Všeobecná fakultní nemocnice | foto: Radek Folprecht, Technet.cz

Stav muže léčeného remdesivirem se nezměnil, čeká ho ještě osm infuzí

  • 105
Pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kterému lékaři v úterý začali podávat lék remdesivir pro experimentální léčbu, zůstává ve stejném stavu. Muž je připojen na speciálním přístroji ECMO, který okysličuje krev. Lék do Česka dorazil v úterý z USA.

„Je na tom pořád stejně. Lékaři nyní nedokážou říci, kdy by se jeho stav případně mohl zlepšit,“ uvedla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. 

Mluvčí doplnila, že pacient nyní dostává lék v pravidelných dávkách, celkem by měl dostat deset infuzí. Tu poslední tedy 2. dubna. 

Koronavirus v Česku

Nemocnice získala povolení použít experimentální lék od americké firmy Gilead. Společnost ale zároveň v neděli oznámila, že přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let.

Pacient, který je zatím jediným ve vyloženě kritickém stavu v Česku, je pražský taxikář. Muže trpícího průvodními zdravotními komplikacemi, jako je mimo jiné vysoká obezita, nakazil patrně někdo z klientů.

Firma Gilead ve spolupráci se zdravotníky vytvoří schéma, podle nějž se lék v Česku dostane k nejpotřebnějším pacientům, řekl v úterý zástupce přednosty anesteziologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Martin Balík. Do ČR se podle něj dostane možná pár desítek nebo pár stovek ampulí léku

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Původně měl sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, epidemii se však podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny. Podle Světové zdravotnické organizace je remdesivir „nejslibnějším kandidátem“ v boji proti novému koronaviru.

V Česku je k středečnímu ránu 1 497 případů nákazy koronavirem. Zemřeli tři lidé. Oficiálně se z nemoci COVID-19 způsobované koronavirem vyléčilo zatím deset nakažených. Testy byly provedeny u 22 600 lidí. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue