem úprava zákona problém s insolvencí moc neřeší. Úpravu již projednali poslanci, nyní je dokument v Senátu. 

Exekuce a výše nezabavitelné částky

V dalším roce bude ministerstvo spravedlnosti pokračovat také na novele exekučního řádu. Podle představy ministerstva by povinný dlužník měl komunikovat pouze s jedním soudním exekutorem, stejně tak i exekuční soud.

Novela trestního zákoníku

Novela se zaměřuje zejména na trestněprávní reakci na praní špinavých peněz. Přináší také změny zajišťující plnou implementaci směrnice Evropského Parlamentu a Rady o boji proti terorismu, rozšiřuje například trestněprávní postih takzvaných zahraničních bojovníků nebo kyberterorismu. 

Přispívá též k zajištění většího souladu české trestněprávní úpravy s mezinárodními úmluvami v oblasti trestního práva, zejména v oblasti postihu korupčních jednání a jiných jednání mařících soudní řízení, například předkládání padělaných důkazních prostředků či podplácení svědků. 

V platnost by novela měla vstoupit 1. února 2019.

„Novelizace směřuje k řešení problému vícečetných exekucí. Navrhujeme, aby řízení vedená proti témuž dlužníkovi ve prospěch téhož oprávněného byla koncentrována k jednomu soudnímu exekutorovi, tedy k tomu, který vede první exekuční řízení proti dlužníkovi,“ uvedla Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti. 

Podle úřadu by mohla novela snížit náklady exekuce, zjednodušit výkon státního dohledu nad činností soudních exekutorů. Legislativní rada vlády by měla novelizující předpis dostat na stůl do konce tohoto roku. 

Ministerstvo v roce 2019 chce také upravit výši nezabavitelné částky u exekucí. Smysl úpravy má být podle úřadu pozitivní motivaci dlužníků či povinných k tomu, aby si našli lépe placenou práci, nebo aby přiznali část příjmu, kterou dostávají vyplácenou na ruku. 

„Částka, nad kterou se zbytek čisté mzdy srazí bez omezení, se liší v závislosti na tom, zda má dlužník nebo povinný nějakou vyživovací povinnost. Pro osobu bez vyživovací povinnosti částka, nad kterou se zbytek čisté mzdy srazí bez omezení, činí v současnosti 15 563 Kč, novelou by se měla zvýšit na 24 901 Kč (čistého, pozn. red.),“ okomentovala Machálková. 

K plánovému zvýšení se vyjádřila i Exekutorská komora ČR, podle které ani tento přístup celou situaci nevyřeší. Přesto souhlasí s tím, že současný systém není nastaven dostatečně motivačně. Podle prezidenta Komory Vladimíra Plášila je naivní přesvědčení ministerstva, že zvýšením částky nezabavitelného minima dojde k vystoupení dlužníků z šedé ekonomiky. 

„Z takového vyššího příjmu budou více uspokojováni věřitelé, zvýší se i částka vybraná na odvodech na pojistné a na dani, profitovat z takové změny tedy budou všichni,“ doplnila. 

V současnosti je to podle ministerstva tak, že dlužník není motivován, aby zvýšil svůj příjem, neboť ten by mu byl zcela stržen na úhradu jeho dluhů. Vykazuje tak často oficiální příjem mírně nad minimální mzdou, což poškozuje věřitele, stát i samotné dlužníky, kterým se tak snižují výpočtové základy pro nemocenské nebo důchod. 

Účinnost by měla změna nabýt k 1. červenci 2019, datum se ovšem může změnit s ohledem na nabytí účinnosti novely insolvenčního zákona. 

Vyšší platy a odměny

Odměny pro pracující ve výkonu trestu
Kněžínek a jeho úřad také plánuje navýšení odměn pro pracující lidi ve výkonu trestu. 

Změna spočívá v navýšení základní časové či úkolové složky odměny a navázání této odměny na výši minimální mzdy, a to v určitém poměru. Navýšení odměn ministerstvo chce zejména proto, aby pracující vězni mohli snáz splácet dluhy a posílat alimenty. Polepšit by si mohli od července 2019.

Vyšší plat pro zaměstnance justice
Od prvního ledna si finančně polepší také zaměstnanci v justici. Po navýšení se zaměstnanci v oboru průměrně dostanou na 30 tisíc korun hrubého. Platy pracovníkům u soudů se zvýší platy zhruba o 14 procent, zaměstnancům státních zastupitelství asi o 15 procent.

Některým asistentům soudců vzroste hrubý příjem až o 7 190 korun, vyššímu soudnímu úředníkovi o 4750 korun, soudní zapisovatelce o 1430 korun. Průměrná hrubá mzda v České republice dosáhla ve třetím čtvrtletí letošního roku 31 516 Kč.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...