Poslanec Věcí veřejných Michal Babák s plackou: "Mirek is not dead. Nechci

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák s plackou: "Mirek is not dead. Nechci Kalouska na Hradě!" | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Kníže není z pohádky, říkají VV. Nosí placku Nechci Kalouska na Hradě

  • 87
Poslanci Věcí veřejných se vyhranili proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. "Mirek is not dead. Nechci Kalouska na Hradě!" s takovým nápisem na plackách připnutých na oblečení dorazili ve čtvrtek do Sněmovny poslanci za VV. Parodují tak Schwarzenbergovu kampaň s heslem Karel is not dead.

"Byl to můj nápad. Nepodpořila jsem v prvním kole prezidentské volby Karla Schwarzenberga a nepodpořím ho ani teď," řekla iDNES.cz šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Předsedu TOP 09 a ministra zahraničí nelze podle ní oddělit od ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Placka Věcí veřejných "Mirek is not dead. Nechci Kalouska na Hradě!"

"Kníže Schwarzenberg vyšel z této Poslanecké sněmovny, není to žádný pán z pohádky a podílel se na hříších vlády," prohlásil předseda VV Radek John. Věci veřejné tvrdí, že neradí občanům, koho mají volit, ale podle této opoziční strany by se neměli nechat ovládat mediální masáží.

Klasnová však přiznává, že podporuje Schwarzenbergova soupeře. "Miloše Zemana si neidealizuji ani v nejmenším. V prezidentském úřadu chci ale člověka, který bude mít sílu oponovat vládě a korigovat její kroky," tvrdí. Zdůrazňuje, že ať volba prezidenta dopadne jakkoli, ať volby vyhraje "kníže" nebo "zeman", je pro ni nedpodstatnější to, že právě VV ještě jako vládní strana přispěly k prosazení přímé volby prezidenta.

Na Zemanovu stranu se už přiklonili komunisté, váhavěji sociální demokraté, když svým sympatizantům doporučili, že by měli jeho volbu "zvážit", protože jde o levicového kandidáta, který není spojen s Nečasovou vládou. Ve čtvrtek také Zemana podpořil prezident Václav Klaus.

"Mně jde prostě o to, aby prezidentem se stal člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší," řekl Klaus novinářům při návštěvě lyžařského areálu Monínec u Sedlce-Prčice (podrobnosti najdete zde). Schwarzenbergova rodina odešla po únoru 1948, kdy se k moci v Československu dostali komunisté, do Rakouska. Karlu Schwarzenbergovi bylo v té době 11 let. Do Československa se vrátil po pádu komunismu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video