Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruskou ambasádu polilo kečupem sedm naštvaných, protestovali i "chvilkaři"

  9:33aktualizováno  15:30
Policie v noci zasahovala u ruského velvyslanectví v Praze, kde zadržela sedm lidí, kteří kečupem potřísnili zeď ambasády. Chtěli tím připomenout dvě oběti výbuchu ve Vrběticích. Ministr vnitra Jan Hamáček prohlásil, že se bude prošetřovat, jak se nakládalo s utajovanými informacemi. Odpoledne se před ruskou ambasádou sešli příznivci uskupení Milion chvilek.

Policie vyšetřuje noční incident u ruské ambasády jako přestupek. Kečup měl symbolizovat krev a připomenout dvě oběti výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích, na kterém se podíleli příslušníci ruské tajné služby.

„Na místě jsme ztotožnili sedm osob podezřelých z přestupkového jednání na úseku majetku,“ řekl mluvčí policie Jan Daněk. Všechny podle něj policisté odvezli na místní oddělení. Zásah se obešel bez donucovacích prostředků a bez komplikací. „Policie se věcí bude zabývat,“ dodal.

V neděli odpoledne se před vchodem u ambasády shromáždili příznivci spolku Milion chvilek, kteří přišli vyjádřit nespokojenost se zapojením ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích. Lidé si donesli transparenty, na kterých vyzývali ruské diplomaty k odchodu ze země. Protestující také děkovali českým tajným službám. Na místě zasahovala také policie, která účastníky upozorňovala na nutnost dodržování protiepidemických opatření a řešila také několik drobných konfliktů.

Petříček potvrdil utajovanou informaci

Vicepremiér Hamáček podle serveru Aktuálně.cz věděl o zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích již minulý týden, když plánoval cestu do Moskvy, kde údajně chtěl vyjednávat o dodávkách vakcíny Sputnik V. Hamáček však pravděpodobně o situaci věděl již dříve a jet vyjednávat o vakcínách ve skutečnosti neplánoval. Informaci však zatím nepotvrdil, protože je v tajném režimu.

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček však informaci, že věděl o ruském zapojení do výbuchu ve Vrběticích již déle, potvrdil Deníku N. „Tyto informace jsem už měl dříve k dispozici a postup, který představil premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček, odpovídají reakci na takto závažný incident se zapojením tajných služeb,“ řekl Petříček Deníku N.

Rusové ztratí kvůli Vrběticím šanci na Dukovany, vláda odtajní materiál BIS

Hamáček na to původně reagoval výrokem, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení utajované skutečnosti. Později však uvedl, že se věc bude stejně prošetřovat a oznámení tak nepodá. „Nevěřím, že kdokoliv, kdo byl seznámen s utajovanými informacemi, je potvrdil. To musí být prošetřeno,“ řekl Hamáček v Otázkách Václava Moravce v České televizi. 

Česko informuje spojence

Vicepremiér, který je nyní pověřený i řízením ministerstva zahraničí, bude o případu výbuchu muničního areálu ve Vrběticích mluvit v pondělí na zasedání ministrů zahraničí Evropské unie. Čeští velvyslanci při Evropské unii a NATO mají podle jeho instrukcí o kauze informovat spojence v obou organizacích.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. V sobotu večer to oznámil premiér Andrej Babiš spolu s Hamáčkem, který je ministrem vnitra a dočasně řídí i ministerstvo zahraničí. 

Vrbětice mohly být pravý důvod Hamáčkovy cesty do Ruska, míní expert

Česko na to reaguje vyhoštěním 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Rusko v prvních reakcích označilo informace za absurdní a očekává odvetné kroky vůči českým diplomatům v Moskvě.

„Instruoval jsem naše velvyslance při EU a NATO, aby informovali naše spojence o kauze Vrbětice. V pondělí o tom budu mluvit i na zasedání ministrů zahraničí EU,“ uvedl Hamáček. Ve středu by měl Hamáčka podle dřívějšího vyjádření Hradu ve funkci šéfa české diplomacie vystřídat kandidát ČSSD Jakub Kulhánek.

Sobotka: Rusové chtěli podkopat mou vládu

Na sobotní zprávu o zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích reagoval také bývalý premiér Bohuslav Sobotka, který byl ve funkci v době exploze. „Pokud za výbuchem stojí agenti cizího státu, je to nepochybně aktem státního terorismu. Je možné to označit za teroristický čin na území České republiky. Jestliže se jedná o aktivitu lidí, kteří prokazatelně byli spojení s cizí rozvědkou, nepochybně lze mluvit o státním terorismu,“ řekl Sobotka serveru Seznam Zprávy.

Ruským představitelům se podle Sobotky nelíbilo prozápadní směřování jeho vlády, proto chtěli situaci v zemi destabilizovat. „Rusům naše vláda nevyhovovala. Nebyla to vláda, kterou si přáli. Podíleli jsme se aktivně na sankcích přijímaných vůči Ruské federaci, to je věc, která s tím může souviset. Abych to zkrátil, Rusům se nelíbilo politické uspořádání v České republice po volbách v roce 2013,“ vysvětlil expremiér.

Praha ví, co přijde po takových fintách, zní z Ruska kvůli Vrběticím

Zveřejnění informace podle něj prezidentovi kazí plány na využití Sputniku V a dalších nástrojů ruské propagandy v předvolební kampani v letošním roce. Incident podle něj také zamezí účasti ruského Rosatomu v tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. 

„Nepřipadá v úvahu, aby teď kdokoliv v české vládě nebo na Hradě přemýšlel byť na minutu o tom, že Rusové mohou být osloveni v otázce dostavby jaderné elektrárny. Abych to shrnul: Zjištěné informace o Vrběticích omezují manévrovací prostor prezidenta Zemana a všech, kdo chtěli hrát ruskou kartu před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny,“ doplnil Sobotka.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...