Kolem ohnisek výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích je stanoven téměř...

Kolem ohnisek výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích je stanoven téměř čtrnáctikilometrový okruh, který střeží policisté i armáda. (8. prosince 2014) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Houby nerostly, zato se v muničáku válely samopaly, řekl zloděj z Vrbětic

  • 129
Mělo to být nejstřeženější místo v Česku. Stát za ostrahu areálu ve Vrběticích, kde explodovaly dva muniční sklady, už zaplatil stamiliony korun. Dvojice drobných zlodějíčků si to však namířila přímo k rozmetaným muničákům. A vůbec nikdo je nezastavil. A to ani při několika dalších výletech v průběhu několika měsíců.

Dle policistů rozsáhlá bezpečnostní opatření zahrnovala drony, kamery, fotopasti i neustálé hlídky desítek mužů kolem vztyčeného plotu. Zloději však poměry na místě popisují jinak:

„Jediní policisté, které jsem tam kdy potkal, spali v autě před areálem,“ vykládal později při výslechu Milan Ch., který je pro vyšetřovatele na Zlínsku známá firma. A na rozdíl od svého kumpána Zdeňka Š. se ke krádežím přiznal.

Jak už MF DNES informovala, policisté je loni dopadli po měsících dalších podobných výletů až ve chvíli, kdy prodávali některé z dvou desítek samopalů, které z areálu vynesli. Některé z automatických zbraní, které dokážou na cíl vychrlit 13 ran za sekundu, přitom byly plně funkční, což si vyšetřovatelé sami ověřili v policejní zkušebně. 

Policisté 18. července informovali, že nakonec navrhli státnímu zastupitelství obžalovat celkem osm lidí, část z nich za to, že se samopaly dál obchodovali nebo je ukrývali. Jde o známé dvou mužů. MF DNES získala výpověď jednoho z dvojice lupičů. Dva drobní recidivisté místo znali. Ještě předtím, než dvě masivní exploze rozházely po okolí tuny výbušnin, se do areálu muničních skladů vydávali na krádeže kovů. Loni v létě se však prý vrátili z nostalgie a na houby.

Učinili ale úplně jiný objev. „Přišli jsme na to, že houby tam nerostou, zato se tam všude válely samopaly,“ popisoval pak značně udiveným policistům u výslechu Milan Ch.

Exploze druhého skladu po okolí rozmetala na deset tisíc samopalů vzor 58, které původně sloužily v československé armádě. Nyní je soukromá firma IMEX měla ve skladu připravené k prodeji. Avšak po výbuchu na podzim 2014 zůstaly ležet nehlídané v trávě. Část z nich těžce poničených či zrezivělých.

Funkční však mají například pro teroristy cenu zlata. V pařížské koncertní hale Bataclan v roce 2015 třemi útočnými puškami AK-47 zabili na devadesát lidí. Samopal vzor 58 je česká obdoba této zbraně. Milan Ch. si žádné horentní částky neúčtoval. Sám se přiznal k tomu, že prodal dva samopaly přibližně za dva tisíce korun.

Opičky do kamer

„Koupil jsem si za ně nové boty. Musel jsem, ty staré jste mi vzali při domovní prohlídce,“ řekl také policistům. Muži se přitom v areálu zabavili i jinak než sběrem samopalů, které přenášeli do jednoho z bunkrů, kde si je skladovali na pozdější odvoz. Zloděj policistům například vyprávěl, jak sami dělali opičky do namířených kamer, které měly všechny nezvané návštěvníky odhalit.

Výbuch muničního skladu ve Vrtběticích

V trávě také našli kontejnery popsané azbukou se střelivinou do děl. Tu v oblasti, kde ležely tuny výbušnin, sami pro zábavu zapalovali. A dokonce se z areálu pokusili ukrást i starou elektrocentrálu, kterou nakonec neodvlekli jenom proto, že byla moc těžká. Milan Ch. přitom popřel, že by při svých výletech, kterých bylo až šest, museli překonávat nějakou překážku. I když dle tvrzení policistů celý areál měl obepínat střežený plot. 

Vevnitř pak prý už nikoho nepotkali. A to navzdory tomu, že se údajně pohybovali v celém areálu muničního skladu. Včetně bezprostředního okolí vybuchlých skladů, kam se dlouho i samotní pyrotechnici odvažovali jen ve speciálních ochranných oblecích.

Maximum možného

Za zabezpečení muničních skladů je dlouhodobě zodpovědný zlínský krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Včera na dotazy MF DNES, jestli je pravda, že někteří jeho muži při hlídání tun zbraní a munice spali, což může být až trestní čin, neodpověděl.

„Zabezpečit areál na sto procent je virtuální realita. Stoprocentně nelze podobným případům do budoucna zabránit. Jsem přesvědčen, že s těmi silami a prostředky, které máme k dispozici, jsme udělali maximum možného,“ tvrdil Tkadleček vloni na podzim a připustil, že za záležitost je zodpovědný on. Tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však následně oznámil, že policie nepochybila. Policisté prý po odhalení zlodějů posílili ostrahu. Zároveň tvrdí, že se jim podařilo zajistit všechny zbraně, které muži vynesli.

Zatímco zloděje samopalů čeká soud, vyšetřování toho, kdo a jak způsobil výbuchy dvou skladů ani po více než třech a půl letech neskončilo.

14. ledna 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video