Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výchovný ústav ukáže cestu. Záleží, jestli po ní půjdete, říká bývalý klient

  13:45
Daliborovo dětství doprovázely výhrůžky i fyzické tresty. Byl spokojený všude, jen ne doma. Vyrůstal ve výchovném ústavu, nyní však má práci, bydlení i stabilní příjem. Po odchodu šel do Domu na půli cesty, kvůli práci spal maximálně tři hodiny denně. „Chtěl jsem si tu svou cestu zkrátka probojovat,“ vzpomíná dnes čtyřiatřicetiletý Dalibor.

Dalibor dnes pracuje jako svářeč. | foto: Profimedia.cz

Když si Dalibor vzpomene na dětství, vidí jen vařečku a opasek. Matka si domů často vodila cizí muže, se kterými spávala za peníze. „Sestra s ní měla vztahy o něco lepší, mě často bila. Výjimkou nebyla ani vařečka nebo prut,“ vysvětluje.

Jednou matku dokonce zachránil před znásilněním. „Bylo mi dvanáct. Měl jsem pár kilo, ale i tak jsem ho dokázal vyhnat,“ vzpomíná s úsměvem. 

Muže před ním a sourozenci matka neschovávala. Když přišlo na sex, počkala, než šly všechny děti spát.

Oba ukazováčky na nohou měl zlomené, protože mu byly malé boty. S mladší sestrou vyrůstal pouze s matkou, otce neznali. Až později se dozvěděl, že se jedná o otce spolužáka ze školy. „Kontaktovat jsem se ho nesnažil. Chápal jsem, že má vlastní rodinu. Matka byla hodně do větru, měla zkrátka ráda chlast a chlapy,“ vysvětluje a po chvíli nad tím mávne rukou.

Často se stěhovali. Dětství se však podle jeho slov smazat nedá. Nebylo to nic hezkého, nepřál by to nikomu. Úlevou mu byly výlety k dědovi, kterého měl moc rád. Dnes jsou pro něj vzpomínky motivací k tomu, aby byl slušný a pracovitý.

Nikdo se po něm nesháněl

V patnácti letech matce řekl, že chce pryč. Vzala ho ke kurátorce, která mu stanovila datum odjezdu. Z domova utekl o čtrnáct dní dříve, protože se nemohl termínu dočkat. Nikdo se po něm nesháněl. Po zavolání na Linku bezpečí z telefonní budky ho sociální pracovnice odvezla do olomouckého Záchranného kruhu.

Matka o něm kurátorce řekla, že dětem prodává drogy. „Pravda to sice nebyla, ale tím jsem dostal zelenou. Opravdu moc jsem chtěl odejít,“ pokračuje s pokrčenými rameny. Tenkrát by souhlasil s čímkoli, byl zkrátka spokojený všude, jen ne doma. 

Rodina ji týrala, mlátila i znásilnila. Nyní pomáhá a zachraňuje ostatní

Je spousta dětí, které jsou ve výchovném ústavu pouze kvůli tomu, že neměly doma ideální podmínky. Proto například utekly z domu a odmítly chodit do školy, což je dostalo do ústavu.

Kvůli poznámce o drogách se dostal do výchovného ústavu v Novém Jičíně. Při vstupu si vybral obor zámečník-svářeč, který mohl studovat přímo na škole, která patří pod ústav. „Byla tam samozřejmě spousta záškoláků, feťáků i zlodějů. Ale vycházel jsem s nimi. Musel jsem,“ podotýká.

V kolektivu vládla šikana. „Kluka obalili do toaletního papíru a zapálili. Nebo také třeba hodili na vychovatelnu koš s papírem, který předtím zapálili,“ vypráví a nesouhlasně kroutí hlavou. 

Řešit se to podle jeho slov nedá. Chvíli se řve, ale na vině je dav, který na jednotlivce nikdy neukáže. Vždy se stojí za tím druhým. I přesto, že se na podobných akcí nikdy nepodílel, ho do kolektivu vzali.

Výchovný ústav

Zařízení, které je pro děti od 15 do 18 let. Je určené pro ty, kterým byla kvůli problému v chování nařízena ochranná či ústavní výchova. Mezi důvody nařízení patří užívání návykových látek, nerespektování výchovné autority rodičů, kriminalita či záškoláctví. Mezi nejčastější důvody však patří problémy v rodině a traumata z dětství, které mnohdy poruchu chování spustí.

Nesouhlasí však s tvrzením, že by šlo takové chování napravit. „Každý si musí svou cestu určit sám. Kdybych si řekl, že s nimi půjdu kouřit trávu, možná bych dopadl jinak. Když se kluk rozhodne jít jistou cestou, vždy k ní ke konci sklouzne,“ myslí si.

Jezdili na výlety i na různé soutěže. Pořádaly se lyžařské výjezdy i zimní biatlony. Vychovatelé však byli otevření i tomu, že když si aktivitu vymyslely samy děti, mohlo se jet i na výlet podle jejich přání.

I když Dalibora výlety nikdy příliš nelákaly, vzpomíná na něj zástupce ředitele Lubomír Jíra pouze v dobrém. „Upřímně neznám pracovitějšího kluka. Byl vždy slušný a pomohl tam, kde bylo třeba,“ říká.

Dalibor podotýká, že mu výchovný ústav v mnohém pomohl. Především mu však dal něco, co tehdy potřeboval nejvíce: místo, kde byl uchráněn před vlastní matkou. Po odchodu z ústavu šel do Domu na půli cesty do Žamberka. Dva roky si při práci kvůli maturitě dodělával studium. 

Matka ji nutila žebrat i krást, Romové ji prodávali. Dnes má práci snů i rodinu

Za tři týdny napracoval i 340 hodin. O letních prázdninách chodil každý den na stavbu rekonstruovat dům, aby si do začátku našetřil peníze. Po nocích rozvážel mražené maso až do Brna a pomáhal také při stavbě srubu. To vše Dalibor zvládl po odchodu z výchovného ústavu. „Všichni mi říkali, že to nedám. Právě tato slova mě vždy nejvíce motivovala,“ říká s úsměvem.

Nyní pracuje jako svářeč, rád cestuje, má i černý pas z aikida. „Nyní si opravdu nemohu stěžovat. Kdybych si stěžoval, bylo by to sprosté,“ dodává. Někteří lidé z práce o jeho příběhu vědí, ale nikdo ho nesoudí. Nemají s tím žádný problém, protože sami dobře vědí, jaký je.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...