Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve Sněmovně.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve Sněmovně. | foto: ČTK

Vrchní státní zastupitelství končí, nahradí je speciální tým žalobců

  • 63
Státní zastupitelství zřejmě čeká radikální změna. Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci skončí a od roku 2013 je nahradí specializovaný tým státních žalobců. Dohodla se na tom skupina zástupců ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, která se zabývala novelou zákona o státním zastupitelství.

O změně informoval v České televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Schválit ji ale ještě musí poslanci. Šéf resortu pro ČT uvedl, že by se nový tým měl zaměřit na potírání korupce a závažné kriminality. Podle Karolíny Peake z Věcí veřejných by měla skupina sídlit v nějakém menším městě.

"Koaliční tým složený ze zástupců ODS, TOP 09 a Věcí veřejných jednal o novele státního zastupitelství několikrát, naposledy tento týden, a tak jsou závěry o zrušení Vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci velmi čerstvé, řekla iDNES.cz šéfka kabinetu ministra spravedlnosti Veronika Ludvíková. 

Větší pravomoci a ochrana

Ministr Pospíšil se o možnosti vzniku podobného specializovaného útvaru žalobců zmínil už v říjnu. "Nový tým zaručí státním zástupcům, kteří bojují proti korupci, větší nezávislost, jasně vymezené pravomoci a také jasnou ochranu proti případným zásahům," uvedl nyní v televizi Pospíšil. Neúplatnost by měly zajistit i vysoké platy.

"Elitní státní zástupci budou v úřadu na dobu určitou, na tři až pět let, nebudou mít proto možnost prorůst do systému a navázat nějaké korupční vztahy. Jejich šéf bude odvolatelný jen podle zákona, nebude se proto muset bát, že se ho někdo bude chtít nějak zbavit," dodal ministr večer pro Českou televizi.

Podle Pospíšila není čtyřstupňová soustava státních zastupitelství efektivní, a pro malou zemi jako je Česká republika se nehodí. Nejvyšší státní zastupitelství by pod sebou mělo mít jen krajské a okresní úřady, čímž by se případy urychlily. To samé se prý dá říct i o soustavě soudů, její úprava ale ještě není na pořadu dne.

Vznik specializované skupiny dvaceti až čtyřiceti žalobců vítá i policie. "S týmem žalobců budeme velmi rychle komunikovat o tom, zda zahájit, či nezahájit úkon trestního řízení a jak postupovat dále," řekl v ČT ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec.

Z vrchních státních zastupitelství se v poslední době nejvíce mluvilo o tom pražském. Důvodem bylo odvolání jeho šéfa Stanislava Rampuly, kterého vystřídal Stanislav Mečl. (více zde)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue