MEX: Král majálesu vystřídal Béma

MEX: Král majálesu vystřídal Béma | foto: Robert Rambousek

Vůdce studentů chce přestavět Prahu

Praha - Zatímco pražský primátor Pavel Bém včera zdolával nástrahy Himaláje, zabral jeho křeslo na magistrátu jiný státník – král letošního Pražského Majálesu Martin Palán. Student Univerzity Karlovy, který si říká král Kampusák I., v recesistickém předvolebním boji plánoval studentům postavit nový kampus. Teď se prý bude snažit, aby svůj slib splnil. Náměstkyně primátora Markéta Reedová včera králi předala symbolický klíč od města, a ustanovila tak jeho vládu. „Doufám ale, že všechny vaše předvolební sliby nebudou naplněny, jak to tak u politiků bývá, snad Hradčany a Karlův most zůstanou na svém místě,“ prohlásila před magistrátem Reedová. Narážela tak na to, že jedním z dalších cílů studenta Fakulty sociálních věd před volbami byla přestavba Prahy. To jí král Kampusák slíbil. Po převzetí klíče od bran hlavního města ho jako správný vůdce hned vyzkoušel na vchodových dveřích magistrátu.

Samotné majálesy, které vznikly jako studentské oslavy máje, mají v Česku dlouhou tradici. Letošní Pražský Majáles je součástí projektu Český Majáles 2007, v jehož rámci probíhají festivaly v deseti velkých městech Česka. Během dvoudenního hudebního maratonu se v Praze představily kapely Dog Eat Dog, Clawfinger či Transglobal Underground.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video