Vydavatelé, univerzity a autoři textů vytáhli do boje proti opisovačům. Ilustrační foto.

Vydavatelé, univerzity a autoři textů vytáhli do boje proti opisovačům. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Vydavatelé mají nové kladivo na plagiátory

  • 6
Organizace CrossRef představila další zbraň v boji s vykradači cizích textů. Spustila pilotní verzi programu CrossCheck, který kontroluje články zaslané do odborných časopisů a upozorňuje editora na možnou podobnost s jinými texty.

O novince referoval internetový magazín Ikaros, jenž se věnuje informačním technologiím.

CrossRef je nezávislá organizace, která sdružuje 2046 odborných vydavatelství. Loni si na svém setkání stanovila za jednu z priorit právě odhalování plagiátorství, tedy opisování textů, nebo jejich přepisování bez vědomí autora.

Nově vzniklý program využívá snadného přístupu k on-line zdrojům vydavatelství, a má tak výhodu proti podobným komerčním softwarům.

Zejména v posledních letech se plagiátorství stalo závažným problémem, který musí řešit nejen vydavatelé (či dokonce autoři původních textů), ale i vysoké školy. Někteří odborníci dokonce navrhují vytvořit zvláštní logo. Tím by se pyšnily weby s kvalitními a původními zprávami.

Test poctivosti, ale s riziky
Celý systém funguje poměrně jednoduše. CrossCheck prochází databáze vydavatelů, vypočítá podobnost slovních řetězců a skóre originality. Podezřelé články označí a ukáže podobné části textu v jiných zdrojích.

Editor následně může označené příspěvky prozkoumat a potvrdit, nebo vyvrátit plagiátorství. Pokud se fungování systému osvědčí, mohla by služba fungovat už letos v listopadu.

Vydavatelé by poté mohli žádat přímo autory, aby si příspěvek před odevzdáním otestovali, což může ulehčit práci čestným autorům, kteří si sami zkontrolují, zda se bezděčně nedopouštějí plagiátorství.

"Naopak je zde však riziko, že program ukáže plagiátorům cestu, jak systém obejít, a to poukázáním na kritické pasáže, které je třeba přeformulovat," konstatuje časopis.

I Češi vedou boj s opisovači
Podobný systém funguje i v Česku. Před více než rokem ho začala využívat brněnská Masarykova univerzita a nedávno ho nabídla i dalším vysokým školám. - více zde

Zájem dosud projevilo dvanáct veřejných vysokých škol. Chybí mezi nimi ale například Univerzita Karlova. Podle jejího mluvčího Václava Hájka je důvodem nevyjasněná právní situace týkající se otázek nakládání se studentskými pracemi.

Program porovnává vložené diplomové nebo bakalářské práce a vyhledává nepoctivce, kteří opisovali. V systému je nyní shromážděno asi půl milionu dokumentů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video