Zoologická zahrada v Praze

Zoologická zahrada v Praze | foto: MF DNES

Vyberte nové logo pražské zoo. Vedení bude volit mezi pěti finalisty

  • 111
Pražská zoologická zahrada vybírá nové logo. Jednotlivé návrhy posuzuje v rámci výběrového řízení. Z celkem 233 nabídek vybrala pětičlenná komise nakonec pět, které postoupily do finále. Vítězné logo představí vedení zahrady v druhé polovině března.

Návrhů dorazila do zoo dvě plná auta. "Když před naší správní budovou zastavila dvě auta nacpaná obálkami a krabicemi, na okamžik mě zamrazilo, kolik skvělých návrhů budeme muset odmítnout. Vzápětí mě ale napadlo, že skutečně bude z čeho vybírat," řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Každý z autorů mohl komisi předložit tři návrhy. Úplně všechny si je od soboty budou moci prohlédnout i návštěvníci zoologické zahrady. Vyvěšeny budou na ochozu pavilonu velkých savců.

HLASUJTE: Vyberte nejhezčí logo pro pražskou zoo

Autoři pěti návrhů, které postoupily do finále, už mají jistou odměnu 10 tisíc korun. Vítězné logo bude oceněno částkou 150 tisíc.

Soud zakázal používání původního loga z roku 1998

Původní logo s koněm Převalského nesmí zoologická zahrada používat od roku 2009. Autor nápadité značky Michal Cihlář se v roce 2007 obrátil na soud. Chtěl dosáhnout toho, aby zahrada jeho logo, které vytvořil v roce 1998, přestala používat.

"Smlouva o vytvoření a šíření loga se vůbec nezmiňovala o odměně za distribuci díla. To bylo podle tehdejšího autorského zákona protiprávní a soud nám v tom dal za pravdu," řekl po vynesení rozsudku Cihlářův právní zástupce František Vyskočil.

Zahrada proto už v roce 2007 ještě pod vedením bývalého ředitel Petra Fejka vyhlásila podobnou soutěž. Jenže ta skončila bez vítěze. Ze 136 návrhů tehdy žádný nesplňoval nároky komise. To se teoreticky může stát i teď.

Zda zůstane v novém logu motiv "převaláka", se teprve uvidí

Podle ředitele Miroslava Bobka by bylo nešťastné opustit motiv koně Převalského. "Takovou variantu ale nechci předem úplně vyloučit," podotkl. Motiv koně Převalského v logu má podle něj nejen tradici, ale poukazuje i na zásluhu pražské zoo na záchraně tohoto druhu.

"Když se před třemi lety uskutečnila neúspěšná soutěž na logo Zoo Praha, častá výhrada prý byla, že motiv 'převaláka' je mimořádně obtížné zpracovat. To se potvrdilo i tentokrát. Navíc mě překvapilo, jak málo jiných druhů zvířat se v návrzích objevilo," doplnil Bobek.

Jaké logo by se vám pro pražskou zoo nejvíc líbilo?

celkem hlasů: 9382

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 17. března 2011. Anketa je uzavřena.

Návrh č.3 - autor Josef Plíhal
Návrh č.3 - autor Josef Plíhal 6003
Návrh č.1 - autor Jan Kubeš
Návrh č.1 - autor Jan Kubeš 2129
Návrh č.2 - autor Jaroslav a Tomáš Müllerovi
Návrh č.2 - autor Jaroslav a Tomáš Müllerovi 717
Návrh č.4 - autor Štefan Meľo
Návrh č.4 - autor Štefan Meľo 430
Návrh č.5 - autor Štěpán Kotrba
Návrh č.5 - autor Štěpán Kotrba 103

Upozornění

Hlasovat v anketě můžete zde.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video