Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová | foto: Petr Topič, MAFRA

Na nechutné vulgární útoky na sociálních sítích si stěžuje další politička

  • 842
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve čtvrtek vyjádřila solidaritu s kolegyní z Poslanecké sněmovny Olze Richterové z Pirátské strany, která se soudně brání proti šíření falešných zpráv o ní na sociálních sítích. Ty jsou spojeny s hrubými útoky. Pekarová Adamová připomněla, že i ona je takřka denně terčem vulgarit toho nejhrubšího zrna.

„Chci vyjádřit paní poslankyni Olze Richterové mou podporu, dovedu si představit, jak jí je. Arnošt Lustig řekl, že největší kvalitou člověka je slušnost. Nikdy na ni nerezignujme - ani tváří v tvář zlé a zbabělé mysli,“ napsala politička TOP 09 na Twitteru a připojila snímek sprostých, výhružných zpráv, které sama dostává.

Richterová na stejné sociální síti uvedla ve čtvrtek, že moc děkuje za podporu, které se jí od mnoha lidí po středečním soudním jednání dostává. „Je to pro mne ujištění, že dobrého je ve společnosti mnohem víc než opaku, popř. i toho, že nesouhlas lze vyjádřit kultivovaně. Věřím i tomu, že slušnost není slabost. Ještě jednou díky a klidný den!“ napsala.

Vulgarismy namířené proti političkám a ženám obecně nejsou novinkou, přitom často vycházejí také z úst samotných politiků. V říjnu loňského roku zveřejnila Česká televize off record záběry z reportáže pro pořad 168 hodin. Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová v domnění, že je kamera vypnutá, označila premiéra Andreje Babiše za de*ila.

Tolik nenávisti jsem ještě nezažila, rozplakala se u soudu politička

Podle jejích slov „šlo o vyjádření v emocích. Když máte velkou zodpovědnost, tak bez nich to prostě někdy nejde, nejsem robot. Jsme uprostřed druhé vlny pandemie a pro mě je priorita řešit tyto bezprecedentní problémy než jeden výrok,“ vysvětlila portálu iDNES.cz Jana Maláčová.

Sprostá slova hojně používal v minulosti také prezident Miloš Zeman. Ve vysílání Českého rozhlasu v roce 2014 použil v rádiu nejhrubší výraz pro dámské přirození. „S prominutím v textech této skupiny je k...a sem, k...a tam,“ řekl prezident. Odkazoval při tom na text písně Bohorodičko, Panno, vyžeň Putina. V této ani žádné jiné písni Pussy Riot však takový výraz nenajdete.

Tolik nenávisti jsem ještě nezažila, rozplakala se u soudu politička:

Urážky na konto žen

Zeman také napadal ženy pohybující se v politice, Petru Buzkovou nazval v roce 2008 línou husou a spojil ji i s výrazem „coura“. Když si tehdejší ministryně školství nechala zmenšit prsa, stala se v bulvárním tisku terčem sexistických komentářů celé řady kolegů.

Zásady slušného chování chběly v předchozích letech také některým poslancům. Podle vyjádření političek z roku 2008 musí ženy ve Sněmovně snášet urážky, nevhodné poznámky sexuální povahy i narážky na slabý intelekt.

České političky trápí hrubost kolegů

„Jste metr od řečnického pultu a pánové kolegové vás sprostě urážejí. Mikrofony to neberou, ale vy to slyšíte, je to velmi nepříjemné a nefér,“ řekla tehdejší poslankyně zelených Kateřina Jacques. Nikoho konkrétního nejmenovala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video